İzmir'den Ukrayna'ya akademik köprü
Ukrayna İzmir Fahri Konsolosluğu Üniversiteler arası diyalog programı'nın ilk çalışmasını, İzmir, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü ile Kiev, Bila Tserkva Belotserkovsky National Agrarian University arasında başlatıyor
Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi ve Zootekni Bölümünden üç kişilik Akademik öğretim üyeleri ve öğretim elemanı ile Ukrayna'da ilk çalışmaları başlatacaklarını açıklayan Ukrayna İzmir Fahri Konsolosu Çetin Güvercin, "Akademik düzeyde gerçekleşecek olan Organik Büyükbaş Besi Hayvancılığı'nın barınma, üreme, yemler ve hayvan besleme gibi temel prensiplerine yönelik önerileri" içeren program ile ülkemizde sıkıntısı çekilen besi hayvancılığının geliştirilmesinin, kalitesinin artırılmasının da mümkün olabileceğini, İzmir'imizin en büyük ve köklü üniversitesi olan Ege Üniversitesiyle bu çalışmanın başlamasından büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, Ege Üniversitesi bünyesinde 1955 yılından beri tarım ve hayvancılık konularında önemli akademik çalışmaları yürüten Ziraat Fakültesi'nin, 250 kişilik güçlü öğretim elemanı kadrosuyla Ukrayna'daki güzel çalışmalara Zootekni Bölümünün örnek, Organik Büyükbaş Besi Hayvancılığı sunumuyla başlanacağını belirtti.
22-25 Şubat tarihleri arasında Ukrayna İzmir Fahri Konsolosluğu başkanlığı ve himayelerinde, Ukrayna İzmir Ticaret ve Kültür Masası Koordinatörü Gökmen Aykan tarafından yürütülen "Üniversiteler arası diyalog" programına, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden İşletmeler Koordinatörü Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Harun Yalçın, Zootekni Bölüm Başkanı Yardımcısı Doç. Dr. Özer Hakan Bayraktar ve Zootekni Bölümü öğretim elemanı ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği İzmir Şube Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Muazzez Cömert katılım gösterecekler.
Karşılıklı olarak başlatılacak çalışmalarda Prof. Dr. Harun Yalçın tarafından Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin, Doç. Dr. Özer Hakan Bayraktar tarafından da Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nün Tanıtımının gerçekleştirileceğini belirten Ukrayna İzmir Fahri Konsolosu Çetin Güvercin, "Ukrayna'da gerçekleştirilen ilk Üniversiteler arası diyaloğun çalışma sunumunun ise Organik Büyükbaş Besi Hayvancılığının Genel Prensipleri üzerine Uzm. Dr. Muazzez Cömert tarafından gerçekleştirileceğini, bu çalışmalara hayvancılık üzerine çalışma yapan Üretici Birliklerinin, İhracatçı Birliklerinin ve firmaların davetli olduğunu, çalışma programı sonuçlarının Ukrayna'da hayvancılık üzerine çalışma yapan Üniversite ve resmi, özel kurumlarca paylaşılacağını, ülkeler arasında bu kapsamda gerçekleştirilmesi düşünülen örnek çalışmalarla, kurumlar arası bilimsel işbirliklerinin geliştirilebileceğini, öğretim üyelerinin karşılıklı olarak paylaşacakları akademik bilgilerle de yeni projelerin üretilebileceğini, üretilen projelerin uygulama alanlarında örnek çiftliklere, sürdürülebilir çalışmalara dönüştürülebileceğini ifade etti.
Türkiye'de yine ilk defa üniversite-tarım/hayvancılık işbirliği özdeş çalışmasının Üniversiteler arası diyalog kapsamında Ukrayna ile başlatılacağını açıklayan Çetin Güvercin, bu sürdürülebilir paylaşımların Ukrayna İzmir Konsolosluğu bünyesindeki dijital sosyal platform üzerinden eş zamanlı olarak ülkeler arasında da uygulamaya açılacağının ve bütün yurt içi ve yurt dışındaki tarım/hayvancılık üzerine çalışan üniversitelerin, kurumların çalışmalara bu platform üzerinden katılabileceğinin müjdesini verdi.