İzmir'e rüzgar ve güneş enerjisi santrali...

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) destekli İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Güneş ve Rüzgâr Hibrit Enerji Santralinin açılışı düzenlenen resmi törenle gerçekleştirildi.

Karşıyaka Haber

Törene İKÇÜ Rektörü Prof. Dr Galip Akhan, AB Uyum Komisyonu Başkanı ve İzmir Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Tekelioğlu, Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Serpil Alpman, Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Tancan Uysal, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Gökçe, Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cengiz Demir, Rektör Danışmanı Taha Aksoy, Proje Danışmanı Yrd.Doç.Dr. Numan Sabit Çetin, İZKA Başkan V. Murat Yılmazçoban, CN Gaz Genel Müdürü Ünal Özturgut, Projeler Müdürü Mustafa Akgün, Zenit Enerji Şirket Müdürü Can Sözen, Genel Sekreter Gülten Gültekin, Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Sabuncular, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.

“Bilimi çevreyi korumak adına da kullanmalıyız”

Törenin açılışında konuşan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, atom bombasıyla son bulan savaşlarda insanoğlunun kendisine zarar verdiği gibi çevreye de olağanüstü tahribatta bulunduğunu ifade etti. İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, “Çevreye hâkim olmak için çevreye zarar veriyoruz. Bir gün çevre öyle bir noktaya gelecek ki, çevreyi kendi lehimize kullanalım derken bize imdat diyecek. Çevremizi yok etmeden geri dönüşü olmayan bir noktaya gelmeden yeşile, eko sisteme sahip çıkmalıyız. Bilimi sadece insanların refahını korumak için değil de çevreyi de korumaya yönelik kullanmalıyız. Bunun için de yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak çok önemli. Bu konuda duyarlı projeleri geliştiren üniversitemiz yüzde 75 İZKA’nın desteğini alarak yüzde 25 kendi kaynaklarımızla böylesine önemli bir adım atmış oldu. Destek veren herkese minnetlerimizi sunuyoruz” dedi.

“Cari açığımızın büyük kısmı enerjiden kaynaklanıyor”

AB Uyum Komisyonu Başkanı ve İzmir Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Tekelioğlu, Türkiye’nin enerji sorununu hatırlatarak her yıl yüzde 5 büyümeyi hedeflemiş bir ülkenin aynı oranda enerjide de büyümesi gerektiğine vurgu yaptı. İzmir Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Tekelioğlu, “Türkiye gibi doğal kaynakları kıt bir ülkenin enerji konusunda çalışmaya ihtiyacı var. Cari açığımızın büyük kısmı enerjiden kaynaklanıyor. Türkiye bu cari açığını kapatabilmek için yabancı sermayeye muhtaç. Buraya yatırım yapacak yatırımcının gelecekle ilgili endişe yaşamaması gerekiyor. Buna hukuken öngörülebilirlik diyoruz. Türkiye’de son zamanlarda yabancı sermayenin ülkemize ne kadar çok giriş yaptığını göz önüne alacak olursak bu konuda çok ilerilere gittiğimizi söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

“Enerjide dışa bağımlı olmamak için tüm enerji kaynaklarımızı kullanmalıyız”

İzmir Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Tekelioğlu, Türkiye’nin fosil kaynaklarla ilgili enerji sorununu oldukça zengin olan rüzgâr, güneş kaynaklarımızı devreye sokarak bertaraf edilebileceğini belirtti. Prof.Dr. Mehmet Tekelioğlu, “ Doğalgaz konusunda kendimizi güvenceye almamız gerekiyor. Enerji konusunda dışarıya bağlı kalmamak için tüm enerji ihtiyaçlarımızı kendi içimizde yaratacak çözümler bulmamız gerekiyor. İZKA’nın bu projeye destek vermiş olması bizi çok mutlu etti. Güneş enerjisi tarlaları çok basit bir şekilde kurulabiliyor. Elimizdeki bilgi birikimini değerlendirerek iyi çalışmalar yapılabilir. Hükümetimiz Azerbaycan ve Kuzey Irak’taki petrol yataklarına hisse alarak ortak oldu. Böylece bu yataklardan çıkan petrol üzerinde söz sahibi olduk. Bu Türkiye’de yeni yapılan bir iş ve ülke olarak bu şekilde kendimizi garanti altına alıyoruz. Üniversitenin tüm çalışmaları ile ilgili memnuniyetimi ifade ederek başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.

