İzmir’de kamu personeline “Toplumsal Cinsiyet, Şiddet ve Mobbing” eğitimi veriliyor
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Kadın Dostu Kentler” BM projesi kapsamında İzmir’de üniversiteler ve yerel yönetimler el ele çalışıyor.
Kadın Dostu Kentler Birleşmiş Milletler Ortak Programı çerçevesinde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonunda İzmir’de kamu çalışanlarına yönelik “Toplumsal Cinsiyet, Şiddet ve Mobbing” konulu eğitimlere başlandı.
Kadın Dostu Kentler kapsamında oluşturulan İzmir Valiliği’ne bağlı Koordinasyon Kurulu’nun ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarında, kamu personelinin toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddet ve mobbing eğitimleri ile güçlendirilmesi kararı alınmıştı. Eğitimlerle, daha barışçı, daha eşitlikçi ve şiddetten uzak bir kent yaşamı için kentin çok önemli bir bölümü olan kamu personelinin bu başlıklarda eğitimlerle desteklenmesi amaçlanıyor.
Düzenli toplantılarla eğitim içeriğini belirleyip yönlendiren koordinasyon kurulu aşağıdaki kurum ve temsilcilerinden oluşuyor; Kadın Dostu Kentler Projesi İzmir Koordinatörü Semra Ulusoy, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Ayşe Çelik, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Erkek Eşitliği Birimi Sorumlusu Melek Sarıoğlu, Uzman Sosyolog Sevinç Ustabaşkara, Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKAM) Müdürü Prof. Dr. Konca Yumlu, İzmir Ekonomi Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Sorunları ve Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKOKAM) Müdürü Öğr. Gör. Itır Bağdadi, Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Hakları ve Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKAUM) Müdürü Yard. Doç. Dr. Özlem Belkıs, İzmir Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Md. Yard. Doç. Dr. Nazife Aydınoğlu, İl Jandarma Komutanlığı Kadın Çocuk Suçları Birimi’nden Astb. Hacer Taşkesen
Eğitimlerin İzmir’e bağlı dört ilçede Kaymakamlık ve Belediyelere bağlı müdürlük düzeyinde verilmesi amaçlanıyor. Bu amaçla seçilen pilot bölge Urla’da ilk eğitim geniş bir ilgi ve katılımla gerçekleşti.
Eğitimde, toplumsal cinsiyet, şiddet ve mobbing kavramlarının tanımları, kapsamları örnekler ve uygulamalarla incelendi. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ile Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek’in de katılımlarıyla geniş bir ilgi ve destek gösterdikleri eğitime Belediye Başkan Danışmanı Prof. Dr. Belgin Hoşsu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Ayşe Çelik, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Cemil Erdemir, İlçe Emniyet Müdürü Oğuzhan Şahin, İlçe Müftüsü Ali Ünal, İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Mehtap Baydak, Urla Tapu Müdürü Dursun Kanber Kızılay, Urla Kadastro Birim Sorumlusu Ferhat Kızılkaya, İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Hizmetleri Müdür V. Şahin Emre, İlçe Nüfus Müdürü Bekir Yıldız, İlçe Malmüdürü Emine Sağlam Baş, İlçe Milli Eğitim Müdürü İzzet Gündüz ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Orhan Demiral katıldılar.
Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem M. Siyez, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Erkek Eşitliği Birimi Uzman Sosyolog Sevinç Ustabaş Kara, İsmet Vural Kadın Konukevi Müdürü Seher Gündoğan ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Olga S. Hünler’in, belirtilen başlıklarda verdikleri eğitim, Urla Urit Restoran’da gerçekleşti.
Katılımcı ve eğiticiler, bu eğitimin, cinsiyet eşitliği konusundaki algının sarsıldığı, kadına yönelik şiddet eylemleri ve kadın cinayetlerinin sayısal olarak ciddi bir artış gösterdiği, kamusal alan ve ofis çalışma mekânlarında şiddet ve mobbing (yıldırı) uygulamalarında artış olduğunun belirtildiği içinde bulunduğumuz dönem için çok önemli olduğunu belirttiler. Kurul, İzmir’e bağlı üç ilçede daha eğitim gerçekleştirmeyi planlıyor.