Çiğli’de yapı stoku envanteri hakkında bilgilendirme
Çiğli Belediyesi, 2021 yılında başlattığı ve Kahramanmaraş depremi sonrası hızlandırdığı yapı stoku envanteri çalışması için başvuruda bulunan yurttaşlara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Başkan Utku Gümrükçü öncülüğünde başlatılan depremle mücadele çalışmalarını kararlılıkla sürdüren Çiğli Belediyesi, devam eden yapı stoku envanteri çalışmalarına yönelik "İmarla İlgili Yasal Süreçler Hakkında Bilgilendirme Sunumu" düzenledi. Çiğli Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen sunuma mahalle muhtarları, apartman yöneticileri ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Çiğli Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Barbaros Kiriş ve Çiğli Belediyesi İmar Müdürü Dr. Begüm Erdoğmuş Manav yasal mevzuat ve bina hasar tespit sürecine dair açıklamalarda bulundu. Sunumun ikinci bölümü katılımcıların merak ettiği hususlarla ilgili soru-cevap şeklinde devam etti.
Başkan Gümrükçü: “Tedbirimizi alalım aynı acıları yaşamayalım” Toplantıda konuşan Başkan Utku Gümrükçü, "2021 yılında Katip Çelebi Üniversitesi'nin katkılarıyla başlattığımız yapı stoku envanteri uygulaması kapsamında arşivimizdeki proje ile yapının mevcut durumunun uygunluğunu kontrol etmek için çalışmalarımızı hızlandırdık. Belediyemize gelen başvurular üzerine görevli teknik personellerimiz adreslere giderek incelemelerde bulunuyor. İnceleme neticesinde Çiğli Belediyesi olarak yapıyla ilgili fikrimizi belirtiyoruz. Altını çizerek ifade ediyorum tarafımızca sürdürülen bu uygulamanın hukuki ve mevzuatsal bir bağlayıcılığı yok. Yapacağımız çalışmanın amacı her gün ‘binam yıkılacak mı’ tedirginliği yaşayan vatandaşlarımıza fikir vermek. Çalışmamızla ilgili herhangi bir ücret talep etmiyoruz. 1999 öncesi inşa edilmiş yapılarda ikamet edenler başta olmak üzere tüm hemşehrilerimizden ricam evlerinin hasar durumunu muhakkak kontrol ettirsinler. Van’da, Elazığ’da, İzmir’de ve son olarak 10 şehrimizde yaşadığımız acılara tekrar yaşamak istemiyorsak hepimiz üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz" ifadelerini kullandı.
“Lisanslı yapı denetim firmalarına itibar edin” Yasal mevzuatla ilgili de açıklamalarda bulunan Gümrükçü, "Yapıların sağlamlığını kontrol etmek için yetkili kurumlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın lisans verdiği yapı denetim firmalarıdır. Bu firmaların uygulayacağı karot ve donatı sıyırması yöntemleri ile alınan numuneler bilgisayar ortamında incelendikten sonra yapının sağlamlığı ortaya çıkar. Binanın hasar durumuna göre güçlendirme veya tahliye gibi işlemler yapılır. İkamet ettikleri yapıların riskli olduğunu düşünen vatandaşlarımız ön inceleme için belediyemize, resmi hasar tespiti için bu firmalar ile irtibata geçsinler. Bu noktada vatandaşlarımızdan ricamız bu işlemler için lisanslı firmalar dışında başka kişi ve kurumlara itibar etmemesidir” diye konuştu.