Gelecek sürdürülebilir tarımla mümkün
Dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyara ulaşması bekleniyor. Bu süre içinde dünyada gıda üretiminin, artan nüfus talebini karşılayabilmesi için yüzde 70 oranında arttırılması gerekiyor.
Tarım alanları her geçen gün azalıyor. Küçülen tarım alanları durmadan artan nüfusu beslemek zorunda. Dünyayı her geçen gün etkisine alan iklim değişikliği, sıcaklık artışı tarımı güçleştiriyor, verimi düşürüyor. Su kaynakları her geçen gün azalıyor. ‘Sürdürülebilirlik’, kaynakların doğru bir biçimde yönetimi tüm dünya için hayati önem arz ediyor.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Duman “Sürdürülebilir tarım; çevreye, havaya ve yaşadığımız doğaya zarar vermeden tarımda yapılacak uygulamaları içeren dünya nüfusunun refahını geliştirecek sistemdir” dedi.
Prof. Dr. Duman; “Yeşil Devrim yılları yani 70’li yıllardan sonra tüm dünyada yüksek verim elde edilmek istendi. Bu sebeple bilinçsizce toprağın kimyasalıyla oynandı. Birim alanda en sağlıklı bilgiyi almak için toprak analizi en sağlıklı yoldur. Bu sayede yetiştirdiğiniz bitkinin ihtiyacını anlamış olursunuz. Tarım bakanlığı bu konuda başlattığı uygulamada toprak analizi yaptıran çiftçiye destek veriyor” dedi.
Sürdürülebilir tarım için verimin oldukça önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Duman, “Toprağın bilinçli gübrelenmesi, suyun damlatılması ve tarım ilaçlarının bilinçli kullanılması çok önemli. 2000li yıllarda tüketicinin talebi üzerine üründe kalite ön plana çıkmıştır. Tüketici ne yediğini bilmek istiyor. Bu sebeple sürdürülebilir tarım vazgeçilmez oluyor” diye konuştu.
Prof. Dr. Duman, “Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin sürdürülebilir tarım konusunda geliştirdiği ‘Adım Adım İyi Tarım ve Domates Yetiştiriciliğinde Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları’ projeleri sayesinde Knoor markasıyla yapılan anlaşma gereğince bu markanın sebze sanayisinde kullandığı tüm ürünler 2015 yılından itibaren sürdürülebilir tarım ürünlerinden oluşması kararı alınmıştır” dedi.