Dünya, organ naklini Türkiye’den öğrenecek
Afrika’nın çeşitli ülkelerinde görev yapan 40 gazeteci Türkiye Organ Nakli Vakfı (TONV) tarafından yürütülen Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi’ni yerinde görmek, tanımak ve ülkelerinde duyurmak için İzmir’e geldi.
Sağlık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından desteklenen, ayrıca üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin içinde olduğu Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi projesinin birinci fazında düzenlenen çalıştayda, katılımcı ülkelerdeki organ bağışı ve organ nakline ilişkin mevcut durumu, ihtiyaçları ve öncelikleri belirlenmişti. Bu kapsamda hazırlanan eylem planı neticesinde ilk olarak Afrikalı gazeteciler Türkiye’ye davet edildi. 17 - 19 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen Organ Nakli ve Organ Bağışı 1. Medya Çalıştay’ının ardından İzmir’e gelen Afrikalı gazeteciler organ naklinin hangi süreçlerden geçtiğini öğrenme imkanı buldu.
Ziyaretler İstanbul ve İzmir’de oldu
Proje kapsamında İstanbul’da düzenlenen ilk gün organizasyonunda Ataköy Acıbadem ve Şişli Memorial Hastaneleri’ni ziyaret ederek organ nakli uygulamaları hakkında bilgiler alan Afrikalı gazeteci heyeti, gezinin ikinci gününde İzmir’de düzenlenen seminerde Kent Hastanesi doktorlarıyla görüş alışverişinde bulundu.
Tüm gün süren görüşmelerde tıp, akademi ve medya camiası temsilcilerinin organ nakli haberciliğini masaya yatırdığını ifade eden TONV Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Aiko Karmysakova, Organ Nakli ve Organ Bağışında Medyanın Etkisi ve Gücü, Sağlık İletişimi, Organ Ticaretiyle Mücadele, Asılsız Habercilik, Yeni Medya gibi başlıkların ele alındığını söyledi. Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi hakkında bilgiler veren Karmysakova, “Projemiz, organ bağışı ve organ nakli alanında geri kalmış ülkeler nezdinde teknik yardım ve işbirliği amacı taşıyor. Aynı zamanda özelde ülkemizdeki organ nakli hizmetlerinin genelde ise sağlık hizmetlerinin bir bütün olarak tanıtımını yaparak sağlık turizmine katkı sağlayacak" dedi.
24 ülkede yasal düzenleme yok
Uluslararası Organ Nakli Ağı'na katılan 70 ülke arasında yasal düzenlemeleri incelendiğinde, Afganistan, Angola, Benin, Bosna Hersek, Kamerun, Çad, Etiyopya, Gambiya, Gana, Kosova, Libya, Makedonya, Madagaskar, Moritanya, Mozambik, Nijer, Filistin, Somali, Güney Sudan, Tanzanya, Uganda, Özbekistan, Yemen, Zambiya'da yürürlükte olan bir yasal düzenleme bulunmadığının sözlerine ekleyen Karmysakova, projedeki en büyük hedeflerimizden birisi de organ nakliyle ilgili yasal düzenlemesi bulunmayan ülkelere destek vererek yasal zemine oturtulmasına yardımcı olabilmek. Ülkeler, organ bağışı ve nakli ile ilgili yasal düzenlemelerini tamamlamaları için teşvik edilecek, alt düzenlemeler konusunda destek verilecek” diye konuştu.
DEİK sosyal projelere de önem veriyor
İstanbul ve İzmir’de düzenlenen toplantılarda özellikle yer aldığını belirten Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın ise Afrika ile Türkiye arasında gerçekleştirilecek olan ticari ilişkilerin yanı sıra sosyal projeleri de içine alan her türlü işbirliklerine destek vereceklerini söyledi. Afrika’dan gelen gazetecilere İzmir ve Türkiye ekonomisiyle ilgili bilgiler verdiğini anlatan Taşkın, “İzmir’deki birçok kurum ve kuruluş da bu organizasyona desteklerini esirgemedi. Toplantılara katılan gazetecilere İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Turizm İl Müdürlüğü ile Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nden edindiğimiz tanıtım kitlerini takdim ettik. Böylesine büyük bir tanıtım şansını kaçırmamız düşünülemezdi” diye konuştu.