Girişimcilik Merkezi Karşıyaka'da açıldı
Karşıyaka Belediyesi tarafından Karşıyakalı girişimcilere destek olmak amacıyla kurulan Girişimcilik Merkezi törenle açıldı.
Pandemi kuralları çerçevesinde düzenlenen açılış törenine; Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekilleri Atilla Sertel ve Kamil Okyay Sındır, Yaşar Üniversitesi Rektörü Cemali Dinçer, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zekeriya Mutlu, KOSGEB İzmir İl Müdürü Levent Arslan, Siyasi parti temsilcileri, meslek odası başkanları, meclis üyeleri ve belediye bürokratları katıldı. Girne Bulvarı üzerinde bulunan Girne Kültürpark alanı içerisinde yapılan merkez, açık çalışma ofisi ve girişimcilik eğitimi, mentörlük programları ile girişimci gençlere destek verecek. Girişimciler, üniversiteler, akademisyenler, öğrenciler, yatırımcılar, iş insanları, sivil toplum kuruluşları, kooperatifler ile Karşıyaka Belediyesi ve kamu kurumların merkezin paydaşları olarak yer alacak. Kentin girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi, girişimciliğe ilişkin farkındalık ile yetkinliğin artırılması amacıyla kurulan merkezde dijital kütüphane ve dijital hizmetler tamamen ücretsiz olacak. Tematik girişimcilik, proje ve iş geliştirme, finansmana erişim programları da, kurulan merkezde hayata geçirilecek. Alanında uzman kişiler ile meraklıları da bir araya getirecek olan Deneyim paylaşım günleri, yeni nesil topluluk etkinlikleri ve buluşmalar da burada gerçekleştirilecek.
Merkezin açılış töreninde konuşan Bilgi Teknoloji Transfer ofisi Müdürü, Kuzey İzmir Tek-Mer A.Ş İcra Kurulu Üyesi Necip Özbey, girişimcilik merkezleri sayesinde projelerin daha hızlı gelişeceğini belirterek, “Böyle bir yerin kente kazandırılması bizim için çok önemli bir olay. Uzun zamandan beri İzmir’de ARGE ve inovasyon altyapı mekanizmaları ile ilgili yeni bir yerimiz yoktu. Ama yılbaşından bu yana hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de Karşıyaka Belediyesi bize iki Girişimcilik Merkezi kazandırarak genç girişimcilerimize projelerini daha hızlı geliştirecek bir yer kazandırmış oldu. Kendilerine çok teşekkür ederim” diye konuştu.
RatalTech girişim şirketi kurucusu Emrecan Durmaz, bu tür merkezlerin önemine dikkat çektiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi:“11 yaşımdan beri teknolojiye ilgisi olan girişimciliğe merak duyan biriyim. Ama o zamanlar bu girişimlerimin hiç biri ticarileşememişti çünkü uygun ortam yoktu. Böyle girişimler için uygun ortam çok önemli. Sonra üniversiteyi kazandım, üniversitede teknopark ve kuluçka merkezi vardı. Oranın bana sunduğu imkanları kullanarak önümdeki engelleri aşmaya çalıştım. Yazılım işlerini yapabileceğim bir bilgisayarım yoktu, ilk işimi bilgisayar karşılığında yaptım. Şirketin sermayesi yoktu, ikinci işimden elde ettiğimi de sermaye olarak kullandım. Ve bu güne gelip baktığımızda karşımda 6 markaya sahip bir şirket var. Tüm bunları ise bana uygun koşullar sağlandığında gerçekleştirme fırsatına sahip olabildim. Burası birkaç masa sandalye, dört duvardan ibaret bir yer değil. Burası bizim için bir yaşam alanı, bu ülke için bir şeyler yapabileceğimiz bir yer. Aslında biz toprakta karınca, suda balık, havada kuş kadar çoğuz; destanımızda da bizim hikayelerimizin yer almasını istiyoruz.”
KOSGEB İzmir İl Müdürü Levent Arslan, merkezin zaman içerisinde dünyanın önde gelenlerinden biri olacağını vurgulayarak, “Yenilik ve girişimcilik faaliyetlerinin odağında bulunan bir kamu kurumunun temsilcisi olarak bugün burada böyle bir mekanın açılması bizi çok memnun ediyor. Bu yapıların büyümesi ekosistemin bu şekilde gelişmesi İzmir’in girişimcilik konusunda da cazibe merkezi olması yolunda emin adımlarla ilerlemesini sağlıyor. Bu merkezin Avrupa’nın hatta dünyanın en önde gelen girişim merkezi olmasını diliyorum. Umarım tüm paydaşlar bunu birlikte başarabiliriz” dedi.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu da, bu tür alanlar sayesinde istihdamın artacağını bildirerek, “Bu merkezin açılışı son zamanlarda yapılan en önemli en anlamlı işlerden biri oldu, hepimize moral verdi. Bir ülkenin gelişmişliğinin en önemli göstergelerinden biri o ülkenin sahip olduğu girişimcilik potansiyelidir. Girişimci sayısı ne kadar artarsa istihdam oranı da o kadar artar. Bu kuruluşta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye açıkladı.
