Bu kitaplar İzmir'in tarihine ışık tutuyor...

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi, İzmir tarihine ışık tutacak çok önemli 4 kitap daha yayınladı. “Kentin Belleğine Yolculuk” serisi içinde yer alan eserler, İzmir’in tarihsel sürecini,…

Karşıyaka Haber

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM),  “Kentin Belleğine Yolculuk” sloganıyla sürdürdüğü ve İzmir’in tarihsel ve kültürel birikimine katkı koyacak kitapları yayınlamaya devam ediyor. Son olarak Neslihan Ünal’ın “Sorularla İzmir Tarihi”, Akın Ersoy’un “Büyük İskender Sonrasında Antik Smyrna (İzmir)”, Sevinç Gök’ün “Smyrna (İzmir) Agorası’nda Osmanlı İzleri” ile Serdar Vardar’ın “Küçük Menderes Havzası Doğu Bölümü’nde Paleocoğrafya Araştırmaları” adlı 4 yeni kitap daha İzmirlilerle buluşuyor. Kent Kitaplığı Yayınları, böylece çoğu arşivsel nitelik taşıyan ve kentin tarihsel birikimine katkı sağlayan toplam 108 esere sahip oldu. 4 yeni kitap Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde satışa sunuldu.   

Sorularla İzmir tarihi Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Neslihan Ünal tarafından kaleme alınan “Sorularla İzmir Tarihi” adlı kitap, şehrin Smyrna’dan nasıl İzmir’e dönüştüğüne ve küçük bir kasaba iken nasıl uluslararası bir liman kenti haline geldiğine ilişkin sorulara yanıt veriyor. İzmir’in tarihsel sürecini, yaşadığı dönüşümleri ve bugününü gözler önüne seren kitabın soru-yanıt tekniği ve rahat anlatım dili ile büyük ilgi görmesi bekleniyor.  Hellenistik dönem başından günümüze İzmir Agora’da yürüttüğü kazı çalışmaları ile tanınan Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy’un “Büyük İskender Sonrasında Antik Smyrna (İzmir)” başlıklı kitabında ise Hellenistik Dönem’in başında Smyrna’nın Bayraklı’daki yerinden,  Büyük İskender sonrasındaki şimdiki yerine, Kadifekale ve Kemeraltı arasına taşınması ile birlikte başlayan tarihsel ve arkeolojik süreç yer alıyor.  Kitap, sadece bilim insanlarının değil tarih ve arkeoloji meraklısı olanların da rahatlıkla okuyup anlayabileceği bir dilde yazıldı.   

Kazılarla Kütahya seramikleri “Smyrna (İzmir) Agorası’nda Osmanlı İzleri” başlıklı kitap, Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevinç Gök tarafından yazıldı. Eserde 2007 – 2014 yılları arasında Agora’da gerçekleştirilen kazılar sonucu ortaya çıkarılan 18. yüzyıla ait Kütahya seramikleri ele alınıyor.  Ödemiş Ovası’ndan araştırmalar Celal Bayar Üniveritesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Vardar’ın hazırladığı “Küçük Menderes Havzası Doğu Bölümü’nde Paleocoğrafya Araştırmaları” adlı kitap ise Küçük Menderes Havzası’nın doğusunda kalan höyükleri incelerken, insanın doğal çevre değişmelerinden nasıl etkilendiğini ve yerleşim alanlarını hangi nedenlerle seçtiğine ilişkin bilgiler de aktarıyor.