Geleneksel mutfak Türkiye'ye yayılıyor
Seferihisar’dan yanan “Geleneksel Mutfak” ateşi, tüm sakin şehirlerden yayılarak Türkiye’ye saracak bir aleve dönüşüyor. Seferihisarlı kadınlar tarafından yürütülen “Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı” projesi kapsamında, Türkiye’deki diğer sakin şehirlerden ve Kuzey Kıbrıs’tan…
Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından, Seferihisar Belediyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Yavaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin ortaklığıyla, Anadolu Efes, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle hayata geçirilen Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı Projesi “turizm temelli yerel kalkınma” hedefiyle ilerliyor.
Türkiye’nin Cittaslow (Sakin Şehir) başkenti Seferihisar’da başlayan proje kapsamında Türkiye’deki Kuzey Kıbris Türk Cumhuriyeti’ndeki diğer Sakin şehirlerin temsilcisi kadınlar ilçede iki gün boyunca misafir edildi. Ordu Perşembe, Kırklareli Vize, Sakarya Taraklı, Şanlıurfa Halfeti, Aydın Yenipazar, Isparta Yalvaç, Çanakkale Gökçeada ve Kıbrıs Yeniboğaziçi’nden toplam 15 kadın temsilci Seferihisar’da düzenlenen etkinlikte bir araya geldi.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de eşlik ettiği etkinlikte, kadınlar Türkiye’de örnek gösterilen Sığacık Üretici Pazarı’nı gezdi, Tepecik Mahallesi’ndeki Mutfak Atölyesi’nde proje hakkında bilgilendirildi ve hep birlikte yöresel yemeklerini hazırladı.
Projeyi yürüten S.S Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Neptün Soyer, Türkiye’de tüm bölgelere yayılan Cittaslow (Sakin Şehir) hareketinin Slow Food felsefesi üzerinden yola çıktığını belirterek; “Bu nedenle Türkiye’deki Sakin şehirlerin katılımı bizler için çok değerli. Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı’yla Türkiye'de uygulanabilecek bir model oluşturabileceğimizi düşünüyoruz. Bu proje geçmiş kültürümüzü gün ışığına çıkaracak, kadınlarımızın ekmeğini büyütecek, insanların para kazanabilecekleri bir turizm modeli ortaya çıkaracak. Başta Anadolu Efes’e ve tüm proje ortaklarına tekrar teşekkür ediyoruz” dedi.