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cemali Dinçer, ”Ülkelerin gelişmişlikleri yarattıkları katma değer ile ölçülür. Yurtdışında doktora yaparken Apple’ın Google’ın ortaya çıkışına şahit oldum. Bunlar girişimcilik fikrinin desteklenmesi ile ortaya çıkıyor. Girişimciliğin katma değer olabilmesi için gereken en önemli iki unsur inovasyon ve tasarımdır. Umut ediyorum ki bu merkez de bu tür katma değer yaratma olanaklarına imkan tanısın. Konfüçyüs, büyük yolculuklar küçük adımlarla başlar der. Umarım Karşıyaka Belediyesi’nin bu adımı büyük yolculuklara yol açar” şeklinde konuştu.
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay böyle bir oluşumun parçası olmaktan onur duyduğunu belirterek, “Ülkemizde belki haklarını tam olarak veremediğimiz, layık oldukları çalışma ortamlarını sağlayamadığımız çok değerli genç bir kitle var. Şu an internet üzerinden bilgi paylaşımıyla birbirleri ile entegre olan gençlerimize çalışma, bir şeyleri somut ürünlere dönüştürme ortamlarını sağlamak zorundayız. Belediyede bizim CV dosyamızda binlerce iş başvurusu var. Bunlar üniversitelerden mezun olmuş maalesef kendi işlerini kuramayan binlerce genç ve her biri bir şeyler yapmaya hazır. Ama biz onlara bu yolu açmadık, bu konuda biraz geride kaldık. Bu açığın fark edilmiş olduğunu; üniversitelerimizin, kamu yönetiminin çalışmalarından ve artık yerel yönetimler olarak bizlerin çalışmalarından anlıyorum. Bunun bir parçası olmaktan mutluluk ve onur duyuyorum” dedi.
Kurulan Girişimcilik Merkezi’nde çok başarılı işler yapılacağına inandığını vurgulayan Başkan Tugay, “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir diyen bir liderin kurduğu ve bize onurla emanetini teslim eden bir Cumhuriyetin evlatlarıyız. Bize gösterilen yolda başarmamız gereken şey gerçekten çalışarak çağdaş uygarlık seviyesini yakalamak. Hiçbirimiz fakir, işsiz zorunda değiliz. Gidip başka bir ülkeye el açmak, dilenmek zorunda değiliz. Biz akıllı ve çalışkan insanlarız. Toprağımız verimli, havamız güzel ve biz ne istersek yapabilecek güce, inanca sahip insanlarız. Yeter ki çağın gerektirdiği altyapı ihtiyacını karşılayacak yatırımlar yapalım ve insan olarak birbirimize saygı duymayı öğrenelim. Burada genç arkadaşlarımızın öncülüğünde çok başarılı işler yapılacağına eminim. Belediye başkanı olduğum sürece en fazla geldiğim, çalışmalarına katıldığım yerlerden biri olacak. Buna belki en fazla ihtiyacımız olan şey diye düşünerek bakıyorum ve başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel esnaf sorunlarına vurgu yaptığı konuşmasında, “Biz siyaseti yaparken tecrübelerimizi gençlerin bilgi ve birikimi ile birleştirmeliyiz. Z kuşağı dediğimiz dediğimiz gençlerin bilgi ve önerilerini kendi deneyimlerimiz ile bir araya getirip harmanlarsak öğrenecek çok şeyimiz olur. Ve ben bu girişimcilik merkezinden öğrenecek çok şeyimiz olduğunu biliyorum. Zor dönemlerden geçiyoruz, çok akıllı bir virüsle karşı karşıyayız. Lokantada, tiyatroda hemen hemen her yerde bulaşan virüs bir tek lebalep kongrelerde bulaşmıyor. Bu virüs dilerim bir an önce esnafın alanlarında da bulaşmamayı öğrenir. Çünkü esnaf bu ülkenin bel kemiğidir. Esnaf çökerse Türkiye çöker. Tekrardan emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır böyle çalışmaların geleceğin güvence altına alınmasında önemli olduğunu vurgulayarak, “İnsan düşünce kalıplarından kendini kolay kolay kurtaramaz. Bundan kurtulmanın yolu yaratıcılıktan geçer. Yaratıcılık da tek başına yeterli değil, gerekli ortamın sağlanması lazım. İşte o ortam açılışını yaptığımız bu merkez. Karşıyaka Belediyesi’ni kutluyorum, başkanımızı kutluyorum. Parkların temiz olması, çöplerin toplanması bugüne dair bir iş. Ama geleceğimizi güvence altına alabilmenin yolu gençlerimize, insanlarımıza böyle ortamları yaratabilmektir. Bu oluşumun ortaya çıkmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.