EGİAD'dan Almanya çıkarması
Üyelerine yeni iş fırsatları yaratacak yurtdışı yatırımlarının önünü açmak ve ticari bilgi akışını sağlayacak organizasyonlara imza atmak üzere yurtdışı pazar araştırmalarını sıkı takip eden EGİAD, 13. Dönem Yurtdışı İş Gezisi…
Organizasyonun ilk gününde gerçekleşen resmi ziyaretlerde, genç işadamlarına, bölgede ticarete yön veren ekonomik, hukuki ve sosyal altyapı hakkında bilgi verilirken, işbirliği arttırıcı unsur olarak da kent firmaları ve EGİAD’lı genç işadamları arasında ticari hayatın geliştirilmesi için kurumlar arası işbirliğine karar verildi.
İlk ziyaret, Hannover CEBIT Fuarı’na gerçekleştirildi. 16 Holden oluşan ve Dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından biri olan Hannover CEBIT Fuarı’na Ege Bölgesi’nden katılım gösteren tek heyet olan EGİAD üyeleri, değişik teknolojik alanlarda yaşanan gelişmeleri yakından takip edebilme fırsatı buldu. Fuarda özellikle satış pazarlama ve teknolojik gelişmeler üzerine görüşmeler yapan EGİAD Heyeti, fuar sonrasında Hannover Türkiye Konsolosu Mehmet Günay ile bir araya geldi.
EGİAD Başkanı Seda Kaya, Almanya'nın en geniş görev bölgesine sahip, 3 eyaletten oluşan Hannover ile İzmir arasında ticari ve kültürel diyaloğun geliştirilmesini istediklerini dile getirerek, bu tür ziyaret ortamında gelişen uluslararası dostlukların yeni ticari girişimlerin doğmasına fırsat yarattığını vurgulayarak, “Uluslararası ticareti güçlendirecek yeni proje ve ortaklıklara zemin hazırlamak isteriz. Almanya’da 500'e yakın Türk asıllı işadamı olduğunu biliyoruz. İzmir ve Hannover arasındaki işbirliğini artırmaya yönelik faaliyetlerde bulunmayı hedefliyoruz” dedi.
Hannover Türkiye Konsolosu Mehmet Günay ise, İzmir’in potansiyel yatırım olanaklarını ve genel ekonomisini yakından takip ettiklerini belirterek, “Konsolosluğumuzun eyalet sınırları içerisinde bulunan Bremen ile İzmir 20 yıldan beri kardeş şehir olarak ortak projelere imza atmakta. İki şehir arasında gayet güzel işleyen bir ilişki oluştu. Ticari ve sanayi açısından Türkiye Almanya ilişkilerini değerlendirdiğimizde, özellikle makina ve otomotiv sanayisinde Türk asıllı işadamlarının Alman firmalarını satın alarak büyüdüklerini görüyoruz. Sadece bu eyalette sahibi Türk olan 70 bin işletme bulunmakta. Turizm sektörü açısından baktığımızda da hala Türkiye'nin Almanya için 1. sıradaki destinasyon olduğunu belirtebiliriz. Bütün olumsuz yargıya rağmen turizm ilişkileri açısından çok fazla bir sıkıntı olmayacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Konsoloslukta, ayrıca EGİAD Melekleri İcra Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter tarafından Melek Yatırım Ağı ile ilgili bilgilendirmede bulunularak, Hannover' den projeleri olan girişimcilere açık olunduğu bildirildi.
Karşılıklı olarak oldukça verimli geçen görüşmenin ardından Avrupalı Türk İşadamları Birliği ( BTEU) ziyaretine geçildi. Almanya' da yatırım yapmayı amaçlayan EGİAD üyelerinin bölgede faaliyette bulunan şirketlere ortak olunabilmesi, uluslararası işbirliği sağlanması, Alman ve Türk tedarikçi temini, yatırım ve devlet teşvikleri danışmanlığı üzerine bilgiler verildi.
EGİAD son olarak 1970 yılında Alman – Fransız - İngiliz ortaklığı ile Hamburg'da kurulmuş olan Dünya’nın üçüncü büyük fabrikası Airbus’ı yerinde ziyaret etti. Merkezi Fransa'nın Toulousse kenti olan ancak uçakların büyük kısmının Hamburg fabrikasında biraraya getirildiği bilgisini alan heyet, dünyanın en önemli firmasının üretim ve montajlama süreçlerini de yerinde takip etti.