“ İKÇÜ bu projeyle farkındalık yarattı”

İZKA Başkan V. Murat Yılmazçoban da 2012 yılından itibaren, yenilenebilir enerji konusunda 25 milyon TL’lik desteğin, İzmir ili içinde hem tesislere destek sağlamak hem de ekipmanların üretimi ve tasarımı konusunda sağlandığını kaydetti. Yılmazçoban, “Yurtdışındaki yatırımcıları İzmir’e çekmek adına yenilenebilir enerji alanında çalışmalar yürütmekteyiz. Bir yatırımı bölgeye çekmek için teknolojinin yanı sıra yeterli insan kaynağına da sahip olmak gerekir. İKÇÜ bu noktada farklılık arz etmektedir. İKÇÜ’den mezun olacak öğrencilerimizin sektöre hakim olması gelecek yatırımları kolaylaştıracaktır” dedi.

“Genç bir üniversite olarak sektöre önemli destek”

İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı aynı zamanda proje yürütücüsü olan Prof.Dr. Salih Okur, proje hakkında bilgi verirken güneş ve rüzgar enerjisinin dünyada geldiği önemli noktayı vurguladı. Enerjide dışa bağımlılığın önüne geçilmesinin yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanılmasından geçtiğini vurgulayan Dekan Prof.Dr.Okur, “Güneş enerjisi konusunda Avrupa lideri olan Almanya, tüm elektrik tüketiminin yüzde 31’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamaktadır. Ülkemiz bu konuda çok şanslı. Ancak biz sahip olduğumuz potansiyelin onda birini bile kullanmıyoruz. Genç bir üniversite olarak daha 4.yılımızda böylesine önemli bir projeyi hayata geçirmiş olduk. Hem santralden enerji üretme noktasında hem de güneş enerjisi sektörüne teknik elemanlar kazandırma noktasında güzel adımlar atmış olduk” şeklinde konuştu

“İKÇÜ projesiyle İzmir bu konuda lider oldu”

CN Gaz Genel Müdürü Ünal Özturgut da projenin yıllık 180 bin TL değerinde enerji üretim öngörüsü bulunduğunu belirterek bir buçuk yıl sonrasında Üniversite tarafından harcanan maliyetin geri dönüşünün sağlanacağını kaydetti. Özturgut, “Normalde güneş enerjisi santrallerden geri dönüş doğru projelendirmeyle 6 yılda oluyor. Ancak bu projede İZKA’nın rolü oldukça büyük. Yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’de ilk kez böyle bir projeye destek oldu. Hatta diğer 25 kalkınma ajansı bu projeyi örnek alarak peş peşe yenilenebilir enerjiye destek vermeye başladılar. İKÇÜ’nün projesinin desteği ile İzmir bu konuda lider oldu”dedi.

Konuşmaların sonunda  güneş enerjisi kursiyerlerinin sertifika almasının ardından, protokole teşekkür belgesi ve fidan hediyelerinin takdimi gerçekleşti. Santrallerin açılışı yoğun yağış nedeniyle konferans salonunda sembolik bir açılışla yapıldı.

PROJE HAKKINDA

İKÇÜ Güneş ve Rüzgar Hibrid santrali, bir otopark olarak kullanılabilmesinin yanında, Üniversite-sanayi işbirliği ile devam etmekte olan GES sertifikalı kursiyer yetiştirme programına uygulama laboratuvarı olarak katkı vermektedir.

RES (Rüzgar Enerji Santrali) sertifikalı kursiyer yetiştirme programımızın, proje danışmanımız katkılarıyla 2 ay içerisinde uygulamalı olarak başlatılması düşünülmektedir.