İlaç dedektifleri geliyor...
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Karşıyaka İlçe Sağlık Müdürlüğü, Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ÇEKOOP, EDAK ve 3.Bölge İzmir Eczacı Odası Başkanlığı’nın katıldığı bir toplantı ile Karşıyaka Kaymakamlığı’nda Akılcıl İlaç Protokolü…
Protokole, Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel, İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutafa İslamoğlu, EDAK Yönetim kurulu Başkanı Eczacı Emre Bacanak, ÇEKOOP Yönetim kurulu Başkanı Eczacı Şule İlkkurşunlu, İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, katıldı.
Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel, proje ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu proje, Karşıyaka İlçesi’nde halkımızın ve öğrencilerimizin doğru ve bilinçli ilaç kullanımında farkındalığını geliştirmek ve atık ilaçların doğru şekilde toplanması ve imhası ile ilgili bilinçlenmesine yönelik bir eğitim ve ilaç toplama projesidir. Akılcı ilaç kullanımı ve imhasının, eczacılarımızın desteği ile çocuktan büyüğe herkese öğretilerek, ülkemizde, toplumsal, ekonomik ve sosyal alanlarda farkındalığı arttırmak amacı ile projeye başlanmıştır. Bu kapsamda kurumsal olarak İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Karşıyaka İlçe Sağlık Müdürlüğü, Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kuruluş olarak da ÇEKOOP, EDAK, 3.Bölge İzmir Eczacı Odası desteği ve işbirliği ile çalışmalar yürütülecektir. Birinci aşamada Akılcı ilaç kullanımını yaygınlaştırılması amacı ile tüm okullarda Karşıyaka Sağlıklı Yaşam Kulübü bünyesinde öğretmen ve öğrencilere ve velilere eğitim vermektedir. Bu kapsamda 69 okul,135 öğretmen ve 1965 öğrencinin eğitim alması planlanmıştır. İkinci aşamada ise halkımızın elinde bulunan miadı geçmiş ya da geçmemiş ancak kullanılmayan ilaçların çöpe ya da kanalizasyona atılmadan doğru bir şekilde imhasının sağlanmasıdır. Bu şekilde evdeki atık ilaçların eczanelerde geri dönüşümü sağlanarak çevre kirliliğini azaltılmasına katkıda bulunulacaktır. Ayrıca çocukların evsel ilaç zehirlenme oranlarını azalacak, çöpte bulunan ilaçlardan kaynaklı, hayvan zehirlenmeleri en aza indirgenecek, konu ile ilgili insanlarımızın farkındalığı arttırılarak, ilaç giderlerinde tasarruf sağlanacaktır.
Bunun için de Karşıyaka ilçesinde 18 eczanede atık ilaç toplama merkezi oluşturulmuştur. Eczanelerde atık kutusu ve torbasının yaygınlaştırılarak, EDAK ve ÇEKOOP aracılığı ile toplatılıp, imha tesislerinde tasfiyesi sağlanacaktır. Eczacı odamız, bölge eczanelerimizle koordinasyon sağlayacak, halkın duyarlılığının arttırılması için serbest eczacılarımız ile destek olacaktır. Çalışmamızda bizlere destek olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyor, halkımızın da bu meseleye sahip çıkarak ülkemizin geleceğine anlamlı bir katkıda bulunmasını bekliyoruz…”
“Çocukların eğitimi aynı zamanda anne babaların eğitimi ”
İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, “akılcıl ilaç kullanımı, çok geniş bir kavram. Ben, Sağlık Müdürlüğü görevimin yanı sıra, bir enfeksiyon hastalıkları uzmanıyım, özellikle antibiyotiklerin kullanımları ile ilgili yanlışların hastalarımda çok ciddi sıkıntılara neden olduğunu görmüş bir hekim olarak, akılcıl ilaç kullanımının üzerinde hassasiyetle durmamız gerektiğini düşünüyorum. Çocukların eğitimi çok önemli. Çünkü çocukların eğitimi dolayısı ile anne babaların eğitimi demek,” dedi.
Toplantı, protokolün imzalanması ve proje kapsamında formatörlük eğitimi alan kişilere, "İlaç Dedektifleri Projesi Formatör Sertifikası" verilmesi ile son buldu.