İzmir Köy-Koop. Birliği Mesleki Yeterlilik Belgesi için sınavlar düzenledi

Çalışma Bakanlığı tarafından Çiğ Süt Toplama ve Depolama alanlarında çalıişan personellere belge alma zorunluluğu getirildi.

Karşıyaka Haber

27.06.2021 tarihli ve 31524 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çiğ Süt Desteği Ve Süt Piyasasının Düzenlenmesi Uygulama Tebliğinin (TEBLİĞ NO: 2021/22) 5 inci maddesi 16 ncı fıkrası m bendi kapsamında 31/12/2022 tarihinden sonra çiğ süt toplama ve/veya depolama sorumlusu olarak çalışacak kişiler 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun kapsamında T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Mesleki Yeterlilik Kurumunca yetkilendirilmiş üretici/yetiştirici örgütü ve/veya kurum ve kuruluşlardan sınava katılarak 20UY0405-3 Çiğ Süt Toplama Elemanı ve 20UY0406-4 Çiğ Süt Depolama Elemanı ulusal yeterliliklerinde Mesleki Yeterlilik Belgesi almak zorundadır.

Süt üretiminde kaliteyi ve gıda güvenliğini artırmak amacıyla düzenlenen program kapsamında, süt toplama ve depolama işiyle uğraşan kooperatiflerimiz personelleri Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazandı. Bu belge, süt üretiminin ulusal ve uluslararası standartlara uygun şekilde yapılmasını, hijyen ve kalite kriterlerinin titizlikle yerine getirilmesini sağlamayı hedefliyor. Düzenlenen sınavlarda, süt toplama sürecinde hijyen standartlarına uygun hareket etme, ürün kalitesini koruma, lojistik süreçleri yönetme ve üretim zincirinde sürdürülebilirliği sağlama konularında teorik ve uygulamalı sorular soruldu. Sınav sonucunda başarılı olan personeller belge almaya hak kazandı.

Program Hakkında Bilgi: Bu sınav programı, S.S. Köy-Koop Genel Merkezi tarafından yürütülmekte olup Köy -Koop İl Birliklerinde yapılmaktadır. Kastamonu ve  Isparta S.S.Köy-Koop il Birliklerinden sonra S.S.İzmir Köy-Koop Birliği il genelinde sınav programını başlatarak bölgedeki süt üreticilerimizin desteklemelerden ayrıcalıklı yararlanması için ve bölgemizde süt sektöründe önemli bir istihdamı sağlayan kooperatif personellerimizin işbirliği içinde sınavlar düzenlendi. Sınavlara katılım sağlayan kooperatif personellerimiz, aynı ,zamanda kooperatif ortağı süt ürerici oldukları için süt üretim sürecine dair teknik bilgi birikimini geliştirirken aynı zamanda, mesleklerine olan güveni ve saygınlığı artıracak önemli bir adım attılar.

Sektörde Önemli Bir Adım: S.S. İzmir Köy-Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: “Süt toplama sürecinin iyileştirilmesi, yalnızca üreticilerin değil, aynı zamanda sanayicinin ve en önemlisi tüketicilerin yararına bir adımdır. Mesleki Yeterlilik Belgeleri, bölgemizdeki süt üretim kalitesini artıracak, gıda güvenliğini sağlayacak ve çiftçilerimizin emeğine ulusal ve uluslararası düzeyde değer katacaktır. Tüm katılımcılarımızı tebrik ediyorum.”

Sürdürülebilir Üretim İçin Önemli Bir Kazanım “Bu sınavlarla kooperatiflerimizin süt üretim sektöründe  üreticilerimize ekonomik katkı sağlarken , tüketicilerimiz için de sağlıklı ve güvenilirlik arz etmektedir. Mesleki yeterlilik, sürdürülebilir süt üretimi için kritik bir önem taşıyor ve bu belgeye sahip olmak, kooperatiflerimizin sektördeki bölgemiz için  ilk olması kayıt altına alınma, hijyen, takip edilebilirlik için rekabet gücünü artırıyor.”

“Mesleki yeterlilik belgelerini alan personellerimizi tebrik ediyor ve bölgedeki süt üretim sürecinin her geçen gün daha da güçleneceğine olan inancımızı paylaşıyoruz.”