İzmir'de okullarda güvenlik önlemleri artırıldı

Yeni öğretim yılının başlamasının ardından İzmir'deki okullarda güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı. İzmir'de öğrenciler evden çıkışlarından eve girişlerine kadar geçen sürede il genelinde bin 200, okul çevrelerinde 260 polis görev…

Karşıyaka Haber

 2014-2015 eğitim öğretim yılının başlamasının ardından İzmir'deki okullarda güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı. Alınan güvenlik tedbirleri hakkında Karşıyaka Vilayetler Evi'nde İzmir Valisi Mustafa Toprak, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ve İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

"230 RİSKLİ OKUL VAR"

İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir genelinde çocukları her türlü suçla ilgili, trafikten uyuşturucuya kadar korunmasını sağlamaya çalışarak il genelinde planlama yaptıklarını belirtti. 15 Eylül itibariyle İzmir merkez ve ilçelerinde yeni projelerini hayata geçirdiklerini belirten Uzunkaya, şunları söyledi: "Çocuklarımız evden çıkışlarından eve dönüşlerine kadar devam eden bir risk alanını koruyacağız. Öğrencilerimizin evden çıkışlarından itibaren trafik, ulaşım, servis araçlarının mevzuata uygunluğunun denetimi, okul bahçesinin güvenliği, çevrede kendilerini etkileyecek dış etkilerin analizi ve bertarafı konusunda her türlü olumsuzluğu kontrol altına alıyoruz. Uyuşturucu konusunda hedef kitleye yönelik yasaların verdiği her hakkı kullanacağız." İl genelinde 2 bin üzerinde okul olduğunu anlatan Uzunkaya, şöyle konuştu: "Okul çevrelerinde meydana gelen suç unsurları gibi pek çok kriteri baz alarak sınıflandırma yapmak üzere risk faktörü bazlı değerlendirme yaptık. 230 civarı okulumuz birinci derecede riskli, 100 civarı ikinci derece, diğerleri de üçüncü derece risk faktörü okullar olduğunu belirledik. Bu sıralama tamamen güvenlik formatlı emniyet bazlı sınıflandırmadır. Bu risk faktörlerine göre 260 civarında değişik birim ekibinin okul çevrelerinde yıl boyu görev yapacağı bir çalışma hazırladık. Her birim kendi görev alanıyla ilgili çalışacak. İl genelinde bin 200 trafik polisi görev yaparken, yeni öğretim yılı başladığında ilk iki hafta boyunca hiçbir personele büroda görev yapmayacak şekilde çocuklarımızın okul giriş çıkışlarında görev yapacaklar. Narkotik ekibimiz kırılgan ve hassas gençlerimizin hassasiyetle korunmasını önceleyerek çocuklarımızın her türlü uyuşturucu olmak üzere suç ve suç unsurlarından uzak tutulmalarını sağlayacak şekilde tüm ilgili birimlerimiz görev yapacak. Ayrıca yiyecek ve içecek malzemelerinin satılması ile ilgili okul çevresindeki arabalarla satış yapanlar dahil dükkanların da denetimini ilimizde hassasiyetle takip edeceğiz."

BROŞÜR VE TANITIM VİDEOLARI HAZIRLANDI

Sentetik uyuşturucunun 13-14 yaş çocuklarımızın içlerine sokulduğunu, 9-10 yaşa kadar indiğini bunun önü kesilmezse ciddi boyutlara ulaşacağını ifade eden Uzunkaya, uyuşturucuya yönelik aldıkları tedbirlerle ilgili şu bilgileri verdi: "Aldığımız son derece yaptırımı yüksek kararlar var. Uyuşturucunun her türüyle mücadele konusunda etkili bir yol haritası ortaya koyduk. İlimizde 60 bin civarında iki broşür hazırladık. Hem uyuşturucu ile ilgili cezaları, bilgileri paylaşıyoruz, bu alandan uzak durmalarını sağlayacak iki ayrı broşürü önümüzdeki dönemde il merkez ve ilçelerimizde geniş kitlelere ulaştıracağız. Uyuşturucu ile ilgili 15-20 dakikalık vurucu mesajlar içeren bir tanıtım videosu hazırladık. Bunu da tüm okullarımıza ulaştıracağız. Türkiye genelinde hayata geçirilecek örnek bir güvenlik uygulaması olacağını iddia ediyoruz."

