CHP Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Utku 30000 imza topladı
Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları İl Başkanı Özgün Utku, Chp il başkanlığı binasında bir basın açıklaması düzenledi. "Medeni Kanuna sahip çıkıyoruz" diyerek İzmir'in 30 ilçesinde imza etkinliği düzenleyerek 30.000 imza…
Utku, "Bugün burada Medeni Kanunun kabul edilişinin yıl dönümü için toplandık, ancak kalbimiz Özgecan diyor. Özgecan Aslan 20 yaşında Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü 1'nci sınıf öğrencisi. Mersin, Tarsus'ta yaşıyor. Özgecan, 12 Şubat Perşembe günü minibüste son yolcu olarak kalınca minibüs şoförü önce tecavüz ediyor, direnince bıçaklayıp öldürüyor ve yakıyor. Özgecan o anda nasıl korkmuştur acaba? Ne kadar acımıştır canı? Anne diyebilmiş midir sizce?
Bir can bir cana nasıl kıyar? İnsan mıdır insana kıyan?
Kadın her geçen yıl daha değersiz bu ülkede" dedi.
Medeni Kanunların, insanların doğumundan ölümüne kadar tüm yaşam faaliyetlerini düzenleyen kanunlar olduğunu söyleyen Utku, "Sosyal hayatta kişilerin birbirleriyle kurduğu ilişkilerin büyük bir kısmı, medeni hukuk içinde yer almakta ve medeni hukuk tarafından düzenlenmektedir. Bir toplumun kişilere verdiği değeri anlamak için Medeni Kanun’a bakmak yeterlidir. Medeni Kanun 17 Şubat 1926’da yürürlüğe girmiştir. Türk Medeni Kanunu eski hukuk düzeninden tamamen farklı, çağdaş, laik ve yepyeni bir düzenleme ve anlayış getirmiştir. Medeni Kanunu’nun en belirgin yanı kişisel hak ve özgürlüklere kattığıanlamdır. Dönemin koşulları göz önüne alındığında, kadınlar açısından taşıdığı değer en önemli özelliğidir. Devrimci, laik ve demokratik yapısı ile kadınların eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelesine sunduğu katkı çok önemlidir. Kadın erkek eşitliğine sağladığı katkı, eski mülkiyet anlayışı ve sisteminin tümüyle terk edilmesi, yenilikçi yapısı, yurttaş kavramanın altının çizilmesi, hiçbir sınıf ve zümrenin ayrıcalığını kabul etmemesi, birey ve toplum arasındaki dengeyi oluşturmaya çalışmasıyla, yaşadığımız coğrafyada örnek oluşturan toplumsal gelişime damgasını vurmuştur diyerek sözlerini sürdürdü.
İzmir'li kadınların devrimci önderi Utku, "Medeni Kanun’un kabulünden bu yana geçen süre içinde kadınlar, kazanılmış haklarını daha ileriye taşıma mücadelesini hep sürdürmüşler, kadın birlikteliği ve gücü ile de ciddi kazanımlar elde etmişlerdir. Bugün geldiğimiz nokta da ise; kadın erkek eşitliğine inanmayan, kadın bedeni ve yaşamı üzerinde tahakküm kuran, kadınları toplumsal hayattan uzaklaştıran bir ideolojik saldırı ile karşı karşıyayız. Bu süreçte deneyimlerimizi paylaşmak, gücümüzü bir araya getirmek, ortak eylem ve ortak söylemde buluşmak oldukça önemlidir.
Medeni Kanun biz kadınlar için çok önemlidir çünkü; * Medeni Kanunla, kadın ve erkek, yasalar önünde eşittir. * Medeni Kanun bir evlenme yaşı tarif eder. Yani ruhu çocuk gelinlere karşıdır. * İmam nikahının aksine; Medeni kanunla evlilikbirliğine giren bir kadının boşanması halinde hakları vardır" dedi.
Sözlerini sürdüren Utku,"Medeni Kanun’un kabul edilişinin yıl dönümü olan bugün de; kazanılmış hakların korunması ve yeni hakların elde edilmesi mücadelesinde, üstümüze düşeni yapmaya ve haklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu yoldan asla vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Medeni Kanunumuz 17 şubat 1926’da kabul edildi. Kadın ve erkek kanun önünde eşit oldu. Bugün, hala, kadınların yanlarında bir erkek olmadan sokağa çıkamadığı, yalnız başına araba kullanamadığı ülkeler var. Öyle bir Türkiye’de yaşamak ister misiniz? Tüm kadınlara sesleniyoruz, kendinizi güvende hissediyor musunuz? Kız çocuk anne babaları, kız torun sahipleri çocuklarınızın nasıl bir Türkiye’de yaşamasını istiyorsunuz? Birleşe birleşe kazanacağız!" diyerek görüşlerini ifade etti.