Hotar: İzmir, eğitimde hızla değişim ve dönüşüm sürecini tamamlıyor

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyal Politikalar Başkanı Prof. Nükhet Hotar " İzmir'in eğitimde hızla değişim ve dönüşüm sürecini tamamladığını belirtti. Hotar'ın açıklaması şöyle:

Karşıyaka Haber

"2002 yılı itibari ile iktidar olma bilinci ve hassasiyeti ile Ak Parti Hükümet programları haline getirdiğimiz vaatlerimizi hayata dönüştürmeye başladık. Bu kapsamda sayısız yatırım ve yapılanma için kararlar aldık ve uyguladık. Yerelden genele yayılacak kalkınma hedefleri doğrultusunda yerelimizi güçlendirmeye gayret ettik.

İktidarlarımız sürecinde birçok başlık altında yapılan yatırımlar, İzmir’in hükümet politikaları kapsamında öncelik verdiği iller arasında yer aldığının bir göstergesidir. Önceliğimiz her zaman toplumun refahını artırmada ve vatandaşlarımıza kaliteli yaşam koşulları oluşturmada ekonomik kalkınma politikalarını sosyal politikalarla dengeli bir şekilde yürütmektir. Hedefimiz insan refahının yükseltilmesi temelli sosyal ve ekonomik politikalar uygulamaktır.

Geçtiğimiz 13 yılda en büyük yatırımlarımız ve düzenlemelerimizi sosyal politikalar temelinde eğitim alanına yönelik gerçekleştirdik. Entellektüel sermayenin bir ülke için rekabet üstünlüğünü sağlama ve sürdürülebilir kalkınmanın devamlılığı sürecinde kritik öneme sahip olduğu inancındayız.

Eğitimin niteliğini arttırmaya yönelik çalışmalarımızın ilki hiç şüphesiz ki yapılandırmacı eğitim ve bu eğitim sistemine bağlı olarak da anaokulundan lise son sınıfa kadar bütün müfredatın kademeli bir şekilde değiştirilmesidir. Bu alanda yapılan ikinci köklü çalışma ise düz liselerin kaldırılması ve meslek liselerinin daha çok desteklenmesi için katsayı engellinin olmamasının sağlanmasıdır. Böylelikle meslek liseleri özendirilerek okullaşma oranında payının artması teşvik edilmiştir.

Kendi yerelimizde kısa bir değerlendirme yapacak olursak, 2002-2003 eğitim öğretim yılında İzmir genelinde 11 anaokulu varken 2014-2015’te bu sayı 60’a yükseldi.  8 yıllık kesintisiz eğitimin olduğu 892 temel eğitim kurumumuzun sayısı, 2015 yılı itibari ile 704 ilkokul, 459 ortaokul olmak üzere 1163’e çıkmıştır. Lise düzeyinde ise 73 genel, 19 Anadolu olmak üzere toplamda 92 kurumumuz vardı. Spor ve sosyal bilimler liselerinin kurulması içinde yatırımlar yaparak bu sayısı 111’e çıkardık. Meslek liseleri nitelikli eğitim ve istihdam açısından en önem verdiğimiz yatırımlardır. 13 yılda ilimizdeki meslek ve teknik lise sayısını 153’den 298’e çıkarmayı başardık. Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi, Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi yoktu, İşitme Engelliler Meslek Lisesi. Eğitilebilir Zihinsel Engelliler Meslek Lisesi gibi daha öncesinde hiç olmayan alanlarda da yatırımlar yaparak İzmir’e ve eğitime bu kurumlarımızı kazandırdık. 

Rehberlik ve Araştırma merkezi sayısı 3 iken 11 oldu. Ayrıca akademik çalışma yapacak öğrencilerin de Anadolu ve fen liselerine yönlendirilmesi ile eğitim ve öğretimin niteliğinin artırılması sağlanmıştır.

Bakanlar Kurulu Kararı ile 19/06/2012 de resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yeni Teşvik Sistemi kapsamında eğitim sektörü öncelikli (avantajlı)  yatırımlar kapsamına alınmıştır. Okul öncesi eğitim hizmetleri (kreş dahil),ilköğretim hizmetleri, Ortaokul eğitim hizmetleri, Lise eğitim hizmetleri, Engelliler için ilk ve orta öğretim hizmetleri, Teknik ve mesleki eğitim hizmetleri başta olmak bölgesel yatırım teşviklerinden yararlanılabilmektedir.

Yeni teşvik sistemi sonucunda sadece son 3 yılda İzmir bazında alınan belge sayısı 221 ve yatırım bedeli 8,4 Milyon TL’dir.  Belge adedi bazında ilk üç sırada eğitim, gıda ve içecek ile makine imalat yatırımları yer almaktadır.

