İzmir Ticaret Borsası’nda “beyni doğru kullanma”, “protokol ve nezaket kuralları” konferansı
Aşkım Kapışmak Akademi İş Dünyası Buluşmaları Lansmanı, T.C. Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir Kalkınma Kurulu (İZKA)…
İzmir Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Aşkım Kapışmak İş Dünyası Buluşmaları” İstanbul, Ankara ve İzmir üçlemesinin ikinci lansmanı kapsamında, Davranış Bilimleri Uzmanı Aşkım Kapışmak, “Beynimiz ve Ayna Nöronlar”, Protokol ve Nezaket Kuralları Uzmanı İhsan Ataöv ise “Protokol, Kurumsal ve Nezaket Kuralları” adlı sunum gerçekleştirdi.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Davranış Bilimleri Uzmanı ve genç kuşağın önemli yazarlarından Aşkım Kapışmak ve Protokol ve Nezaket Kuralları Uzmanı İhsan Ataöv ile bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Bugün gerçekleştiren etkinlikle birlikte sivil toplum örgütleri ve iş dünyasının değerli temsilcileriyle birlikte yarınlara daha fazla umutla ve daha donanımlı olarak bakmayı sağlayacak bilgiler edineceğiz. Beynimizin davranışlarımız üzerindeki etkilerini tüm yönleriyle keşfetmek ile başlayan yolculuğumuzun ardından protokol ve nezaket kurallarına ilişkin oldukça önemli bilgiler edineceğiz” dedi.
Açılış konuşmasının ardından Davranış Bilimleri Uzmanı Aşkım Kapışmak, insanoğlunun karar verme mekanizması olan beynimizin sağ ve sol kısmının kullanımına ilişkin örneklerden bahsettiği sunumunda; beynin sağ kısmıyla hareket ederek karar veren insanoğlunun ani karar mekanizmasına sahip olduğunu; beynin sol yanıyla düşünen insanlarda ise sabrın ve sağduyunun hakim olduğunu belirtti. “Toplum olarak en çok nelerden etkileniyoruz, neleri umursuyoruz” sorusunun toplumsal bilinçaltının şekillenmesinde oldukça önemli olduğuna değinen Kapışmak, “Her birimiz insani yanımızı ön planda tutma çabasıyla hayatlarımızı devam ettiriyoruz. Bu bağlamda çevremize karşı davranışlarımızda daha dikkatli ve nazik olma çabasındayız. Bunun yanı sıra, insanoğlunun doğası gereği topluluğun içerisinde yer almadığı zamanlarda ortaya çıkan gölge kişiliklerimiz de var. Gölge kişiliklerimiz, özellikle toplumda kargaşa ve korku ortamı arttıkça bizleri ele geçiren, mantık ve sağduyumuzu kullanamadığımız yanımız. Dolayısıyla hiçbirimiz dört dörtlük değiliz, ancak her birey toplumda iyi olma çabası içerisinde ve bunu yapabilmek için beynimizi doğru iletişim kurmaya yönlendirme gayreti içerisindeyiz” dedi.
İnsanların içsel süreçlerini düzgün yaşayabilmelerinin sonucunda birbirlerini sevebilecekleri ve değer verebilecekleri seviyeye ulaşabileceklerinden bahseden Aşkım Kapışmak, “İnsanlar; sevgilerini sadece kendi ailesi ve işiyle sınırlayan “sıradan sevenler”, yaşadığı dünyayı ve canlıları önemseyen “üstün sevenler” ve içinde yaşadığımız dünya ile ilahi dünyayı tüm samimiyetiyle sevip, olduğu gibi kabul eden “bilgece sevenler” olarak üçe ayrılırlar. Günümüzün en çarpıcı yanılgılardan biri ise toplum içerisinde üçüncü gruptaymış gibi davranan, fakat birinci gruptaymış gibi görünen insanların oldukça fazla sayıda olması” diye konuştu.
Aşkım Kapışmak sunumunun sonunda, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı nezdinde Borsa yönetimine toplantılarına yaptıkları ev sahipliği dolayısıyla teşekkürlerini sunarak, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarından gelen temsilcilerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Toplantının ikinci sunumunu gerçekleştiren Protokol ve Nezaket Kuralları Uzmanı İhsan Ataöv ise protokolün dünya genelindeki ortak tanımından bahsederek, “Protokol resmi bir davet ya da törende temsil kabiliyeti yüksek olan ile düşük olan arasındaki iletişim, saygı ve kuralları bir araya getiren sistemlerin bütünüdür. Hal, hareket, kıyafet ve davranışlarımız bu sistem içerisinde bizlere belirli davranış kalıplarını gerektirir” dedi. Unvan ve temsil kabiliyetinin protokol kuralları ve işleyişi içerisinde oldukça önemli bir yere sahip olduğuna değinen Ataöv, “Temsil kabiliyeti, yetenek ve bilgilerimiz sonucunda ortaya çıkan ve protokolde stratejik öneme sahip olan özelliklerimizdendir. Hem iş ortamımızda hem de ev ortamımızda zarif insan olabilme statüsüne erişebilmeyi amaçlarız. Saygı, nezaket ve zerafet özellikle iş çevremiz başta olmak üzere girdiğimiz her ortamda bizler için oldukça önemli. A’dan Z’ye her adımımızda kurumsallığı düşünerek hareket etmeliyiz. Giydiğimiz kıyafetin renginden, bulunduğumuz toplantının içeriğine uygun olarak şekillenen hal ve tavırlarımıza kadar her şey kendimizi karşımızdakilere doğru yansıtabilmemiz adına oldukça önem taşımaktadır” diye konuştu.
Sunumunun son bölümünde, protokol içerisinde sofra düzeni ve misafir ağırlama tekniklerinden bahseden Ataöv, davetlilere uygulamalı örneklerle gerçekleştirdiği sunumunun ardından geçilen soru-cevap bölümünde katılımcılardan gelen protokol düzeninde sergilenmesi gereken davranış biçimlerine ilişkin soruları yanıtladı.
Aşkım Kapışmak ve İhsan Ataöv’ün gerçekleştirdiği sunumların ardından İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ataöv ve Kapışmak’a günün anısına plaket takdiminde bulunarak, toplantıya sağlamış oldukları katkı dolayısıyla teşekkür etti.