EBSO'dan 5 Bakana ziyaret
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın Başbakanlığında göreve başlayan 65. Hükümetin 5 önemli Bakanını terör, İzmir ve Ege Bölgesi ekonomi gündemi ile ziyaret etti.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Meclis Başkanı Salih Esen ve Yönetim Kurulu, 65. Hükümetin 5 icracı Bakanı Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ı ziyaret etti. EBSO heyetinin Ankara mesaisinde ilk durağı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci oldu. EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, ziyarette sanayinin belli başlı tüm sektörlerini bünyesinde barındıran EBSO’nun İzmir ve Ege sanayinin gelişimine katkı sunma gayretini vurguladı. Esen, “Sizi bu görevde tekrar görmek iş dünyası temsilcileri olarak bizleri çok memnun etti” diyerek, “Sermaye artışının gündemde olduğu Eximbank’ın yurtdışı alacak sigortasına öncülük ettiği gibi yurtiçinde de alacak sigortasına öncülük etmesine imkan veren bir düzenleme çok yerinde olacaktır” dedi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise sanayiciler olarak konulara ülke meselesi olarak baktıklarını, ardından kent ve bölge konusunu gündeme getirmeye gayret ettiklerini belirterek, “Teröre alışmadık, alışmayacağız” dedi. İş dünyasının ikinci önemli konusunu ekonomi olarak vurgulayan Yorgancılar, “Sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirebilmek için teşvik sisteminin sanayinin önünü açacak bir yapıda, ihracata dayalı bir yapıyı gözetmesi talebini dile getirmek istiyoruz. Sanayi 4.0’e uyum sağlama konusunda Ar- Ge, eğitim düzenlemelerinin bir an önce yapılması sanayinin atılımını hızlandıracaktır” diye konuştu. Yorgancılar, ayrıca bankaların ticari kredi faizi oranının yatırım ve ticaretin canlanmasına engel teşkil ettiği uyarısında bulundu. Yorgancılar, “Çek Yasası konusunda da cezaya dayalı bir düzenleme yerinde olacaktır” dedi. Başkan Yorgancılar ayrıca İzmir’de kurulma hazırlıkları devam eden serbest bölge konusunu gündeme getirerek “Bu süreç ne kadar hızlı tamamlanırsa Dubai, Singapur örneklerinde olduğu gibi Serbest Bölgelerin sayısının ülkemizde de artarak ekonomimize katkı koyması o aranda artacaktır” diye konuştu.
İzmir coştu gidiyor
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, faizlerin yüksekliği ile ilgili olarak gerekli tedbirlerin alındığını belirterek, “Türkiye ekonomisi, iş dünyası rahat olsun. Türkiye'de faizle ilgili pozitif gelişmeler devam edecektir, devam etmesi için sebepler çoktur. İnşallah bu yönde gerekli olan tüm tedbirleri hükümet olarak alacağız" dedi. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracata ivme kazandıracak bir dizi yeni düzenleme ile ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun toplandığını hatırlatan Bakan Zeybekci, “Hükümetimizin önemli önceliği üretim ve ihracat. Bunu da özel sektörle birlikte gerçekleştireceğiz” dedi. İzmir’e dair önemli mesajları da paylaşan Bakan Zeybekci, “İzmir- İstanbul otoyolu hızla ilerliyor. Ayrıca İzmir Antalya arası ulaşım imkanlarının artırılması ile bölgeler arası turizm hareketliliğinde büyük atılım olacak. Körfez geçiş projesi hazırlıkları devam ediyor. Başbakanımız Binali Yıldırım’ ın da İzmir’den milletvekili olduğunu dikkate alırsak. İzmir coştu gidiyor. Allah verdikçe veriyor” dedi. Türkiye'nin büyüyeceğini ve daha çok ihracat yapacağını vurgulayan Zeybekci, bunun özel sektörle gerçekleştirileceğinin altını çizdi.
İyimserliği elden bırakmayın
Başkakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’i ziyarette ihracatta bankaların işletmelere kullandırdığı döviz kredisinden alınan BSMV oranlarının gözden geçirilmesi çağrısında bulunan EBSO Meclis Başkanı Salih Esen’in ardından konuları aktaran EBSO Başkan Yorgancılar ise sürdürülebilir büyüme için iş dünyasının beklentilerini dile getirdi. İhracata dayalı büyüme için teşviklerin önemini vurgulayan Yorgancılar, “Kişi başı milli geliri 10 bin dolarlardan hedeflenen 25 bin dolarla çıkarmak için yeni bir hamleye, ihracata dayalı büyümeye ihtiyaç var. Ayrıca, Sanayi 4.0 için ise eğitim sistemimizin ivedilikle revize edilmesi gerekiyor. Sanayi 4.0 için Eğitim 4.0’ ı başlatmalıyız” dedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yaptığı konuşmada global ekonomide yaşanan sıkıntıları yakından takip ettiklerini, kısa orta ve uzun vadeli projeksiyonların devrede olduğunu kaydetti. EBSO heyeti nezdinde iş dünyası temsilcilerine ‘iyimserlik’ çağrısında bulunan Şimşek, “Türkiye iyimser olmalı. Şirket ve sektörel bazda sıkıntılar olmakla birlikte resim kötü değil. Mali politikalarda hareket alanı mevcut. Şoklara karşı dayanıklıyız. Yapısal reformlar konusunda kapsamlı gündem var. Katma değer zincirinde Türkiye’yi öne çıkaracak Ar- ge, markalaşma konusunda çalışmalar aralıksız devam ediyor. Patent Yasası’nın, Meclis’te kabulü sanayi 4.0’a büyük destek verecek. İşgücü piyasası ile ilgili düzenlemeler devam ediyor. Eğitimle ilgili çalışmalar devam ediyor. AB ile Gümrük Birliği’ni genişletmek için çalışma başlattık. Büyük fırsatlar sözkonusu. Bu sayede AB ile ihracat çok rahat 300 milyar dolarlara çıkarılabilir. GB ile TTİP konusu birbirine paralel ilerliyor. Karşılıksız çek ile ilgili düzenlemede iş dünyası ile istişare edilecek” diye konuştu.