Bu yatırımlar sonucunda 2002 Yılında 1570 olan okul sayısı 2909‘a , 14.542 derslik sayısı 20303 dersliğe çıkartılmıştır. Görünen şudur ki eğitim yatırımlarına büyük ilgi vardır. Hükümet politikaları kapsamında sunulan yatırım destekleri sayesinde Eğitim yatırımları ile doğru orantılı olarak yurt yatırımları da hız kesmemektedir. 2005 yılı itibari ile İzmir Merkez  ve Urla, Çiğli ilçelerinde 6134 yatak sayılı toplam 6 yurdumuz hizmete girmiştir.

Çocuklarımız ve gençlerimiz Türkiye’nin geleceğini inşa edeceklerdir. Bu sebeple gerek temel eğitim gerekse de Yükseköğretim alanında atılması gereken hiçbir adımdan kaçmadık,   bundan sonra da kaçmayacağız.

Dünyada yüksek düzeyde beceriye sahip emeğin önemi artarken, bunu sağlamaya yönelik olarak, eğitim ve beceri kazandırma politikaları geliştirmek üzere adımlar attık. Nitelikli eğitim için öğrenci ve işgücü hareketliliğini dengelenmesi, ülkemizin sosyal ve ekonomik refahının arttırılması için vazgeçilmez bir politikadır. Çağdaş eğitim yöntemleri ve teknolojilerinin yakından takip edilebilmesi ve uygulanabilmesi adına eğitim alanında İzmir’de 1, 8 Milyar TL yatırım gerçekleşmiştir.

Özellikle üniversite sayımız 2002 yılından itibaren iki kat artmıştır. 546,5 Milyon TL yatırım ödeneği gönderilerek Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde 7 Fakülte, 1 Meslek Yüksekokulu (Efes Meslek Yüksekokulu), 26 Meslek Yüksekokulu açılmıştır. 593 Milyon yatırım ödeneği ile Ege Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak 2003-2015 yılları arasında; Hemşirelik Fakültesi kurulmuş ve 4 Araştırma ve Uygulama Merkezi hizmete açılmıştır. Hükümetlerimiz döneminde İzmir’de 3 Vakıf ve 1 Devlet Üniversitesi kurularak eğitim-öğretime başlamıştır.

 

Üniversite- Sanayi işbirliğinin geliştirilmesi İzmir’in kalkınma stratejisi açısından büyük önem taşımaktadır. Üniversite veya kamu araştırma merkez ve enstitülerindeki bilgi birikimi ve teknolojinin,  yerelin ihtiyaçları  doğrultusunda,  ürüne  ya  da sürece dönüştürülerek sanayiye aktarılması bölge ve ülke kalkınması açısından desteklenmelidir. İzmir bu anlamda Türkiye’nin en hızlı gelişen illeri arasında yer almaktadır. Eğitime yapılan yatırımlar sonucunda teknoloji için ayrılan kaynak miktarı da önemli ölçüde artış göstermiştir.

İzmir'in küresel rekabet gücünün artırılması ve diğer şehirlerle arasındaki farklılığının öne çıkarılması için OSB, SAN-TEZ projeleri, Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Küçük Sanayi Sitelerine toplam olarak 68 Milyon TL harcanmıştır. Bakanlık kredi desteği ile 2002 yılı sonuna kadar 624 Ha büyüklüğünde 1 adet OSB (İzmir Merkez Atatürk OSB) projesi tamamlanmış olup, bu projeler için 2014 yılı fiyatlarıyla 87.790.344 TL kredi kullandırılmıştır. Ayrıca, 200 Hektar alanı bakanlıkça kredilendirilen İzmir Menemen (Deri) Serbest Bölgesi için 2015 yılı fiyatlarıyla 40.416.912 TL. kredi kullandırılmıştır.

İzmir eğitim altyapısı bakımından, eğitimin niteliği bakımından hızla gelişmeye devam edecektir. Halen altyapı yatırımlarımız, inşaatlarımız devam ediyor. Yenilik, Verimlilik ve Kapasite Artışı ile Rekabet Edebilirliğin sağlanması ve yaşam kalitesinin arttırılması İzmir için belirlediğimiz vizyonumuzdur. Dolayısı ile başta eğitim olmak üzere sağlık, aile, turizm, ulaşım, enerji ve diğer sektörlerde de son 13 yılda elde ettiğimiz ilerlemeyi Hedef 2023 ilkeleri ile devam ettireceğiz. "