İzmir Üniversitesi'ne önemli projede görev
İspanya, Portekiz ve Polonya’nın katkısı ile Belçika koordinatörlüğünde 3 yıl sürecek 320 bin Euro bütçeli inovatif hemşirelik eğitimi projesi “IDEUs-EU”nun Türkiye ayağını İzmir Üniversitesi üstlenecek.
Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulması ile birlikte ulusal ve uluslararası projelere referans merkezi olma yolunda önemli aşama kaydeden İzmir Üniversitesi, bir uluslararası projenin daha Türkiye ayağı yürütmek üzere seçildi. Beş ülkenin ortaklığı ile Hemşirelik Eğitimi’nde Klinik Beceri Uygulaması ve değerlendirilmesi konusunda ortak bir dil oluşturmasını amaçlayan “IDEUs-EU Implementation and Evaluation of Dedicated Education Units in Europe (Avrupa’da Hemşirelik Eğitimi’nde Klinik Beceri Uygulaması ve Değerlendirilmesi)” projesinin Türkiye ayağını İzmir Üniversitesi üstlenecek.
Hemşirelik eğitiminde yeni bir yöntem
Belçika’da bulunan UC LEUVEN Üniversitesi koordinatörlüğündeki 320 bin Euro’luk IDEUs-EU projesi aralarında İspanya, Portekiz, Polonya’nın da bulunacağı 5 ülkeden 5 kuruluşun ortaklığı ile sürdürülecek. Erasmus+ Ana Eylem 2 Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklık programına kabul edilen projede geliştirilecek uygulama temelli yeni model ile hemşirelik eğitimi göz önüne alınarak eğitim yöntemlerinin, yenilikçi ders içeriğinin geliştirilmesi ile uluslararası işbirliğinin ve ilişkilerinin güçlendirmesi amaçlanıyor.
Klinik Beceri Uygulaması ilk kez 1999 yılında Güney Avustralya’da başlayan proje Kanada ve Amerika’da uygulandıktan sonra, ilk kez Avrupa ile beraber Türkiye’de İzmir Üniversitesi tarafından test edilip değerlendirilecek.
Hemşirelik biliminde yeni projelere zemin hazırlayacak
İzmir Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Fisun Şenuzun Aykar, Yrd. Doç. Banu Karaöz ve Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi Proje ve Destek Grubu Başkanı Handan Kılıçaslan’ın çalışmaları sonucu İzmir Üniversitesi’ne kazandırılan ve Türkiye ayağı İzmir Üniversitesi Hemşirelik Bölümü proje ekibi tarafından yürütülecek projenin ilk toplantısı 8-9 Ekim 2015’te Belçika’da yapılacak. “IDEUs-EU”nun Hemşirelik biliminde yeni projelere zemin hazırlayacak bir çalışma olacağını belirten Prof. Dr. Fisun Şenuzun Aykar, “Klinik Uygulamalarda Mentor Desteği ile Hemşirelik eğitiminin kalitesi artacak. Böyle bir projenin İzmir’de sağlık eğitiminde önemli bir yere sahip olan İzmir Üniversitesi tarafından yürütülmesi ayrıca bir önem taşıyor” dedi. İzmir Üniversitesi Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, projelere referans noktası olma hedefi ile kurulduğunu hatırlatan Proje ve Destek Grubu Başkanı Handan Kılıçaslan ise, “Bir sorunu çözmek için uluslararası bir işbirliği yapmak, sadece teknik açıdan değil, birlikte bir proje yapma becerisini kazandırma açısından da çok önemlidir. Bu proje sayesinde 5 ülkede iletişim noktamızın olması ileride başka işbirliklerini de doğurma fırsatı verecektir” dedi.
Üç yıl sürecek projenin ilk yılında literatür taraması ve yeni eğitimi metodu geliştirilecek, ikinci yılda bir hafta süresince 36 katılımcı ve 4 eğitmen ile mentor ve eğitmenler için geliştirilen mobil uygulama kullanımı test edilecek, üçünce yılda ise proje sonuçlarının değerlendirmesi yapılacak.