CHP'li Sertel'den okullarda tasarruf dersleri verilmesi önerisi
Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin israf olduğunu vurgulayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, tasarruf bilincinin küçük yaşlardan itibaren yerleştirilmesi gerektiğini belirterek, okullarda tasarrufla ilgili derslerin konulmasını önerdi.
İsraf ve savurganlık konusuna dikkat çeken Sertel, Türkiye’deki israfın boyutlarının ortaya çıkarılması ve gerekli tedbirlerin alınması için Meclis araştırması istedi. Meclis araştırmasının yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi de veren Sertel, Bakan Özer’e “Tasarrufun bu kadar öne çıktığı bir dönemde ilkokuldan itibaren zorunlu tasarruf dersi verilmesine ilişkin bakanlığınızın bir çalışması var mıdır” diye sordu.
Çocukların ve gençlerin kamuda yaşanan savurganlıkları gördükçe bu durumu normalleştirdiklerini ifade eden Sertel, “AKP iktidarı belirli sürelerle tasarruf genelgeleri yayımlıyor ancak bu genelgeye en başta Saray’ın kendisi uymuyor. Tasarrufa önce saraydan başlamalı. Saray’da oturan zat-ı muhterem sarayın ışıklarını söndürerek israfı önlemeye başlamalı. Sarayda oturan zat kullandığı onlarca, yüzlerce makam aracını azaltmalı. Sarayda oturan zat uçaklarını azaltarak, yazlık kışlık saraylarını azaltarak tasarrufa başlamalı” dedi.
Meclis’te araştırma komisyonu kurulması istemiyle verdiği araştırma önergesinde ülkemiz ve dünya genelindeki israfın boyutlarına da dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, önergede şu hususlara dikkat çekti: “Ekonomik kaynakların günden güne azaldığı, doğal kaynakların yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bu süreçte tasarrufa dikkat çekmek, israfı önlemek en önemli görevlerden biri haline gelmiştir. Birçok ülkede olduğu gibi israfın yol açtığı zararlara dikkat çekmek ve tasarrufun günlük hayatta uygulanır hale gelmesini sağlamak için ana okulu çağından itibaren çocuklara eğitim verilmesi, toplumun tüm kesimlerinin tasarruf konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi şart olmuştur. Yapılan bazı araştırmalara göre; ülkemizde günde 100 milyona yakın ekmek üretiliyor ve bunun 7 milyona yakını çöpe gidiyor. Türkiye’de bir yılda çöpe atılan ekmeğin parasal değerinin 3 milyar liradan fazla olduğu ifade ediliyor. Yine evlerde ısıtma ve aydınlatmada kullanılan enerjinin yüzde 35’i israf ediliyor. Sebzenin yüzde 25’inin, meyvenin ise yüzde 40’ının tarladan tezgaha gelene kadar çöpe gittiğini de araştırmalar ortaya koyuyor. Uluslararası alanda su ile ilgili yapılan araştırmalar ise su israfının ulaştığı boyutları gözler önüne seriyor. Uluslararası Su Servisi Birliğinin (IWSA) araştırmasına göre; gelişmiş ülkelerde su kaybı oranı yüzde 8 ila 24 arasında iken, yeni sanayileşen ülkelerde yüzde 15 ila 24 arasında, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 24 ila 45 arasında olduğu vurgulanıyor. Su kaybı için kabul edilebilir sınır değerin ise yüzde 10 olduğuna dikkat çekiliyor.” İsrafın boyutlarının ve ülkelere açtığı zararlarının boyutu oldukça büyük olmasına rağmen ülkemizde tüketim ve israf çılgınlığının devam ettiğini dile getiren Sertel, okullarda tasarruf eğitimi verilmeye başlanması ve Meclis Araştırma Komisyonu kurularak detaylı bir çalışmanın yapılmasının önemli bir adım olacağını da sözlerine ekledi.