Ekonomide yeni iş fırsatlarını anlattılar
Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) ve Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) tarafından düzenlenen "Ekonomide Fırsat Penceresi" konulu toplantıda konuşan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, Ege’nin kadın…
Mövenpick Otel'de düzenlenen toplantıya Devlet eski Bakanı Işılay Saygın, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Berki Dibek, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Şımga Muğan ile birlikte ESİAD ve EGİKAD üyeleri katıldı. Toplantının açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, her iki önemli kurumun yöneticilerinin de başta kadınlar olmak üzere tüm girişimcilere örnek olduklarını söyledi. Gerek Öğüt gerekse Oktar'ın İzmirli olduğunu kaydeden Güçlü, "Hemşehrilerimizin bugün bizlerle burada olmasından dolayı gurur duyuyoruz. Önümüzdeki süreçte kadınlarımıza ve gençlerimize farklı konuklarla girişimciliği anlatmaya devam edeceğiz" dedi.
Kadınların sadece yüzde 8’i girişimci
EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu da her gün yeni girişimcilere ihtiyaç duyduklarını açıkladı. Ülke ekonomisinde sıkıntılı bir dönem geçirdiklerini belirten Elmasoğlu, "İşsizlik, özel sektör borçlarının artması ve turizmdeki düşüşlerle birlikte ekonomide fırsatları nasıl yakalayacağımızı belirlemek zorundayız. Kadınlarımız ise halen hak ettiği yerde değiller. Kadınların iş gücüne kazandırılması tüm ülke için kazanç olacak ve büyümeyi olumlu şekilde etkileyecektir. Türkiye'deki yüzde 8 olan kadın girişimci sayısının arttırılması şart" diye konuştu.
50 bin kadın girişimci
KAGİDER Başkanı Sanem Oktar yaptığı sunumda kadın ve erkeklerin eşit fırsatlara sahip olması gerektiğini söyledi. Türkiye'de 2025 yılına kadar 3 milyon kadının istihdama katılması ve 50 bin kadın girişimcinin yaratılması gerektiğini ifade eden Oktar, “Ege’de kadın istihdamı, Türkiye ortalamasının üzerinde. Egeli kadınların eğitim oranları yüksek. Kadınlar için eşit fırsatlar yaratılırsa, Egeli şirketler ve ekonomik büyüme için büyük bir yetenek havuzu olduğuna inanıyoruz. Aynı zamanda, Egeli kadın girişimcileri 1-2 Eylül’de İstanbul’da yapılacak Kadın Tedarikçiler Sergisi ve Fuarı’na davet ediyoruz. Burada dünyanın önemli markalarını konuk edeceğiz. Egeli kadınları da işlerini büyütmek ve dünyaya açılmak için bu fırsatlardan yararlanmaya çağırıyoruz.”
Kadınlar ekonomiyi 12 trilyon dolar büyütecek
Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt ise ekonomide üç önemli fırsat bulunduğunu belirterek "Bunların birincisi dijitalleşme, ikincisi kadınların iş gücüne katılımı, üçüncüsü ise gençler ve girişimcilik. Önümüzdeki dönemde büyümenin en önemli kaldıracı olarak dijitalleşmeyi görüyoruz. Dijitalleşme, bilimsel ve teknolojik buluşların ekonomik ve toplumsal yapıları dönüştürdüğü Dördüncü Endüstri Devrimi'nin de itici gücü olacak. Dijitalleşmenin sunduğu bu fırsatların hayata geçirilmesinde kadınlar ve gençlere önemli roller düşüyor. Kadın istihdamının artırılmasının ‘akıllı ekonomi modeli' olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyoruz. Araştırmalara göre, önümüzdeki 10 yılda tüm dünyada 1 milyar kadın, iş gücüne katılma potansiyeli taşıyor. Kadın iş gücünün, global ekonomiyi 2025 yılına kadar 12 trilyon dolar büyüteceği öngörülüyor" dedi.
Gençlerin gücü
Toplam işgücünün yüzde 60’ı Y kuşağından oluşan bir şirket olarak, gençlerin potansiyellerini ve enerjilerini girişimcilik yoluyla yeni ve yaratıcı fikirlere dönüştürmesini desteklediklerini anlatan Öğüt, şöyle konuştu: “Türkiye’deki genç beyinlerin sahip olduğu dijital fikirleri duymak, toplamak ve desteklemek amacıyla geliştirdiğimiz Vodafone Fikir Çarkı Girişimcilik Programımız ile dijital fikirleri olan genç girişimcilere önemli fırsatlar sunuyoruz. Toplum olarak, dijitalleşmenin, kadınlarımızın ve gençlerimizin gücüne inanmalı ve bu güç üçgeninin etkisini daha geniş alanlarda göstermesi için çaba sarf etmeliyiz.”