Ege Üniversitesi ve Orman Teşkilatı güç birliği yapacak
Kabuksuz soyulmuş fıstıkçamı içinin kilosunun 140 TL’den piyasada alıcı bulduğu ülke ekenomisine ve İzmirli orman köylüsüne büyük gelir kaynağı olan halk arasında dumansız fabrikalar olarak bilinen fıstıkçamı ormanları son 3…
Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Candeğer YILMAZ ve Orman Bölge Müdürü Şahin AYBAL’ın başkanlığında yapılan toplantıya Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı, Ziraat ve Fen Fakülteleri Dekanları, Bitki Koruma, Mikrobiyoloji ve Toprak Ana Bilim Dalı Başkanları ve öğretim üyeleri, Orman Bölge Müdür Yardımcıları, Orman Zararlılarıyla Mücadele, Silvikültür ve Ağaçlandırma Şube Müdürleri ve mühendisleri ile Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü ve araştırmacıları katıldı.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Candeğer YILMAZ açılış konuşmasında; Çam Fıstığı verim düşüklüğü ile ilgili sorunlara çözüm bulmak için Üniversitemizin olanaklarını seferber etmeye hazır olduklarını, yapılacak her türlü çalışmaya katkı sunmak istediklerini belirtti.
Orman Bölge Müdürü Şahin AYBAL açılış konuşmasında; Hem yöre halkına hem Ülke ekonomisine katkıları bakımından uzun yıllardır ağaçlandırma çalışmalarıyla Fıstık Çamı sahalarını arttıran teşkilatımız, her türlü orman zararlılarıyla olduğu gibi Fıstık Çamı’nda verim düşüklüğüne sebep olan sorunların tespiti ve çözümü ile ilgili tüm çalışmalara destek vereceklerini belirtti.
Açılış konuşmalarından sonra Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Tuncay CAN sunu eşliğinde Fıstık Çamı’nın Dünya’da ve Ülkemizde yayılışı, üretimi, verim düşüklüğünün olası sebepleri ile bu güne kadar yapılan çalışmalar ve araştırılması gereken konuları detaylı olarak anlattı.
E.Ü. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden Doç.Dr.Alev Haliki UZTAN yaptığı sumunda; Kozak havzasında bir yıldır çalıştıklarını ve tohum zararlısı Leptoglossus occidentalis’in beslenme sırasında saprofit mantarları bulaştırdığı ve bitkinin bağışıklık sistemine zarar vererek kozalak gelişimini etkilediğini belirtti.
E.Ü. Fen Fakültesi Bitki Koruma Bölümünde Prof.Dr. Necip TOSUN yaptığı sunumda; Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürütülen 2014-2016 yıllarını kapsayan OGM projesinde yaptıkları araştırmada rüzgar etkisiyle tozlaşma sırasında polenlerle birlikte dişi çiçeğe yerleşerek zarar yapan tohum patojeni Geniculodendron pyriforme mantarının 1, 2 ve 3 yaşlı kozalaklarda izole edildiğini belirtildi.
Sunumlardan sonra Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Tuncay CAN Koordinasyonu ve sekreteryasında Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Necati ÇOLAK, E.Ü. Fen Fakültesi Bitki Koruma Bölümünde Prof.Dr. Necip TOSUN ve E.Ü. Fen Fakültesinden Biyoloji Bölümünden Doç.Dr.Alev Haliki UZTAN’dan oluşan koordinasyon kurulu belirlenmiştir. Kurul tarafından Nisan ayı içinde çalışma konuları ve sorumluları belirlenerek tozlaşmanın başladığı Mayıs ayında arazi çalışmalarına başlanması hedeflenmiştir. Temmuz ve Ekim aylarında E.Ü. Rektörü ve Orman Bölge Müdürü başkanlığında yapılan çalışmaların değerlendirildiği değerlendirme toplantısı yapılmasına karar verilerek toplantı sona erdi.