Çiğli’de iklim değişikliğiyle mücadele kitaplaştırıldı
Çiğli Belediyesi tarafından iklim değişikliğinin ekolojik, ekonomik ve sosyolojik sonuçlarına karşı sürdürülebilir çözümler üretmek amacıyla gerçekleştirilen Çiğli İklim Eylem Planı Yuvarlak Masa Toplantıları’ndaki konuşmalardan derlenen “Çiğli’de İklim Konuşmaları” kitabı basıldı.
2020 yılı Nisan ve Temmuz ayları arasında çevrimiçi olarak düzenlenen Çiğli İklim Eylem Planı Yuvarlak Masa Toplantıları’ndaki konuşmaların yer aldığı Çiğli’de İklim Konuşmaları kitabının içeriği; Barış Doğru’nun “Son Tahlilde İklim Belirler”, Ethem Can Turhan’ın “Kentsel İklim Adalet ve Ötesi” ve Selin Sayek Böke’nin “Toplumsal Refah, Adalet ve Eşitlik Temelinde İklim Krizi İle Mücadele” başlıkları ile yaptığı konuşmalarından oluşuyor. Renkli grafikleri ve sayfa düzenlemesi ile tüm yaş gruplarına hitap eden 32 sayfalık kitap, ilk olarak 7-8 Aralık 2021 tarihinde gerçekleşen Dirençli Kentler Sempozyumu ve Çiğli İklim Eylem Planı Çalıştayı’nda katılımcılar ile buluştu.
Kitaba erişim ücretsiz Çiğli Belediyesi’nin iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarının yer aldığı Çiğli’de İklim Konuşmaları kitabına ücretsiz olarak erişmek isteyen kişi ve kurumlar kitabın PDF haline Çiğli Belediyesi resmi Web sitesinden erişebilecek.
Başkan Gümrükçü öncülük edecek Avrupa Komisyonu tarafından iklim değişikliği ile ilgili çalışmalara katkıda bulunması amacıyla Avrupa İklim Paktı Türkiye Büyükelçisi seçilen ilk belediye başkanı olan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Çiğli’den başlatılan iklim değişikliği çalışmalarını İzmir’e ve Türkiye geneline yaymak adına çalışmalara öncülük edecek.
“Sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” İklim değişikliğiyle uyum ve sera gazı envanteri oluşturma çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Başkan Gümrükçü, “İklim değişikliğinin dünyamız üzerindeki olumsuz etkilerini her geçen gün daha fazla hissediyoruz. Bu etkilerin onarılmaz bir boyuta gelmeden kontrol altına alınması noktasında merkezi yönetimler kadar yerel yönetimlerin de sorumluluk alması gerekiyor. Çiğli Belediyesi olarak, hem bu anlamda bir farkındalık yaratmak hem de gelecek nesillere çevre dostu ve yaşanabilir bir Çiğli bırakmak için İklim Değişikliği Müdürlüğümüzü kurduk. Meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin yer aldığı Çiğli İklim Planı Yönlendirme Kurulu’nun oluşturulmasına öncülük ettik. Kent paydaşlarımızın katkılarıyla 10 oturumdan oluşan Çiğli İklim Eylem Planı Yuvarlak Masa Toplantıları düzenledik. Bu toplantılarda; Yenilenebilir Enerji, İklim Adaleti, Ulaştırma Sektörü, Görüşler ve Yöntemler, Afet, İklim Değişikliğine Yeşil Uyum, İklim Değişikliği Sürecinde Sanayinin Dönüşümü, İklim Kriziyle Mücadele ve İzmir İklim Eylemi konularıyla ilgili atılacak adımları kararlaştırdık. Bu çalışmaların kitaplaştırılması sürecine katkı koyan Barış Doğru, Ethem Can Turhan, Selin Sayek Böke ve Ahmet Akın başta olmak üzere toplantılara katılan ve sunum yapan tüm katılımcılara bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.
http://cigli.bel.tr/doc/ciglide_iklim_konusmalari_2021.pdf