HAVAJET’e “Ulusal Havacılık Teknolojisi ve Uygulamaları Kongresi ”nde tam not
Ulusal Havacılık Teknolojisi ve Uygulamaları Kongresi” Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde başladı.
İzmir’de kuruluşunun 1. Yılını dolduran yalnız havacılık alanında eğitim-öğretim veren Özel Havajet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi düzenlenen “Ulusal Havacılık Teknolojisi ve Uygulamaları Kongresi ”ne katılması ilgi uyandırdı.
Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu ve Hava Teknik Okulları Komutanlığı Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu iş birliği ile düzenlenen “III. Ulusal Havacılık Teknolojisi ve Uygulamaları Kongresi UHAT 2015” Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı. Havacılık alanında tanınmış bir çok akademisyen araştırmacı sektör temsilcisinin bir araya geldiği kongreye İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Hasan Küçükakyüz, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Hava Teknik Okullar Komutanı Tümgeneral Dr. Ahmet Cural, Ege Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Semih Güneş, Hava Silah Sistem Kurmay Albay Mehmet Günay, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenolve çok sayıda davetli katıldı.
İki gün sürecek kongrede değişik üniversitelerden akademisyen, araştırmacı ve sektör temsilcileri tarafından 65 bildiri sunulacak.
Kongrenin açılış töreninde konuşan Ege Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Semih Güneş, mesleki eğitim ile ülkenin ihtiyacı olan nitelikli iş gücüne sahip bireylerin yetişmesinde rol aldıklarını belirterek şunları söyledi. “III. Ulusal Havacılık Teknolojisi ve Uygulamaları Kongresi; havacılık alanına ilişkin, sivil ve askeri havacılık uygulamaları, havacılık işletme faaliyetleri, uçuş kolaylıkları, hava lojistiği, havaalanı inşaatı ve tesisi, havacılıkta yasal düzenlemeler, teknoloji kullanımı gibi özellikle havacılık alanının uygulamaya dönük konularını tartışmak üzere bir grup bilim insanının bir araya gelmesine olanak sağlamaktadır. Bu kapsamda sektör temsilcileri, bilim insanları, öğrenciler ve havacılığa gönül vermiş bireyler bir araya gelerek bu konuda yapılmakta olan bilimsel çalışmaları birlikte paylaşarak günceli tartışacaklardır” dedi.
Kongre Eş Başkanı Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu Komutanı Hava Silah Sistem Kurmay Albay Mehmet Günay ise ülkenin havacılığın gelişmesine ve çok sayıda havacının yetiştirilmesine büyük katkısı olan, hava teknik okullarının tarihine vurgu yaparak ülkenin havacılığı kadar hava teknik okullarının da eski olduğunu söyledi.
Kurmay Albay Günay, kendilerine düşen görevin ise M. Kemal’in 79 yıl önce muhteşem bir öngörüyle yaptığı tespiti yerine getirmek ve uygulamak olduğunu vurguladı.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Mustafa Kemal’in Türkiye Cumhuriyeti kadınının en önde olması gerektiği vasiyetinin altını çizerek bu vasiyeti kendisinin yerine getirdiğini belirterek,
“M. Kemal’in söyledikleri arasında bugün belki bizim bile söylerken birçok nedenini kanıtlayarak söylediğimiz cümleleri 1936’da söyledi. 2000’li yıllarda aydan telefonla konuşulacak diyecek kadar büyük bir vizyona dönüştü ve bize bir vasiyet bıraktı. İstikbal göklerdedir. İnsanlık tarihi boyunca insanlar daima gözlerini gökyüzüne çevirmişlerdirgerektiğine değinen Prof. Dr. Yılmaz, “Havacılık sektörü bütün sektörlerin çok ötesinde bilime, araştırmaya, birlikte çalışmaya, üretmeye, yeni sorulara yeni cevaplar bulmaya zorlamaktadır” diye konuştu.
Açılışın sonunda aralarında Özel Havajet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İcra Kurulu Başkanı Mehmet Çelebi’nin de bulunduğu kongrenin hazırlanmasında katkıları bulunan yöneticilere plaket sunuldu.
2017 yılında yapılacak “IV. Ulusal Havacılık Teknolojisi ve Uygulamaları Kongresi” Teknik Okullar Komutanlığı dönem başkanlığında gerçekleştirilecek.
Özel Havajet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İcra Kurulu Başkanı Mehmet Çelebi havacılık alanında gelişmeleri an be an takip ettiklerini belirterek şöyle konuştu “ikinci yılımıza yeni başladık. Eğitim- öğretim alanımız sadece havacılık üzerine olduğu için bu tür kongreleri çok önemsiyoruz. Havacılık alanında gelişmeleri takip etmek, havacılık alanındaki bilgi ve teknolojik gelişmeleri öğrencilerimize aktarmamız gerekiyor. Bu kongre için Dünyanın en büyük uçak üreticisi BOEING yöneticilerinden John Ufuk Gökçen’i davet ettik.Sağ olsunlar bizi kırmadılar ta Amerika’dan kongre için geldiler. Bir yıl içinde çok mesafeler aldık. Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden Airbus ile eğitim alanında işbirliği yaptık.”
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş-TUSAŞ Teknoloji Üretimi Müdürü Hakan İşçi yaptığı konuşmada; havacılık sektöründe bilginin değeri, ölçülebilirliği ve ölçülebilirliğinde eğitimin önemine değindi. İşçi; TUSAŞ’ın kuruluşu hakkında ve mevcut durumu ile istatistiksel verilere yer verdi.
BOEING Uçak Yapısal Mühendislik Eğitmeni Ufuk (John ) Gökçen verdiği konferansta meslek liselerinin önemine değinerek 2015- 2034 yılları arasında havacılık alanında ihtiyaçduyulacak uçak, pilot ve teknik eleman sayılarının istatistik verilerini paylaştı. 2015- 2034 yılları arasında havacılık alanında 700 bine yakın personele ihtiyaç duyulacağını da sözlerine ekleyen Gökçen Özel Havajet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bu alanda yaptığı çalışmalardan dolayı yöneticilerini tebrik ettiğini söyledi.
Haber ve Fotoğraflar: Yılmaz DURMAZ