CHP’li Çıray sordu:Testi bile beceremeyen ÖSYM, yazılıyı nasıl yapacak?
CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, önümüzdeki Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın (TUS) açık uçlu sorularla yazılı olarak yapılması kararını TBMM gündemine taşıdı. Son dönemdeki TUS sınavlarında ardı ardına skandallar yaşandığını belirten…
Daha önceki TUS sınavlarının da skandallara sahne olduğunu belirten Çıray, “2010 Aralık ayında yapılan sınavda bazı yanlış sorulara itiraz edilmiş, ÖSYM kabul etmemiş bunun üzerine dava açılmış yaklaşık 1 yıl sonra mahkeme doktorları haklı bularak sınavın tekrar hesaplanmasına hüküm vermişti. O dönem örneğin 1 yıllık dahiliye asistanına bir üst tercihiniz dermatolojiye yerleştiniz diyerek bir skandala neden olunmuştu. O zamandan beri bu şekilde her sınav bir skandalla sonuçlanıyor” dedi.
YAZILI SINAV NASIL OLACAK?
Çıray, en son 2013 Eylül sınavında aynı şeyin olduğunu 1 yıl sonra mahkeme kararıyla ÖSYM'nin iptal etmediği soruların iptal edilmesiyle yeniden yerleştirmeye karar verildiğini belirten Çıray, “ÖSYM tarafından 26 Ocak 2015 tarihinde yapılan duyuruda, 2013-TUS Sonbahar Dönemi İdare Mahkemesi Kararıyla İptal Edilen 6 Soru Sonrası Yapılacak İşlemler Hakkında yaptığı duyuruda yazılı sınav sisteminin TUS’ta da uygulanacağı belirtilmiştir” diye konuştu. Adayların sınavda verdikleri yanıtların yazılı olduğu için objektif olarak değerlendirilemeyeceğini belirten Çıray, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yanıtlanmasını istediği önergesinde şu soruları yöneltti:
BU KAĞITLARI KİM NASIL OKUYACAK
“On binlerce öğrencinin girdiği sınavları kim, nasıl okuyacak? Homojen bir değerlendirme nasıl yapılacaktır? Yazım yanlışlarından doğan hatalar nasıl değerlendirilecektir, okunamayan yazılar yanlış mı kabul edilecektir?
TESTİ BİLE BECEREMEZKEN…
Kimin hangi sorudan kaç puan aldığını nasıl belirlenecek? Haksızlık olduğunda sınava nasıl itiraz edilecektir? Onlarca şaibeye adı karışan ÖSYM, test sınavını yapmayı bile beceremezken yazılı sınavı nasıl güvenli bir şekilde yapacaktır? Eğer sorulara dava açılırsa dava sonuçlanana kadar yerleştirme yapılmayacak olması sınava girenlere kaderine razı ol, yoksa en az 1 yılını çalarım anlamına mı gelmektedir?”