EGOD 22.yılını Sanayi 4.0 ile kutladı
Ege Otomotiv Derneği (EGOD) kuruluşunun 22’nci yılını Endüstri 4.0 paneli ile kutladı. EGOD ve Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Federasyonu (BASİFED) işbirliği ve NRM Mühendislik Makine katkıları ile Tepekule…
Panelde Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Jülide Kesken Sanayi 4.0’ın insani yönünü vurgularken, Norm Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Uysal ise 4.0 devriminin sanayiye etkilerini değerlendirdi.
Geceye EGOD üyeleri ile birlikte Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Siemens İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy, BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, Kemalpaşa Sanayici, İşadamları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yöndem ve İzmir Ticaret Odası geçmiş dönem meclis Başkanı Selami Özpoyraz ile EBSO geçmiş dönem Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki katıldı.
“Teknolojiye entegrasyon için 4.0”
Açılış konuşmasını yapan EGOD Yönetim Kurlu Başkanı Mustafa İduğ, EGOD olarak otomotiv sektörüne hizmet etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Türkiye’nin Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi’ne geçmesi için iyi bir entegrasyon sürecine sahip olması gerektiğini söyleyen İduğ, “Avrupa’nın gerçekleştirdiği bu devrimi artık ülkemizin de gerçekleştirmesi gerekiyor. Kapımıza kadar gelmiş olan bu gelişimeye kısa sürede uyum sağlamamız gerekiyor. Dış piyasa ile yapacağımız rekabet koşullarında güçlü olmamız için 4’üncü Sanayi Devrimi’ni üretim sistemlerimize entegre etmemizin zamanı gelmiştir” dedi.
“Türkiye’de Endüstri 4.0 kullanımı yüzde 2.5”
Sunumunda Türkiye’de Sanayi 4.0’a ayak uyduramayanların piyasadan silineceğini dile getiren Yorgancılar, “Biz bir şeyi ya gerçekleştireceğiz ya da hayret ederek yapanları izleyeceğiz” dedi.
Türkiye’nin kaçıncı sanayi devriminde olduğunu tespit ettikten sonra üçüncü ve dördüncü sanayi devrimi için ne yapması gerektiğini belirlemesi gerektiğine dikkat çeken EBSO Yönetim Kurulu Ender Yorgancılar, “Ardından 5’inci sanayi devrimi için neler yapmalıyız onu belirlemeliyiz. Sanayi 4.0 deyince akla robot geliyor. Ancak bunların yazılımları insanlar tarafından yapılıyor. Bunun yapılması içinde eğitim şart” dedi.
Alın teri ile akıl teri birleşmeli
Dünya’da bazı e-ticaret şirketlerinin günde 60 bin paket satış yaptıklarını açıklayan Yorgancılar, “Bizim 500 milyar dolar ihracatı gerçekleştirebilmemiz için dünyadaki her evde mutlaka bir tane Türk malı olması gerekiyor. Ben büyük bir e-ticaret şirketi sahibine bu sisteme bizi de alın dedim ve şu anda Kayseri’de bir şirket o sisteme dahil oldu. Umarız başarılı oluruz” diye konuştu.
Endüstri 4.0’ın kullanım alanının Türkiye’de yüzde 2.5 olduğunun altını çizen Yorgancılar, genç nüfustan yararlanmanın ancak eğitimle olabileceğini söyledi. Türkiye’nin okuduğunu anlamada 72 ülke içinde 48’inci olduğunu belirten Yorgancılar, bunun temelinde ezbere dayalı eğitimin olduğunu açıkladı. Bunun için Endüstri 4.0’a geçerken eğitimin ön plana alınması gerektiğini ifade eden Yorgancılar, “Alın teri ile akıl terini birleştirmeyen hayatta başarılı olamaz. Akıl teri alın terinin önüne geçti. Alın teri olmak zorunda ama aklını kullanarak daha fazla para kazanabilirsin” diye konuştu.
Türkiye’nin geleceğinin meslek liseleri olduğunu açıklayan Yorgancılar, “Almanya modelini ülkemize entegre etmeliyiz. Eğitim süresi 10 yıl. Bunun dışında meslek liselerini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne verirlerse özel sektör mantığı ile daha başarılı olur” dedi.
“Sanayi evrimi yaşıyoruz”
Norm Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Uysal ise, dünya üzerinde filmlerde yaşanan olayların gerçekte yaşanmaya başladığını söyledi. Dünya’nın birçok yerinde robotların faaliyet gösterdiğini hatırlatan Uysal, “Güvenlik görevlisi robotlar, sürücüsüz otomobiller, direksiyonsuz, pedalsız minibüsler ortaya çıkmaya başladı” dedi.
Norm Cıvata olarak Sanayi 4.0 entegrasyonunda aralıksız çalışma yaptıklarını ifade eden Uysal, “Fütürist uygulamalar gibi gözükse de çok hızlı olarak hayatımızı değiştirecek gözüküyorlar. Bu açıdan baktığımızda, Sanayi 4.0’ın bir sanayi devrimi değil, aslında hepimizin hayatını etkileyen bir sanayi evrimi olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.
“İnsanlara çip takılacak”
Sanayi 4.0 devriminin bir yenilik değil bir tehdit olduğunu söyleyen Siemens İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy ise, ileri ki süreçlerde insanlara çipler takılarak IP numarası verileceğini açıkladı. Üretim sistemlerinde insanların devre dışı kalacağını açıklayan Ersoy, geliştirilen sistemlerle kendi sistemlerini kuran robotların üretim sistemine dahil edileceğini belirtti.
“İnsan unsuru üretimden çekilecek”
Sanayi krallığının batıdan doğuya kaydığını söyleyen Ersoy, batının krallığı geri almak için üç konuya konsantre olduğunu açıkladı. Bunların üretimde hız, esnek bant ve insansız üretim olduğuna dikkatleri çeken Ersoy, “İnsanı çekmek deyince kas gücü sadece. Sistem geçmişte olmadığı kadar hatasız ve mükemmel çalışıyor. Çünkü hata kaynağının çoğu insan. On trafik kazasının dokuzu insan hatasıyla yapıldığını varsayarsak hatayı insan yapıyor” dedi.
Türkiye’nin sanayi devrimlerini yıllarca yakalayamadığını söyleyen Ersoy, Sanayi 4.0 devriminin Türkiye’yi es geçmeyeceğini açıkladı. İleriki süreçte robotların üretim sistemini tamamen ele geçireceğini açıklayan Ersoy, kendi sistemini kurabilen co-robotların insan etkileşimi olmadan da görev üstlenmesi yapacaklarını vurguladı. İnsanların günde 10 ile 12 saat arasında çalıştıklarını ve bunun insancıl olmadığını söyleyen Ersoy, “Fransa haftalık 32 saat mesaiye inmeyi planlıyor. Ayrıca Sanayi 4.0 Devrimi işsizliği arttırmayacak. Bilgisayarın gelmesiyle işsizliğin artmadığı gibi yeni sanayi devrimi ile işsizlik artmayacak” diye konuştu.
Gecenin sonunda EGOD’un 22. Yıl pastası yönetim kurulu üyeleri ve protokol ile birlikte kesilirken, geceye katkı sunanlara da plaketleri takdim edildi.