İnternet bağımlılığı çocukların sosyal ilişkilerini bozuyor

Buca Tıp Merkezi Psikoloji bölümünden Psk. Seyran Güneş, aşırı internet kullanımının çocukların ve ergenlerin bedensel ve psikolojik gelişimlerini, sosyal ilişkilerini kötü yönde etkilediğini, akademik başarılarını da düşürerek hayatlarındaki pek çok…

Karşıyaka Haber

Çağımızın en önemli bilimsel ve teknolojik gelişmelerinden olan bilgisayar ve internetin, yaşamımızda bilgi akışını hızlandırma ve iletişimi kolaylaştırma açısından pek çok fayda sağladığı bir gerçektir. Ancak, artan gelişmelerle birlikte, hayatımıza giren bilgisayar ve internet pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir.

Akıllı telefonların hayatımıza hızlı bir şekilde girmesiyle internetin araç olmaktan çıkarak, artan sosyal medya hesapları, yaratılan sanal dünyalar, kimlikler, ilişkiler ile birlikte bugüne kadar bilinen bilgi, eğlence, iletişim, sosyalleşme ve ilişki formlarının değiştiğini, değişmekle kalmayıp amacından uzaklaşmaya başladığını ve hatta bazı kişiler için bağımlılığa dönüştüğünü belirten Buca Tıp Merkezi Psikoloji bölümünden Psk. Seyran Güneş, bu durumun en çok çocukları ve ergenleri etkilediğini kaydetti.

PSİKOSOSYAL İŞLEVSELLİK BOZULUYOR

Psk. Güneş, internet bağımlılığı konusunda şunları söyledi:

“İnternet bağımlılığı söz konusu olduğunda kişiler, çevrelerinden sürekli olarak internet kullanımlarını azaltmaları gerektiğine yönelik uyarı alırlar. Bu kişiler aile ve arkadaşlarıyla vakit geçirmek yerine, internet başında kalmayı tercih ederek, internet yüzünden uyku, yeme-içme gibi pek çok önceliklerini ertelerler. İnternet başında olmadıkları zaman internete bağlanmayı iple çeker, internette harcadıkları zaman sebebiyle ise sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanır ve internette geçirdikleri zamanı başkalarından saklamaya başlarlar. İnternet bağımlılığında en önemli kriter, psikososyal işlevselliğin bozulmasıdır. Kişinin, sorumluluklarını yerine getirmemesi, iş performansının düşmesi, kendisi, ailesi ve sevdiklerine yeterli zamanı ayırmaması veya akademik başarısının olumsuz yönde ilerlemesi gibi işlevselliğin bozulduğu durumlarda internet bağımlılığından söz edilebilir.”

KONTROLLÜ KULLANIM ŞART

Eğitim, ödev ve araştırma konusunda çeşitli fırsatlar sunan bilgisayar ve internetin çocuklarda ve okul çağındaki gençlerde daha çok sosyalleşme, haberleşme ve eğlence amacıyla kullanıldığını vurgulayan Psk. Güneş, “Günümüzde, çocuk ve ergenlerin pek çoğu, öz-bakım, beslenme, sorumluluklar, aile ve arkadaşlarıyla vakit geçirmek yerine internetin başında olmayı tercih etmeye başlamışlardır. Ancak, aşırı internet kullanımı çocuk ve ergenlerin pek çok bedensel ve psikolojik gelişimlerini, sosyal ilişkilerini kötü yönde etkilemekle kalmayıp, akademik başarılarını da düşürerek hayatlarındaki pek çok alanın olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır” dedi.

Günümüz yaşam koşullarında bilgisayar ve interneti hayatımızdan tamamen çıkarmanın çok da rasyonel bir hedef olmadığının altını çizen Psk. Güneş, çocukların ve gençlerin kontrollü internet kullanımı yöntemini tercih etmelerini belirterek bağımlılık düzeyinde olan bilgisayar ve internet kullanımı için uzmanlarla beraber çalışılarak bir tedavi planı oluşturulması gerektiğini ifade etti.