Down Kafe'den sonra Diyet Kafe de hizmette
Bornova Belediyesi, Çölyak Hastaları ve PKU’lu (Fenilketonüri) çocukların hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla Dramalılar Köşkü’nün bahçesinde Diyet Kafe açtı.
Türkiye’ye örnek olan birçok sosyal projeye imza atan Bornova Belediyesi, engelli vatandaşlar için hayata geçirdiği projelerine bir yenisini daha ekledi. "+1 Down Kafe” ile Engelsiz Yaşam Merkezi içinde bulunan “Engelsiz Kafe”nin ardından, Çölyak hastaları ve PKU’lu (Fenilketonüri) çocuklar için “Diyet Kafe” de hizmete açıldı. Açılışa dernek üyesi çocuklar ellerinde hastalıklarını anlatan pankartlarla katıldı. Glutensiz olarak özel üretilen ve kafede satışı yapılacak olan ürünler de davetlilere ikram edildi. Kafenin menüsünde çölyak hastaları için glutensiz kuru pasta, yaş pasta, pizza, hamburger, börek gibi ürünler ile glutensiz ekmek eşliğinde kahvaltı tabağı yer alacak. PKU hastaları için de düşük protenli kek, kahvaltı tabağı, tatlı tuzlu kurabiye ve pizza gibi ürün seçenekleri yer alacak. Kafede PKU ve Çölyaklıların sağlığını kötü yönde etkileyecek hiçbir gıda olmayacak.
Diyet Kafe’nin mimarının İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu olduğunu ifade eden Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Bu projeyi bize öneren Türkergül Kocaoğlu’dur. Bu önerinin üzerine dernek başkanlarımızla da bir araya gelip, yapabileceğimiz en hızlı şekilde bu kafeyi hayata geçirdik. Bize destek olduğu için de kendisine çok teşekkür ediyoruz” dedi. Bornova’nın herkes için yaşanabilir bir kent olmasını istediklerini belirten Başkan Atila, “Bizim en büyük paydaşımız olan Ege Üniversitesi’nin çok değerli akademisyenleri bu konuda bize yoldaşlık yaptı. Bu özel projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Diyet Kafe’nin fikir annesi olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Dr. Türkegül Kocaoğlu, “Bu projenin burada gerçekleşmesini istememin nedeni, Başkan Atila’nın daha önce burada Down Kafe’yi hayata geçirmiş olması. Kendisine bu güzel hizmetlerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Dilerim ki bu tarz kafeler tüm ilçelerimizde çoğalır” diye konuştu. Yıllarca Bornova’da hekimlik yaptığını da ifade eden Dr. Türkegül Kocaoğlu, “Hekimliğin verdiği bir sorumluluk duygusu var. Biz meslek hayatımız sırasında bu hastalıkları kolay teşhis edemezdik. Ama şimdi topuktan alınan kanla bu tanı konulabiliyor ve hastalar hayatlarına devam edebiliyor” dedi.
Bu rahatsızlığın toplumda çok görüldüğünü ifade eden Bornova Kaymakamı Mustafa Gündoğan, “Bornova çok özel bir ilçe. Belediye Başkanımız Olgun Atila +1 Down Kafe gibi çoğu kişinin aklına gelmeyen bu özel mekanlara imza atıyor. Bunlardan birini daha burada hizmete açıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Dernek başkanlarından teşekkür
Fenilketonüri’nin kalıtsal matabolik bir hastalık olduğunu anlatan ve bebeğin doğumundan sonra iki gün içinde topuktan alınan kanla tespit edilebildiğini ifade eden Fenilketonüri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Songül Korkmaz, “Yıllardır özlemini duyduğumuz bir şey Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila tarafından gerçekleştirildi” dedi.
Daha önce de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun düşük proteinli ekmek projesini hayata geçirdiğini hatırlatan Korkmaz, “Çocuklarımızın doğum günlerinde, özel günlerinde biraraya gelebilecekleri her zaman kullanabilecekleri ve sosyalleşebilecekleri bir mekana sizin sayenizde kavuştuk. Çok teşekkür ederiz” diyerek duygularını dile getirdi.
Çocuklarıyla dışarı çıktıklarında çoğunlukla aç kaldıklarını ve koşarak eve gitmek zorunda olduklarını anlatan Ege Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Vahdet Yanık, “Dışarda yemek yiyebilecekleri bir yer bulamıyorduk. Bu sorunumuzu da Türkegül hanımla paylaşmıştık. Kendisiyle beraber Bornova Belediye Başkanımız da seferber olarak sorunumuza çözüm için kafeyi açtılar. Çok teşekkür ediyorum” dedi.