Biyokütle dönüşümü için yeni bir merkez BESTMER
Ege Üniversitesi bünyesinde biyokütle atıklarının enerjiye dönüşümünü sağlayacak “Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi (BESTMER)” kuruluyor.
Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü tarafından 4555 metre kare alana kurulacak olan BESTMER’in tanıtımı ve bilgilendirme toplantısı enstitü konferans salonunda düzenlendi.
İzmir Kalkınma Ajansı’nın Güdümlü Proje Destek Programı kapsamında biyokütle atıklarının yeniden enerjiye dönüşmesini sağlayacak olan projenin bir diğer amacı ise biyokütle atıkları konsunda eğitim ve sertifika programları düzenleyerek bu konuda Türkiye ye hizmet etmek olacak.
BESTMER DEN DANIŞMANLIK HİZMETİ
Proje ile yenilenebilir biyokütle enerji kaynaklarını değerlendirmek için temel ve uygulamalı araştırma geliştirme ve eğitim çalışmaları ile danışmanlık hizmetlerini yürütmeyi hedefleyen bir uzmanlık merkezi kurulacak.
BESTMER, Türkiye de biyokütle enerji teknolojileri alanında bir ilk olarak enerji bitkileri, biyogaz, biyohidrojen, biyodizel, biyoetanol, gazlaştırma, biyokömür vb. alanlarda ulusal ve uluslararası her türlü ArGe çalışmalarını yapabilecek, üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarını güçlendirecek, akredite laboratuvarlara sahip ilk ve tek merkez olma özelliği taşıyacak.
MESLEKİ EĞİTİM HİZMETLERİ
Kurulacak merkezde sanayi ile birlikte ArGe projeleri geliştirilerek yerli üretici teşvik edilecek, biyokütle enerji teknolojileri ile ilgili danışmanlık hizmeti verilecek, İzmir ili ve çevresinde “Coğrafi bilgi, veri izleme ve değerlendirme” sistemi oluşturulacak, gezici ekiplerle kurulu biyokütle sistemlerinin kontrolü yapılacak. Yine bu Merkezde yenilenebilir enerji sektöründeki kalifiye işgücü eksikliğini gidermek için sertifikalı mesleki eğitim hizmetleri verilecek.