Diyabet tedavisinde doğru uygulamalar çok önemli

Becton Dickinson (BD)Türkiye’nin Sağlık Öncüleri ekibi tarafından İzmir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerine yönelik düzenlenen eğitimde, Türkiye’de 7 milyon diyabet hastası olduğu belirtilerek, hastaya doğru enjeksiyon ve rotasyon…

Karşıyaka Haber

Medikal teknoloji şirketi Becton Dickinson (BD) Türkiye’nin Sağlık Öncüleri ekibinden Birkan Aydoğan, İpek Çınaroğlu ve Cansu Arslan, İzmir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerine Preanalitik Sistemler ve Diyabet Eğitimi verdi. Öğrencilerin meslek yaşamlarında karşılaşabilecekleri sorun ve hatalı uygulamalar hakkında bilgi edindiği eğitimde doğru hemşirelik ve sağlık uygulamaları anlatıldı. Birkan Aydoğan, sağlık kuruluşlarında iğne batmasından kaynaklanan yaralanmaların çok hafife alındığını, ancak bu durumun geri dönülemez sonuçları olabileceğine değindi. Aydoğan, dünyadaki 35 milyon sağlık çalışanının her yıl Hepatit B, C ve HIV ile sonuçlanan 2 milyon iğne batma yaralanması yaşadığını, yaralanmaların yüzde 40 ila 75’inin ise raporlanmadığını belirtti. Bu durumun deneyimsizlikle alakalı olmadığını, 30 yıllık deneyimli bir sağlık çalışanının da bu tehlikeyle karşılaşabileceğini belirtti. Aydoğan, güvenlik donanımlı sağlık ürünlerinin kullanımı ve eğitimler ile bu riskin azaltılabileceğine dikkat çekerek, “Bir damla kan kaybetmek sizi öldürmez ama vücudunuza giren bir damla kan sizi öldürebilir. Hayatınızın tamamen değişmesi için bir hasta, bir sağlık çalışanı ve bir saniye yeter” dedi.

Eğitimde, kan alımında güvenli uygulamalar konusunda sunum yapan Medikal İşler Danışmanı İpek Çınaroğlu, çocuklardan kan almanın yetişkin bireylere göre daha zor olduğunu, ancak doğru ekipman ve uygulamalarla bu zorlukların ortadan kaldırabileceğini ifade etti. Çınaroğlu, çocuklarda kilolarına göre belirlenen miktarlarda kan alımı yapılmasının büyük önem taşıdığını, bu nedenle çocuklardan alınan kan miktarının düzenli bir şekilde kayıt altına alınması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de 7 milyon diyabet hastası var

Dünyada her 6 saniyede bir kişinin diyabet ve diyabete bağlı gelişen komplikasyonlar sebebi ile hayatını kaybettiğini hatırlatan Medikal İşler Danışmanı Cansu Aslan ise diyabetin günümüzde bir halk sağlığı sorunu haline dönüşmeye başladığını ifade etti. Resmi rakamlara göre Türkiye’de 7 milyon diyabet hastası olduğunun altını çizen Aslan, “Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun 2013 yılı verilerine göre dünya üzerinde 382 milyon diyabet hastası bulunuyor. Federasyon, 2035 yılına gelindiğinde bu rakamların önemli ölçüde artacağını öngördü ancak onların öngördüğünden daha hızlı bir artış yaşandı ve 2015 yılında bu rakam 415 milyona ulaştı” açıklamasında bulundu.

Diyabetin, dünyadaki sağlık harcamalarının yüzde 12’sini, Türkiye’de ise yüzde 23’ünü oluşturduğundan söz eden Cansu Aslan, ülkemizde bu harcamaların yüzde 73.5’lik kısmının diyabete bağlı komplikasyonlar yüzünden yapıldığını belirtti. Diyabetle ancak doğru kan şekeri kontrolü sağlayarak mücadele edilebileceğini vurgulayan Aslan diyabette doğru enjeksiyon tekniğinin en az insülinin tipi ve dozu kadar kan şekeri kontrolünde kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Aslan, hastaya doğru enjeksiyon tekniğinin, 4 mm kısa kalem iğnesi kullanımının, doğru rotasyon tekniklerinin ve iğneleri 1 kez kullanmanın öğretilmesinin hastalığın tedavisinde çok önemli bir nokta olduğuna ve daha iyi kan şekeri kontrolü sağlayacağına vurgu yaptı.