Genç Bilim İnsanları Türkiye’de...
Uluslararası Genç Bilim İnsanları Konferansı Kuşadası Pine Bay Otle’de düzenlenen törenle başladı.
Fizik , Matematik , Bilgisayar Bilimleri , Çevre Bilimi ve Yaşam Bilimleri Dallarında gerçekleşecek yarışmada Afiş Sergisi (Poster Dalı)’da yer alıyor.
20 Ülke 111 Proje
20 Ülke, 111 Proje, 263 Katılımcı 25 Nisan 2015 tarihine kadar Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı, İzmir Üniversitesi ve İzmir Özel Fatih Koleji’nin ev sahipliğinde yarışacak. Her yıl farklı bir ülkede gerçekleşen bu önemli yarışmaya dünyanın dört bir yanından genç beyinler katılıyor.
Kuşadası’ndaki açılış törenine Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuaşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve İzmir Özel Fatih Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Doğanata, İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, ICYS Kurucu Başkanı Dr. Zsuzsa Rajkovits, Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Selim Doğanata, akademisyenler, davetliler, yarışmacı ülkelerin öğrenci ve öğretmenleri katıldı.
Açılış Konuşmalarında Ali Rıza Doğanata ve Prof. Dr. Kayhan Erciyeş İzmir Üniversitesi ve Doğanata Eğitim Kurumları hakkında bilgiler verdiler.
Doğanata konuşmasında: ICYS’ye Türkiye adına ev sahipliğini üstlendiklerini söyledi. Doğanata, “Bu konferans genç bilim insanlarını teşvik etmek, proje üretmelerini sağlamak için düzenleniyor. Gençler, Uluslararası alanda kendi yaşıtlarının ürettiklerini görerek, bilgilerini paylaşarak kendilerini geliştirsinler diye düzenleniyor. Dünyada çok hızlı bir gelişme, inovasyon alanında çok büyük ilerlemeler var. Bu gelişmelere ayak uyduran ülkeler ileriye, başaramayanlar ise geriye gidiyor. Eğitim sistemleri de buna bağlı olarak değişmek zorunda. Proje bazlı eğitim çok önemli. Eski tip eğitim sistemleri ile bir yere kadar gidiliyor. O sistemlerle yenilik ve inovasyon gelişmelerine ayak uydurmak çok zor. Onun için öğrencilerimizi projelere teşvik ediyoruz” dedi.
Rektör Prof. Dr. Erciyeş ise: Dünyada toplanan bilgileri işleyecek insan sayısının az olduğuna dikkat çekerek, “Bu gün dünyamızda hiçbir zaman yaşanmamış kadar büyük oranda veri işleniyor. Bunlardan anlam çıkaracak, ileriye götürecek insanlara ihtiyacımız var. Geleceğimiz olan gençleri teşvik edecek, araştırma geliştirmeye yönlendirecek. Onları yükseltecek çalışmalara her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Çünkü çok fazla bilgi toplanıyor ama işleyecek insan sayısı az” dedi.
Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy ve Belediye Başkanı Özer Kayalı da ICYS yarışması için Kuşadası’nın seçilmiş olmasından dolayı mutluluklarını dile getirerek desteklerinin süreceğini kaydettiler. ICYS Kurucu Başkanı Dr. Zsuzsa Rajkovits de Türkiye’de yapılan bu büyük organizasyonun mükemmel başladığını ve hayran kaldığını dile getirerek emeği geçenlere teşekkür etti.
“Gölgen Yeter Türkiyem” muhteşemdi
Açılış konuşmalarının ardından Dr. Zsuzsa Rajkovits bir efenin getirdiği davula vurarak ICYS 2015’i başlattı. Törene damga vuran ise İzmir Özel Fatih Koleji öğrencilerinin hazırladığı “Gölgen Yeter Türkiyem” adlı gösteri oldu. Türkiye’nin her bölgesini vücutlarıyla oluşturdukları gölgelerle perdede canlandıran öğrenciler izleyicileri hayran bıraktı.
Program Yoğun
Belaraus, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Gürcistan, Almanya, Macaristan, Endonezya, İran, Litvanya, Makedonya, Malezya, Hollanda, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Tayland, Türkiye ve Ukrayna’ndan yarışmalarla seçilerek gelen “Genç Bilim İnsanları” seçkin Jüri önünde hafta boyunca ter dökecek ve projelerini anlatacak. Öğrenciler yarışmadan kalan zamanlarda ise bir çok gezi ve aktiviteye katılacak. İzmir ve çevresindeki tarihi ve turistik yerleri gezecek kültürümüzü yakından tanıyacak. Yabancı konuklar ayrıca İzmir Özel Fatih Koleji’ndeki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gösterilerini de izleyecek.
ICYS için İzmir ve Kuşadası’nda her yer bayraklar ve afişlerle donatıldı. Türkiye’nin bilimsel açıdan da tanıtımında önemli yer tutan bu organizasyon için belediyeler başta olmak üzere çeşitli kurumlar da destekler vermekte.