Çanakkale Deniz Zaferi Karşıyaka'da kutlandı...

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. Yıldönümü Anma Günü Karşıyaka’da kutlandı.

Karşıyaka Haber

 Karşıyaka Hükümet Konağı Bahçesindeki Atatürk Anıtı’na ve Şehitler Anıtına çelenk bırakma töreni ile başlayan anma günü etkinlikleri Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen etkinlikler ile devam etti.  Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Anadolu İmam Hatip Lisesi’ndeki törene İzmir Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel, İzmir Büyük Şehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli,  İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, İzmir Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu, Karşıyaka Belediye Başkan Vekili Muammer Gezginci, Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa İslamoğlu, İl Milli Eğitim Müdür yardımcıları, şube müdürleri, İlçe Milli Eğitim şube müdürleri, STK yönetici ve temsilcileri, okul yöneticileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Karşıya Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. Yıldönümü Anma Günü Programına saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlandı. Kur'an-ı Kerim Tilaveti’nin okunmasından sonra Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa İslamoğlu ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi günün anlam ve önemini belirten bir konuşmayı yaptı.

İslamoğlu yaptığı konuşmada Çanakkale Destanının düşmanı ile ekmeğini, yemeği paylaşacak kadar merhametli olduğunu anlatan şanlı bir destan olduğunu belirterek şunları söyledi. “Nesiller ve asırlar arasında yaşanan tarihi iyi anlamak, iyi kavramak ve bugünün gençlerine de gerçekleri anlatmak bizim en önemli görevimizdir.”

“Çanakkale zaferi birlik ve beraberliğin sembolüdür”

İzmir Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, Çanakkale destanı bir milletin bütün dünyaya karşı onurunu, şerefini, namusunu ve bağımsızlığını kanının en son damlasına kadar nasıl koruduğunu gösteren emsalsiz bir şahlanış destanı olduğunu belirterek şöyle konuştu. “Çanakkale zaferi, umudunu yitirmiş bir milletin inançla, cesaretle birbirine sarıldığı takdirde nasıl düştüğü yerden kalkabileceğinin sembolüdür. Çanakkale zaferi Türk milletinin şartlar ne olursa olsun ülkesi ve vatanı için nasıl bir mücadele ortaya koyabileceğinin en büyük delili ve en şanlı mücadelesidir. 18 Mart 1915 tarihinde bir askeri ve siyasi başarı olmaktan öte inanç, azim ve yiğitlikle örülmüş bir destanın yaratılış tarihidir. Çanakkale zaferi birlik ve beraberliğin sembolüdür. Çanakkale zaferi, Türk milletinin yeniden diriliş destanının olduğu gibi dünya tarihinin de seyrini değiştiren bir kardeşlik abidesidir.

Çanakkale’de omuz omuza yatan şehitlerin Türk Milleti’nin sarsılmaz birlik ve beraberliğinin de en güçlü nişanesi olduğunu vurgulayan Yahşi sözlerine şöyle devam etti. “Millî mücadelenin ilk ateşinin yakıldığı Çanakkale zaferiyle milletimiz vatan sevgisini, cesaretini, azmini ve kahramanlığını ortaya koymuştur. İnsanımız sahip olduğu yüksek ahlak ve medeniyet anlayışının yansıması olarak Çanakkale savaşında düşmanından bile esirgemediği şefkat ve merhametiyle savaşan bu savaşın bir hukuku olduğunu da tüm insanlığa göstermiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün savaşın ardından oğullarına kavuşamayan analara “onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır” diye seslenerek teselli verdiği bir yüce gönüllülüğün izahıdır Çanakkale. Sevgili gençler, Mehmetçiğin gözünü kırpmayarak geçirdiği gecelerin hatırına gözümüzün nurunu kitaplara akıtacağız. Mehmetçiğin kanıyla ıslanmış toprakları alnımızın terini toprağa, kitaba, kaleme ve çalışma masasına akıtacağız. Vatana kurban olsun diye mehmedine kına yakan analar hatırına, bebeğinin sırtından battaniyesini alıp taşıdığı top mermisinin üzerini örten analar hatırına, nene hatunlar sütçü imamlar hatırına, Çanakkale’de şehadet şerbetini içenlerin hatırına durmak bilmeden, engel bilmeden yorulmak bilmeden bu ülkeyi, bu milleti bir adım daha ileri, daima ileri götürmek için çalışacağız.

“Unutmayın şehidin kanına sadece ilimle uğraşanın mürekkebi eşittir”

Unutmayın şehidin kanına sadece ilimle uğraşanın mürekkebi eşittir. Çanakkale geçilmez nidasıyla 1915’te başlayan ve gerçekten geçilmez olduğunu 1916’nın başlarında tüm dünyaya ispatladığımız bu zaferi milletçe kalbimizde ve ruhumuzda taşıyor ve her yıl olduğu gibi bu yıl da aynı duygularla yaşıyoruz. Ölüm susuzluğunda sunulan suyu içmeyi kardeşini düşünecek kadar vefakâr, çoğu zaman yiyecek ekmek bulamayıp bundan şikayetçi bile olmayacak kadar cefakar, anadan baban yardan evlattan ayrı düşmana karşı gidecek istiklal nefesini çekecek kadar fedakar olan bir hilal uğruna Allah için, vatan için, namus için gözünü kırpmadan ölüme gidenleri minnetle, şükranla anıyorum. Ruhları şaad, mekanları cennet olsun. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünce “18 Mart Şehitler Günü” kapsamında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Törende Karşıya Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Büyük Türkiye Orkestrası’nın seslendirdiği türkülerden etkilenen Karşıyaka İlçe Müftüsü Cahit Orhun gözyaşlarına hakim olamadı.

Karşıya Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Büyük Türkiye Orkestrasının seslendirdiği şarkı ve türküler ile dans gurubu Çanakkale destanı ile ilgili çeşitli oyunlar sergiledi.

Okul bahçesinde açılan resim sergisinin gezilmesi ile sona tören sona  erdi.

(Haber ve fotoğraflar Yılmaz Durmaz /www.karsiyakahaber.com)