Celalkaya sentetik uyuşturucu maddelerinin çok kolay elde ediliyor, internet üzerinden bile adrese teslim edilmesi, ailelerin çocuklarıyla yeterince ilgilenememesinden kaynaklanan boşluk sebebiyle madde kullanımının arttığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "2013 yılında uyuşturucu ile ilgili bin 321 çocukla ilgili işlem yapıldı, bunların 22'si 0-12 yaş grubu, toplam 64 çocuk mağdur olarak bin 667 çocuğumuz uyuşturucu ile ilgili işlem gördü. 2013 yılında suça karışan 11 bin 387 çocuk mağdur olarak alınırken, bu rakam 2014'te 11 bin 68 oldu. 2013 yılının ilk 9,5 ayında 8 bin 215 çocuk suça sürüklenirken, 2014'te bu rakam 6 bin 915 düştü. Bu rakamlar ümit verici olmakla övünülecek rakamlar değil. Hedefimiz bu oranların minimilize edilmesidir."

Uzunkaya, il Milli Eğitim Müdürlüğü çerçevesinde yürütülen çocuklara dönük 'Koruyalım, korunalım' ile 'Mercek' projelerinin de hayata geçirildiğini aktararak, projeler ile 600 bin civarındaki öğrencinin korunmasını hedeflendiğini ekledi.

"İL GENELİNDE KOMİSYONLAR KURULDU"

İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı da il genelinde yıl boyunca komisyon oluşturarak öğrencileri risklerden korunmak için çalışmalar yürüteceklerini belirterek şunları söyledi: "Tütün, alkol ve uyuşturucu madde ile mücadele konusunda çeşitli kurumlarla işbirliği yaparak il ve ilçelerde komisyonlar oluşturulacak. Yatılı okullarda da aynı gözetimlerden geçireceğiz. 0-18 yaş aile eğitim programlarımız bu sene de devam edecek. Aileler çocuklarını izlesinler, arkadaşlarını iyi tanısınlar. Çocuklarına resmiyet ile değil de arkadaşça sıcak bir şekilde yaklaşmalarını tavsiye ediyoruz. Her zaman çocuklarına destek olacaklarını hissettirmeleri gerekiyor. Bilgisayar ve internetten kaynaklanan bilmeden bulaşılan sorunlar oluyor. Bundan dolayı da internet kullanımını velilerimizin hassasiyetle izlemesini tavsiye ediyoruz."

"EMNİYET TÜM BİRİMLERİYLE GÖREVDE OLACAK"

İzmir Valisi Mustafa Toprak da, 2014-1015 eğitim yılında çocukların rahat bir şekilde okula gidip gelmesi, her türlü istismardan uzak tutulması için güvenlik tedbirlerini artırdıklarını belirterek şunları söyledi: "Geçmiş öğretim dönemlerinde alınan tedbirler daha da ileriye götürülerek, bir boşluk bırakılmadan tedbirler aldık" dedi.

İzmir ve çevresinde tüm öğrencilerimizin okul içinde ve dışında can ve mallarını koruyacak her türlü tedbirleri geliştirdiklerini anlatan Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Okulla ilgisi bulunmayan öğrenci ve öğretmenlerin güvenliği tehdit eden şahısların okul çevresinden uzak tutulması anlamında ilgili kanun çerçevesinden gerekenlerin uygulanması, bonzai gibi her türlü uyuşturucu maddelerinden uzaklaştırılması için tedbirlerin alınması, her türlü zararlı satışların önlenmesi, okul giriş ve çıkış saatlerinde okul önlerinde devriye emniyet ekiplerinin faaliyette olması, okul yönetimleri ile sürekli irtibatta bulunulması, öğrencilerimizin okula gidiş-geliş için bulundukları güzergahlar göz önünde bulunarak mobese kameralarla alanların gözetim altında olması, aydınlatmaların çalışır vaziyette olmasının takibi, okul kantin personeli gibi kişilerin öğrenciyi güvenlik yönünden risk teşkil edenlerin okul yönetimiyle görüşülerek engellenmesinin sağlanması gibi mevzular titizlikle takip edilecektir. Emniyetimizin her bir şubesi güvenlik, Narkotik, asayiş, çocuk şubesi daha koordineli çalışmasıyla detaylı çalışmalar yürütülecek. Aynı duyarlılık merkezi ilçelerimizde de yapılacaktır."