İzmir Körfezi için acil eylem planı...
Balık ölümleri sonrasında yapılan incelemede, körfezdeki atık sudan kaynaklanan amonyak miktarının olması gereken seviyenin 50 kat üzerinde olduğu belirlendi. Bu durumun nedenlerini araştırma ve çözüm önerilerini geliştirme amacıyla çalışma bölümleri…
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi’ndeki toplu balık ölümleri ve kirlilik nedeniyle 20 Ağustos’ta inceleme başlattı. Deniz suyu numuneleri, deniz suyu sıcaklığındaki artış, kirlilik ve düşük oksijen seviyesinin balık ölümlerine neden olduğunu ortaya koydu. Bakanlık, Deniz İzleme Gemisi ve Mobil Su Laboratuvarı’nı bölgeye gönderdi, dereler ve atık su kaynakları incelendi.
Bakan Murat Kurum’un talimatıyla İzmir Körfezi Bilim Kurulu oluşturuldu ve 5 Eylül’de İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı. Eylül sonuna kadar Acil Eylem Planı hazırlanacak. Bilim Kurulu, üç çalışma grubu oluşturdu: İklim Değişikliği ve Doğa Temelli Çözümler, Atıksu Altyapısı ve Dereler, Deniz Alanlarının Değerlendirilmesi ve Ekosistem İyileştirmesi.
İlk toplantı 17-18 Eylül’de İzmir İktisat Kongre binasında yapılacak. Kasım ayı sonuna kadar uzun vadeli eylemler belirlenecek. Ön incelemelerde amonyak değerinin 50 kat yüksek olduğu ve oksijen seviyesinin kritik şekilde düştüğü belirlendi. Bakan Kurum, Büyük Kanal Projesi ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin kirliliğe neden olduğunu vurguladı ve İzmir Körfezi’nin korunacağı mesajını verdi.