Dikkat!.. Vergi inceleme tutanaklarını imzalamadan taslağını isteyin
25 Ekim 2016 Tarih ve 29868 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile mükellef hakları bakımından önemli değişiklikler yapıldı.
İnceleme tutanaklarının taslakları, mükelleflerin itiraz ve mülahazalarının tutanağa geçirilebilmesini sağlamak amacıyla, mükelleflerin talep etmesi durumunda iki gün önceden mükelleflerin bilgisine sunulacak.
İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Mükellefin inceleme esnasında ileri sürdüğü ve tutanakta yer alan itiraz ve mülahazaları ile bunlara ilişkin ayrıntılı değerlendirmelere raporun eleştirilen hususlar bölümünde yer verilecek. Mükellef hakkında önerilen vergi ve ceza tutarları, herhangi bir tereddüde yer vermeyecek açıklıkta ve anlaşılır bir şekilde vergi inceleme raporlarının sonuç bölümünde gösterilecek.
Yapılan vergi incelemesi sonucunda, inceleme konusu ve dönemine ilişkin eleştiriyi gerektirecek herhangi bir hususun tespit edilememesi halinde bu durum ilgili birim tarafından mükellefe yazı ile bildirilecek.
İdare hukuku evrak üzerinden görülüyor. Yargı aşamasında en önemli ispat aracı tutanaklardır. İnceleme tutanaklarının oldubittiye getirilememesi gerekiyor. Mükelleflerin itiraz ve mülahazalarının inceleme tutanağına geçirilmesi mükelleflerin yasal hakkı. Uygulamada genellikle mükellef adına ifadeler önceden hazırlanarak tutanağa geçirilmiş oluyordu. Bu yönetmelik değişikliği ile tartışmalı konularda mükellefin itiraz ve beyanının tutanağa tam olarak yansıyabilmesi için; tutanak taslağının bir sureti iki gün önceden mükellefe verilecek. Böylelikle, mükellef tutanak taslağının içeriğini kontrol edebilecek ve gerekiyorsa kendi ifadesini kendi hazırlayabilecek.
Bu Yönetmelik değişikliği yayımı tarihinde, yani 25 Ekim’de yürürlüğe girdi. İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası olarak yıllardır mükellef hakları bakımından tutanakların önemini ve tutanak taslağının mükelleflere önceden verilmesi gerektiğini savunduk. Bugün bu çağrımıza kulak verilmiş olmasından dolayı çok mutluyuz.
Bu değişiklikten dolayı Maliye Bakanlığı’nı ve Vergi Denetim Kurulu’nu kutluyorum. Demokrasiyi ve insan haklarını içselleştirmek, mükellefi tam bir vatandaş olarak görmek ancak böyle olur. Tebrikler Maliye Bakanlığı, Tebrikler Vergi Denetim Kurulu…” dedi.