İzmir’in kadın siyasetçileri rehber olacak
İzmir Üniversitesi akademisyenlerinin hazırladığı, kadın siyasetçilerin öykülerini anlatan ‘Cumhuriyet’ten günümüze İzmir’in kadın siyasetçileri’ isimli kitap, Türk siyasi tarihine kalıcı bir iz bırakarak, siyasete girmek isteyen kadınlara rehber olacak.
Siyasete girmek isteyen kadınlara örnek teşkil etmesi düşünülen ‘Cumhuriyet’ten günümüze İzmir’in kadın siyasetçileri’ isimli kitap, İzmir Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KÇUAM)tarafından Necdet Doğanata Sanat Galerisinde düzenlenen kokteyl ile tanıtıldı. Kokteyle, İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Rıza Doğanata, Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gülnur Erciyeş’in yanı sıra akademisyenler ve kitapta öyküleri yer alan kadın siyasetçiler katıldı. Kitapta, Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar geçen siyasi süreçte, İzmir’den siyaset dünyasına adım atan toplam 35 kadın siyasetçi ile yapılan mülakatlar ve onların kişisel arşivlerinden edinilen fotoğraflar yer aldı. Editörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Gülnur Erciyeş’in, yazarlığını ise Yrd. Doç. Dr. Defne Erzene Bürgin, Yrd. Doç. Dr. Nazife Aydınoğlu ve Dr. Yusuf Yalçın’ın yaptığı kitap ile kadınların erkek egemen siyaset dünyasındaki yeri ve karşılaştıkları sorunlara da değinildi.
Kadın sorunlarını kadınlar çözecek
Konuşmasında, Türkiye’deki kadın sorunları için en etkili çözüm noktasının siyaset olduğuna dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Gülnur Erciyeş, kadınların siyasette daha fazla yer almasıyla Türk kadınının sorunlarına daha kısa sürede ve daha akılcı çözümler bulunabileceğini belirtti. Erciyeş, Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkına, dünyadaki pek çok kadından çok daha önce sahip olmasına rağmen günümüzde siyasetteki temsil oranlarının yüzde 14,7’ü geçemediğini vurguladı. İzmir’in pek çok konuda olduğu gibi kadınların siyasete girmesi noktasında da öncü olduğunu dile getiren Erciyeş, “İzmir’den siyasete girmeyi başarmış kadınların deneyimleri, siyasete girmek isteyen kadınları cesaretlendirecek ve onlara bir rehber niteliği taşıyacaktır” dedi.
Kitabın oluşturulması fikrini ortaya çıkaran KÇUAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nazife Aydınoğlu ise kadınların siyasi yaşama girebilmeleri kadar kalıcı olabilmelerinin de zor olduğuna değindi. Pozitif ayrımcılığın, kota ve fermuar sistemlerinin kadınlar lehine çalıştırılmasının yanı sıra kadınlara bu süreçte destek olacak sivil toplum örgütlerinin gerekliliğinin de altını çizen Aydınoğlu, kadınların yerel yönetimlerde yer almalarının öneminden bahsetti. Aydınoğlu, “Türkiye’de kadınların yerel yönetimlerde yer alma oranı yüzde 2.3 seviyesinde. Bu oran, dünya ortalamaları ve Türk kadının parlamentodaki oranının çok altında kalıyor. Siyaset denince akla sadece parlamento gelmemesi gerekli. Kadınların yerel yönetimlerde yer alması hem onları siyasete ısındıracak hem de kendi bölgelerinde her gün iç içe oldukları sorunları çözme aşamasında onları güçlendirecek” açıklamasında bulundu.
En fazla kadın siyasetçi İzmir’den
Tanıtımda Belediye Başkanları adına eski Seyrek Belediye Başkanı Nurgül Uçar, milletvekilleri adına ise eski CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven konuşma yaptı. Kitabın, siyaset tarihinin önemli bir eksiğini tamamladığını ve kendisinin de bu kitapta yer almaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Nurgül Uçar, bugüne kadar Türkiye’de gerçekleşen siyasi seçimlerde, en fazla kadın siyasinin İzmir’den seçildiğini ve İzmir’in bu anlamda tüm ülkeye örnek olduğunu söyledi. Hülya Güven de, böyle bir çalışmanın kadının siyasete atılmasını teşvik etmek ve kadın siyasetçilerin gerçeklerine ışık tutmak açısından önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin 1935’te seçilen ilk 17 kadın milletvekilinden Benal Nevzad (İştar) Arıman ile başlayan kitapta, 1963 yılında İzmir’in ilk kadın belediye başkanı seçilen Seniha Tınay ve yine İzmir’in en genç kadın belediye başkanlığına 26 yaşında seçilen, ardından milletvekili ve bakanlık görevlerinde de bulunan Işılay Saygın gibi siyasetçilerin yanı sıra halen görev yapan kadın belediye başkanı ve milletvekilleri de yer alıyor.