İKÇÜ Psikoloji bölümü öğrencilerini bekliyor
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), Psikoloji Bölümü 2015-2016 akademik yılında 80 kişilik kontenjanıyla ilk öğrencilerini bekliyor.
2013 yılında Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi bünyesinde açılan Psikoloji bölümü fiziki yapısını ve akademik kadrosunu oluşturdu. İlk planda 4 yıllık lisans düzeyinde Türkçe eğitim verecek olan bölüm bir sonraki yıldan başlayarak %30 İngilizce ile eğitimini sürdürmeyi hedefliyor. İKÇÜ, lisans eğitimine başlamadan önce dil eğitimi almak isteyen öğrencilere İngilizce hazırlık okuma imkânı da sunuyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Üzeyir Ok Psikoloji Bölümünü tercih edecek öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Psikoloji alanında eğitim görmek isteyenlerin bilinçli karar vermesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Üzeyir Ok “Psikoloji bölümü, insanları tüm koşullarda ayırım gözetmeden sevmeyi, yeri geldiğinde onların iyiliği için fedakârlıklarda bulunmayı gerektirir. Dolayısıyla dini, düşüncesi, dili, rengi ve kökeni ne olursa olsun insana hizmeti esas alan öğrenciler başarılı olabilir. Diğer taraftan ‘psikoloji eğitimi kişilere, diğer meslektekilere göre üstünlük sağlar’ şeklindeki bir düşünce de yanıltıcı olabilir. Bilinmelidir ki; insana üstünlük sağlayacak olan, ait olduğu mesleğin kendisinden çok o alanda göstereceği çaba ve insana hizmette elde edeceği başarılardır” dedi.
Neden İKÇÜ?
Psikoloji bölümünün birçok üniversitede olduğuna ancak İKÇÜ’nün öğrencilerine özel bir eğitim hayatı sunduğuna dikkat çeken Üzeyir Ok “Üniversitemiz öncelikle bulunduğu il itibarıyla baştan bir ayrıcalık elde etmiş olmaktadır. Ülkemizin her köşesi güzeldir ancak İzmir büyük bir il olması, doğal güzellikleri ve tarihi yapısı ile öğrencilere çok çeşitli etkinlik alanları sunmaktadır.” diye konuştu.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin yerel değerler ile uluslararası bilimsel verileri uzlaştıran bir eğitim şekli benimsediğini ifade eden Prof. Dr. Ok “Ağırlıklı olarak Batı kökenli psikoloji yaklaşımını, olduğu gibi kabul etmek yerine onları bir eleştiri sürecinden geçirerek, yerel değerlerimizle bilimsel bir zeminde birleştiriyoruz. Böylece öğrencilerimiz kendi toplumunun sorunları ile daha gerçekçi bir şekilde ilgilenebilecekleri tarzda eğitim alacaklardır. Psikoloji bölümü yerelliğe özel bir vurgu yapmakla birlikte belirli bir yaşam tarzını dayatmadan, sorumlu bir özgürlük anlayışı ile çalışmanın önemine inanan, demokratik düşünebilen, sevgi, saygı ve hoşgörüyü benimsemiş, birleştirici ve yapıcı bir anlayışa sahip bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Öğrencilerimizin farklılıklara açık biçimde, kendisi, toplumu ve toplumsal değerleri ile çatışmayacak olgunluğa erişmiş olarak mezun olmasını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.
“İyi Bir Ekip Oluşturuyoruz”
“Bölümümüzü oluştururken, daha önce kurulan bölümlerin yapılanmasında yaşanan sorunları minimum düzeyde tutmayı hedefledik” diyen Prof. Dr. Ok “Öğrencilerimize, kendilerini rahat hissetmelerini sağlayacak, kendi alanlarında öne çıkmış öğretim üyelerinden oluşan akademik kadro ile öğrenim görebilecekleri bir ortam sağlıyoruz. Kadrolarımızı oluştururken öğrencileri merkez alan ve onlara profesyonel ve ilgili bir yaklaşım gösterebilecek, dinamik kararlar alabilen bir ekip oluşturuyoruz. Kısaca öğrencilerimize, buraya geldiklerinde memnun kalacakları, kendilerini evlerinde gibi hissedebilecekleri bilimsel bir ortam yaratmaya çalışıyoruz” dedi.