CHP'li Sertel, Folkart'ı meclise taşıdı
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, Folkart A.Ş.’nin Çeşme’nin doğa harikası Paşalimanı Koyu’ndaki imara ve deniz kıyı kenar yapılaşmasına aykırı olarak yapılan projesini Meclis’e taşıdı.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Atila Sertel, “İzmir’de çok sayıda yatırımı bulunan ve AKP iktidarı döneminde yatırımlarını ve dolayısıyla kazancını katlayan Folkart A.Ş.’nin yaptığı kanunsuz olduğu iddia edilen inşaata ve yarattığı çevre katliamına göz yumuluyor. Bakanlıktan 30 odalı otel ruhsatı alan Folkart, 7 katlı, 83 odalı rezidans inşaa ettiği haberlerde yerini aldı” dedi.
PARSEL PARSEL SATILIYOR
AKP iktidarı döneminde “işe göre adam değil adama göre iş” anlayışının yaygınlaştığını ve iktidarın, yandaşların her türlü haksız, hukuksuz işine göz yumduğunu belirten CHP Milletvekili Sertel, şunları söyledi:
“Bu ülkede milyonlarca insan açlık sınırının altında yaşamak zorunda kalırken diğer tarafta ülkenin değerleri yandaşlara parsel parsel peşkeş çekiliyor. Bu toprakları birer rant kapısı olarak gören anlayış, kendi zenginlerini yaratıyor. İşte bunun örneklerinden biri de turizm cenneti Çeşme’de yaşanıyor. Sözcü Gazetesi’nden Gökmen Ulu’nun haberine göre; iktidara yakınlığıyla bilinen Folkart, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 30 odalı otel ruhsatı aldı. Ancak, konaklama tesisi değil, yüksek katlı konutlar yapmak için çalışma başlattı. Üstelik 50 metrelik kıyı kenar yönetmeliğini de hiçe sayarak bu dev yapıyı denize 39 metre mesafede 7 katlı, 83 odalı rezidans yapmaya başladı. Paşalimanı'ndaki Büyük Liman Koyu kıyısı konut alanı değil, turizm alanı. 5 Ocak 2010 tarihli imar revizyon planına göre, burada konut yapılıp, kat mülkiyeti kurulması kanuna aykırı. Birilerinin daha da zenginleşmesi adına kanunlara aykırı olarak yapılan ve Çeşme’nin kalbine hançer gibi saplanan bu inşaata dur denilmelidir.”
KAMU ALANINI İŞGAL ETTİ
Folkart Yapı A.Ş.’nin kamu alanını da işgal ettiğini dile getiren Atila Sertel, “Şirket, Gençlik Kampı ile arasında kalan 7 metre genişliğindeki yolun ortalama 4 metre genişliğindeki kısmını kendi arsasına katmış. Yolun ortasına yaklaşık 50 metre uzunluğunda, bir metre yüksekliğinde duvar ören Folkart, duvar üstüne de iki metre yüksekliğinde alüminyum levhalar yerleştirilmiş. Şirket böylece yolun toplamda yaklaşık iki bin metrekarelik bölümünü gasp ederek, kendi kullanım alanı haline getirdi” diye konuştu.
ÇEVREYİ KİRLETİYOR
Folkart’ın 1 Haziran – 15 Eylül tarihlerini kapsayan ‘turizm sezonunda inşaat yasağına’ da uymadığını hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, gürültü ve çevre kirliliğine yol açan “Folkart Blu” isimli projenin durdurulması gerektiğini söyledi. Sertel, “Bu şirketin sahipleri öylesine umarsız ve birilerine sırtlarını öylesine dayamışlar ki ne kanun dinliyorlar ne nizam. İktidardakiler gibi yandaşları da yeşili sadece dolardan ibaret görüyor. Bir taraftan ruhsata aykırı inşaat yapılıyor, bir taraftan duvar çekilerek kamu arazisi işgal ediliyor diğer taraftan deniz kirletiliyor. Neresinden tutarsanız elinizde kalıyor ama her şey ‘tıkır tıkır’ yürüyor. Kültür ve Turizm Bakanı başta olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı basına da yansıyan bu vahim iddiaları bir an önce cevaplamalıdır” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:
1- Çeşme Paşalimanı Koyu’nda bakanlığınız tarafından kaç firmaya turizm belgesi ve otel yapma izni verilmiştir? Bu firmalar hangileridir? Bunlardan hangileri verilen izinler doğrultusunda inşaatlarını sürdürmektedir?
2- Bakanlığınız tarafından Folkart A.Ş.’ye verilen turizm belgesi ve otel ruhsatının kapsamı nedir? Verilen otel ruhsatının 30 odalı olduğu doğru mudur? Şayet 30 odalı otel yapma ruhsatı verilen firma nasıl oluyor da 83 odalı rezidans yapabiliyor? Bunun kanunen bir açıklaması var mıdır?
3- Paşalimanı'ndaki Büyük Liman Koyu kıyısı konut alanı değil, turizm alanı. 5 Ocak 2010 tarihli imar revizyon planına göre, burada konut yapılıp, kat mülkiyeti kurulması kanuna aykırı. Bakanlığınızın otel ruhsatı verdiği inşaatın şuanki durumu ve yapının konut olacağı ile ilgili bilgisi var mıdır? Her kesin gözü önünde kanuna aykırı inşaat yapan bu firmaya dur denilecek midir?
4- Sahil şeridine en fazla 50 metreye kadar yapılaşma izni verilmesine rağmen Folkart Yapı A.Ş. tarafından yapılan inşaatın 39 metre mesafede olduğu belirtiliyor. Kıyı Kanunu’na açıkça aykırı olan bu yapılaşmaya izin verilmesinin gerekçesi nedir?
5- Folkart Blu'ya komşu parsellerdeki konut alanlarında emsal 0.40. İmar planına göre, Folkart Blu'nun yapıldığı turizm alanında ise emsal hakkı 0.90. Dolayısıyla Folkart Yapı A.Ş.’nin turizm imarı ile iki kat fazla inşaat yaptığı iddia ediliyor. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise bu konuda bir inceleme başlatıp gereğini yapmayı düşünüyor musunuz?
6- Folkart A.Ş.’ye bakanlığınız tarafından başkaca otel ruhsatı verilmiş midir? Verildiyse bu izinler hangi bölgeleri ve hangi projeleri kapsamaktadır?
7- Folkart Yapı A.Ş.’nin, 1 Haziran – 15 Eylül tarihleri arasını kapsayan ‘Turizm sezonunda inşaat yasağına’ da uymadığı iddialar arasında. Yasak olmasına rağmen bu firma inşaat faaliyetlerine nasıl devam etmektedir? Devam etmesinin sebebi iktidarınıza yakınlığı nedeniyle ikili ilişkilerinin kuvvetli olması mıdır?
8- Türkiye’nin turizm cennetlerinden biri olan Çeşme’de yasadışı ve imara aykırı inşaat yapan firmanın aynı zamanda büyük bir çevre kirliliğine de yol açtığı iddia ediliyor. Bu firma tarafından atıklar denize boşaltılırken, görüntü ve gürültü kirliliği yapılırken bakanlığınız bütün bunlara göz mü yumacaktır yoksa önlem alıp gerekli yaptırımları uygulayacak mıdır?