Beklentilerin farkındayız
Sanayi Bakanı Dr. Faruk Özlü’yü üreten kesimin temsilcileri olarak Organize Sanayi Bölgelerini de içerecek şekilde İzmir’de görmekten memnuniyet duyacaklarını belirten Başkan Yorgancılar, üretim paketi konusundaki düzenlemelerde iş dünyası temsilcilerinin görüşlerinin de yer alması çağrısında bulundu. En kısa sürede 2 günlük bir ziyaret kapsamında İzmir’e gelerek konuları yerinde inceleyerek sanayicilerle biraraya geleceğini kaydeden Bakan Özlü, “Başbakanımızın da belirttiği gibi yatırımcının önüne halı sermek felsefesi ile çalışmaya gayret ediyoruz. İzmir, yerli yatırımcıların yanı sıra yabancı yatırımcıların da tercih ettiği eko sisteme sahip. Bunun yanı sıra Başbakanımız, İzmir milletvekili. Sanayinin, üretimin sorunlarını çözme konusunda bu önemli bir şanstır. Kapsamlı, özel projelerle İzmir bu şansı değerlendirmeli” dedi. Üretim reformu paketi üzerinde çalıştıklarını kaydeden Bakan Özlü, “Üretim paketi, OSB’lerde eğitim konusu gündemde. Bu konudaki düzenlemeyi sizlerle istişare ettikten sonra Ekim ayında yeni yasama döneminde Meclis’e göndermeyi hedefliyoruz” dedi.
Üretim sizden, düzenlemeler bizden
Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’yu ziyarette kıdem tazminatı konusunun ivedilikle çözülmesi talebini ileten Yorgancılar, “İşveren üzerindeki gelir vergisi payının kademeli olarak yüzde 5’e indirilmesi, işe alımda deneme süresinin 4 aya çıkarılması ve çalışılmayan Cumartesi günleri için telafi çalışmasına imkan verilmesi düzenlemelerine ihtiyaç duyuyoruz” dedi. Talepleri ve beklentileri tek tek not ettiğini belirten, çalışma hayatının yeniden düzenlenmesi konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Soylu, “Sizler üretip, yeni yatırım yapacak, işletmelerinizi büyüteceksiniz ki ülkemiz kalkınsın, büyüsün. Bunu sağlamak için çalışmalarımız sürüyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesi kapsamında çalışma hayatı ile ilgili düzenlemelerimiz devam ediyor. İstihdamın önünü açacak, işverenin hareket kabiliyetini artıracak düzenlemeler yolda. Yabancı yatırımcıların ülkemizde yatırımını kolaylaştıracak meselelere çözüm üretmeye gayret ediyoruz. Kıdem tazminatı konusunda titiz bir çalışma içerisindeyiz. Konunun tüm taraflarının haklarını gözeterek, devletin fedakarlık yapması lazım. Ancak bu ölçüsüz bir fedakarlık olamaz. Arayı bulmak, buluşturmak yönünde çalışmalarımız sürüyor. Esnek çalışma konusunda önemli adımlar atacağız” dedi.
İzmir ve ülke için somut adımları atarız
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ı ziyaretinde hızlı bir reform sürecinin ardından kişi başı gelirin 10 bin 500 dolarlara kadar yükseldiğini ancak şu anda bir duraklama yaşandığını ifade eden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bu durumun büyüme rakamlarına olumsuz etkisine değindi. Almanya örneğini vererek eğitimde yeni, ileri teknoloji yöntemlerinin kullanılmasının önemine değinen Yorgancılar, hedefin 25 bin dolar kişi başı gelir olduğunu belirterek, “Bunu gerçekleştirmenin yolu, yüksek teknoloji ürünler üretmek. Bu da eğitimle olur. Türkiye’de eğitim Sanayi 4.0 gözetilerek yeniden düzenlenmelidir. Türkiye Kalkınma Bankası etkinleştirilerek Sanayi 4 sürecinde sanayiciye kaynak imkanı sağlayabilir” dedi. Yorgancılar ayrıca TTİP anlaşmalarının dünya ticaretini yeniden dizayn edeceğini belirterek Kalkınma Ajanslarının işleyişinde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 81 ilimiz arasında öncü birçok özelliği bulunan İzmir’in Kalkınma Ajansı çalışmalarıyla da önderlik yaptığını belirtti. Elvan, “Ajans konusunu tekrar masaya yatıracağız. TTİP konusunu sürekli takip ediyoruz. Sanayi 4.0 konusunda somut adımlar için yol haritasının belirlenmesi için çalışmalar devam ediyor. Bu konuda somut önerilerinizi bekliyorum. Neleri yapmamızı istiyorsanız, biz bu adımları atarız. Yeter ki sağlam zemine dayansın, yeter ki İzmir ve bu ülkenin gelişmesine katkı sağlasın. Bunun için gerekli her adımı atarız” diye konuştu.