Erkek kısırlığının tedavisinde nedenlerin saptanması önemli

Özel Tınaztepe Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Gürhan Günaydın, yaşamsal önemi olmayan, ancak evli çiftlerin sosyal yaşamları ve evlilikleri için önem taşıyan erkek infertilitesi (erkekte kısırlık) hakkında bilgi verdi.

Karşıyaka Haber

Erkeklerdeki infertilite sorununu çözme adına pek çok yeni çalışma yürütüldüğünü ve yürürlükte olan iyileştirici yöntemlerin yoğun biçimde uygulandığını kaydeden Prof. Dr. Günaydın, “Erkek infertilitesi; önceleri özellikle de kırsal kesimde yok sayılan, sorunun tümüyle kadından kaynaklandığı temeline oturtulan bir süreçten sonra daha mantıklı bir yere oturmuş durumda. Biliyoruz ki çiftlerin çocuk sahibi olamamalarına ilişkin sorumluluk, yarı yarıya kadın ve erkeğe aittir. Yani, kadından kaynaklanan sorunlar kadar, erkekten kaynaklanan sorunlar da eşit oranda çocuk sahibi olmayı engellemektedir” şeklinde konuştu. 

MUTLAKA MUAYENE EDİLEMELİ

Son zamanlarda erkek sperm kalitesindeki bozulmalar ve buna bağlı oluşan infertilite sorununda erkeği hiç muayene etmeden tüp bebek gibi yardımlı üreme tekniklerine başvurmanın erkekler için dezavantaj oluşturabileceğini bildiren Prof. Dr. Günaydın, “Erkeğin muayenesi; varikosel gibi, basitçe ve başarıyla tedavi edilebilecek bir infertilite nedenini ortaya koyabileceği gibi, erkek için yaşamsal önemi olan, hiç fark edilmemiş testis kanseri gibi sorunları da ortaya çıkarabilir. Bu tip ikincil kazançları da gözden uzak tutmamalıyız. Tedavide, varikosel gibi, muayene ile hemen saptanabilen ve ameliyatla çok basitçe çözülen yöntemler kadar, çok karışık, komplike nedenleri bulma ve bu nedenleri çözmeye dönük, zorlu girişimler de söz konusu olabilir. Yani tedavi, nedene dönük olmalıdır. Erkek infertilitesinde alınan yol çok olsa da, halen bilinmeyenlerin de olduğunu itiraf etmeliyiz” dedi.

TEDAVİYE ERKEN BAŞLAMAK ÖNEMLİ

Erkek infertilitesinin pek çok nedene bağlı olabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Günaydın, infertilitede endokrin (hormon), genetik, immünolojik (bağışıklık), testis ve penise ait sorunların rol oynayabileceğini belirtti. Tetkiklere ve gerekirse tedaviye erken başlamanın önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Günaydın, şunları söyledi:

“Erkeğin muayene ve tetkiklerinin yapılması öncelikle önerilmelidir. Çünkü erkeğin muayenesi de tetkiki de daha kolaydır. Basit bir sorgulama ile erkeğin bebeklik, gelişme çağı ve sonraki yaşamına ilişkin bilgiler alınmalıdır. Erkeğin cinselliğe ve eşinin menstruel (adet) siklusuna göre ne zaman gebelik şansı olduğuna ilişkin bilgisi sorulmalıdır. Dış genital organların muayenesi yapıldıktan sonra, spermiogram (sperm sayımı ve kalitesi) yapılmalıdır.”