''Hasan Tahsin eşsiz bir miras''
Gazetecilik mesleğinin ölümsüz simgesi ‘Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’i anma etkinlikleri kapsamında İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından, Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Uyar ve İstanbul Üniversitesi Türkiyat…
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Konferans Salonu’nda gerçekleştiren panele, İGC Başkanı Dilek Gappi, İGC Yönetim Kurulu Üyeleri, çok sayıda gazeteci ve araştırmacı katıldı.
Yoğun katılımın olduğu panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, İzmirli gazeteciler olarak Hasan Tahsin ile bağımsız gazetecilik mücadelesi gibi eşsiz bir mirasa sahip olduklarını vurguladı. Başkan Gappi, gazetecilerin araştıran, sorgulayan ama bu durumun da ötesinde aydınlanma mücadelesini iliklerine kadar hisseden, mesleğin öncüleri olduğunu belirtti. Başkan Gappi, günümüzde bu ideolojinin kaybedildiğini ancak araştırmacı, belgeli ve bağımsız gazeteciliğe dair umutların halen sürdüğünün altını çizdi. “YUNANİSTAN’I BESLEYECEK KALBİN ANA DAMARI” Panelde Doç. Dr. Esra Özsüer, 3 yıl 3 ay 24 gün süren Yunan işgali sürecinde yaşanan gelişmeleri, kurtuluş ve kuruluş mücadelesini Yunanistan perspektifinden anlattı. İzmir’in sadece kurtuluşun şehri olmadığını, kuruluşun şehri de olduğunu söyleyen Doç. Dr. Özsüer, İzmir’in demokrasi, cumhuriyet, düşmana karşı bağımsızlık ruhu, ihaneti görmüş bir şehrin yeniden ayağa kalkması noktasında sembolik bir şehir olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Özsüer, Yunanistan tarafından İzmir’in, ekonomilerine çok büyük katkı sağlayacak bir bölge olarak görüldüğünü belirterek, Yunanistan’ı besleyecek kalbin ana damarının İzmir olduğunu da dile getirdi. “MİLLİ MÜCADELENİN KIZIL ELMASI” Prof. Dr. Hakkı Uyar ise Millî Mücadele’nin kızıl elmasının İzmir olduğunu söyleyerek, işgal sürecini Türk perspektifi üzerinden değerlendirdi. İzmir’in Millî Mücadele açısından tarihsel görevini fazlasıyla yaptığının, cumhuriyetin temellerinin atıldığı şehir olduğunun altını çizen Prof. Dr. Uyar, toplumların fethi kadar kurtuluş süreçlerinin de oldukça önemli olduğunu, mutlaka hatırlanması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Uyar, Milli Mücadele sürecinde Hasan Tahsin’in çıkardığı, toplumun haklarını savunmayı amaçlayan Hukuk-u Beşer gazetesinde, işgalden aylar önce ‘Uyan Türkoğlu, sana kıyacaklar’ diyerek yazdığını, yaşanacakları öngördüğünü dile getirdi. İzmir’in kurtuluşu ile birlikte ülkenin de kurtulduğunu söyleyen Prof. Dr. Uyar, İzmir’in kurtuluşunun verdiği güç ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün devrim hareketine başladığını belirtti.