İzmirli öğrenciler cinsiyet eşitliğini öğrenecek
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik farkındalığı geliştirmek amacıyla başlattığı projeyle Millî Eğitim Bakanlığı, “Her öğrenciye eşit fırsat ve eşit muamele” diyor. Proje kapsamında 15-19 Şubat 2016 tarihleri arasında Yerel Toplumsal…
Eğitimde kız ve erkek çocuklar arasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını amaçlayan Millî Eğitim Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi (ETCEP) kapsamında, Trabzon’da başladığı Yerel Toplumsal Seferberlik Kampanyası’na İzmir’de devam ediyor. 15-19 Şubat tarihleri arasında İzmir’de seçilen 4 pilot okulda gerçekleştirilecek etkinliklerle öğrencilerin toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda farkındalığının artırılmasının yanında öğretmenlerin konuyla ilgili bilinçlendirilmesi ve ebeveynlerin bilgilendirilmesi hedefleniyor.
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki duyarlılığın gelişmesi amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen ve bu alandaki ilk uygulama örneği olmasıyla da dikkat çeken ETCEP, 10 proje ilindeki 40 pilot okulda Aralık 2014’de fiilen başladı.
Projenin yerel düzeyde gerçekleştirilen önemli ayaklarından biri olan Yerel Toplumsal Seferberlik Kampanyası kapsamında ilk olarak 14-18 Aralık 2015 tarihlerinde Trabzon’da gerçekleştirilen Okul Temelli Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kampanyası’nda farklı yaş gruplarında bin 253 öğrenci eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı geliştirmeye yönelik çeşitli etkinliklere katıldı.
MESLEĞİN CİNSİYETİ OLUR MU?
Proje kapsamında 15-19 Şubat 2016 tarihlerinde, İzmir’deki, Bornova Anadolu İmam Hatip Lisesi, Batıçim İlkokulu, Güzelyalı Ortaokulu ve İzmir Amerikan Koleji’nde çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Öğrencilerle, masallarda toplumsal cinsiyet, atasözleri ve deyimlerdeki cinsiyetçi söylemler gibi konular tartışılacak. Ayrıca, “mesleğin cinsiyeti olur mu?”, “dilimizin cinsiyeti var mı?” gibi oyun ve etkinliklerin yanı sıra çeşitli video sunum çalışmaları da gerçekleştirilecek. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda farkındalığının artırılması için sadece öğrenciler değil, o öğrencileri eğitmekle yükümlü olan eğitimcilerin ve idari personelin de konuyla ilgili bilgilendirilmesi sağlanacak.
Proje kapsamında, sadece öğrencilerde değil toplumun genelinde yaygın olan “erkek işi” ve “kadın işi” gibi yargıların da kırılması hedefleniyor. Okul ortamında eşitlikçi davranışların geliştirilmesi ile zaman içinde eşitlikçi toplumların oluşturulması için gerekli altyapı sağlanacak.
KAMU SPOTU HAZIRLANDI
Projenin toplumun her kesimine ulaşabilmesi için MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, okullardaki kız öğrenciler ve erkek öğrenciler arasında eşitliğin sağlanması, toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşımın yaygınlaştırılması için bir de kamu spotu hazırladı. Televizyon kanallarında yayınlanan kamu spotunda, okul fişlerinde kullanılan fişlere atıfta bulunuldu. “Ali ekmek al”, “Ayşe sofra kur”, “Ali babana yardım et”, “Ayşe annene yardım et” gibi ifadelerin yer aldığı kamu spotunda, “Bunları yeniden yazmaya var mısın” sorusuna yer verildi.
10 PİLOT İLDE 40 OKULDA
Proje iletişim faaliyetleri kapsamında öğretmenlere kampanya uygulamalarında yol gösterici olmak üzere hazırlanan “Okul Temelli Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kampanya Kılavuzu”ndan yararlanıldı. Kılavuz Türkiye genelinde benzer faaliyetler gerçekleştirmek isteyen öğretmenlerin yararlanabilmesi için proje web sitesinde de paylaşıldı. 10 pilot ilde ve 40 okulda gerçekleştirilmekte olan projede binlerce öğrenciyle yapılan etkinliklerin yanı sıra farklı seminer çalışmalarıyla yaklaşık 2 bin öğretmenin eğitiliyor.