Beydağ, organik üretecek
İzmir’de organik tarımla ilgili yaygınlaştırma ve teşvik amacıyla gerçekleşen projelerden biri daha meyvelerini vermeye başladı. 2014 yılında başlatılan Beydağ İlçesi Mahallelerinde Organik Meyveciliği Geliştirme Projesi’nin sonunda organik tarıma geçiş yapan…
Törene Beydağ Belediye Başkanı Süleyman Vasfi Şentürk, İl Müdürü Ahmet Güldal, siyasi partilerin ilçe başkanları, Beydağ ve çevre ilçe Tarım Müdürleri, Beydağ Ziraat Odası Başkanı Ünal İçmesu, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elemanları yanında bölge üreticileri de katıldı.
Törende konuşan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, “2014 yılında Beydağ’da başlattığımız organik tarım programının bugün sertifikalandırma ve değerlendirme birlikteliğini gerçekleştiriyoruz. Bu proje 2014 yılında burada başlamıştı ve projenin nasıl uygulanacağını yine burada konuşmuştuk. Bu süreç içerisinde 85 üreticimizin başarı ile bu programı tamamladığını ve bundan sonra organik tarım üreticisi olmaya hak kazandığını görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu, Beydağ ilçesi üreticilerine bir farkındalık getirecektir. Beydağ’da organik tarım yapan 292 üretici var. İzmir İlçeleri içerisinde Beydağ son zamanlarda bu konuda öne çıkmaya başladı.
Artık organik tarım ithalatı ihracatı yapan sektör bilsin ki; Beydağ ilçesindeki üreticiler incir, kestane, ceviz ve zeytin başta olmak üzere tarımsal ürünlerini artık organik tarım ürünü olarak üretmeye başladı.” Dedi.
İzmir İl Müdürlüğünün projenin tüm uygulama aşamalarında yer aldığını vurgulayan Güldal, “Bakanlığımız da tüm proje ve sertifikasyon giderlerini karşıladı. Ayrıca bir takım hizmet alımları gerçekleştirildi. Bundan sonra bu üreticilerimize bir de 2017 yılında organik tarım desteklemesi ödenecek” diye konuştu.
Organik Tarım İçin İzmir’e ödenen destekleme miktarı yılda 3 Milyon 600 Bin TL
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının İzmir’de organik tarım için yılda ortalama 3 milyon 600 bin TL destekleme ödediğini kaydeden Güldal, “Bu rakam her geçen yıl biraz daha artıyor. Önümüzdeki sene Beydağ ilçesi üreticilerine 245 bin TL organik tarım desteklemesi ödenecek.” Dedi.
Güldal yapılan sertifika töreninin amaçlarından birisinin de Beydağ’lı üreticilerin organik tarım ürünlerini artık hem ürettiklerini hem de pazarlamasını yaptıklarını duyurmak olduğunu söyledi.
Bu ve benzeri projelere verdiği ciddi destek için İzmir Büyükşehir Belediyesine ve Beydağ Belediyesine de teşekkür eden Güldal, “Elbette bu projelerin hayata geçmesi ve faydalı olması birçok kurum ve kuruluşun koordinasyonuyla oluyor. Hepimiz görevlerimizi yaparak elimizdeki imkanları üreticiler için seferber ediyoruz. Milletin efendisi olan çiftçilerimizin daha müreffeh yaşaması daha yüksek gelir seviyesine ulaşması için çalışmalarımız sürecek.”dedi.
Hangi Ürün Nerede Değerliyse Ona Daha Çok Destekleme
Bakanlığın daha birçok projeleri ve yatırımları olduğunu da hatırlatan Güldal, “İzmir için 336 Milyon TL tarımsal destekleme alıyoruz. İzmir Türkiye’de en çok destek alan illerden biri. Bu destekler doğrudan üreticilerimizin cebine giriyor. Bakanlığımızın yeni uygulamalarıyla artık bu desteklemeler havza bazlı olarak verilmeye başlanacak. Hangi ürün nerede daha değerli, verimli ve kaliteliyse o ürüne daha çok destek verilecek. Örneğin İzmir ve Ege’de pamuk daha kaliteli üretilebildiği için bu bölgede pamuğa verilen destek diğer bölgelere göre daha yüksek olacak. Bakanlığımızda Milli tarım Projesi adı altında yeni bir çalışma başlatılıyor. Bu çalışma, temelinde havza bazlı destekleme esasına dayanıyor. Her şey ülkemizin ve üreticilerimizin menfaati için.” Diye konuştu.
Güldal, projede emeği geçen herkese teşekkür ederek projenin Beydağ’a hayırlı olmasını diledi. Törende konuşan Beydağ Belediye Başkanı Süleyman Vasfi Şentürk ise, “2,5 yıl önce İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin gayretiyle başlayan projede bugüne kadar gelmiş bulunuyoruz. Bu örnek projenin Beydağ’dan başlanması ve yapılması, açılışta üretici destek amaçlı dağıtılan kerevetler, sertifika alacak üreticiler için maliyetin karşılanması önemli destek olmuş ve üreticilerimize moral vermiştir. Desteklerinden dolayı tüm emeği geçenlere teşekkür ederim. Bakanlığın destekleri yanında Beydağ Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi daima çiftçinin yanında olmuştur. Beydağ üreticileri, ilerleyen zamanlarda da Tarım İl Müdürlüğünü ve Büyükşehir Belediyesini yanında görmekten çok mutlu olacaktır.” dedi
Törende konuşan bir diğer isim ise Beydağ ilçe müdürü Ergün Ahmet Köroğlu oldu. İncir kestane ve ceviz ürünlerinde 2446 da alanda 85 müteşebbisle bu projenin yürütüldüğünü söyleyen Köroğlu, “Tabi ki buradaki amacımız hem bu ürünlerde hem de ilçemizde yetişen diğer ürünlerde ilerleyen süreçte organik tarımın kapsadığı tarım arazisini ve müteşebbis sayısını artırmaktır. Bugün sertifika almaya hak kazanan müteşebbislerimiz 2017 yılı itibariyle organik tarım teşviki ve desteklemesi almaya hak kazanacaktır. Yani proje kapsamında ürün ve kapsadığı tarım arazisini ele aldığımızda, şu anda yılda 245 bin TL tutarında organik tarım desteklemesi hem ilçemize hem de müteşebbislerimize destekleme olarak ödenecektir. Bu da hem ilçemiz hem çiftçilerimiz açısından ciddi bir gelir kaynağı oluşturmaktadır” dedi
Törende bir konuşma yapan Beydağ Ziraat Odası Başkanı Ünal İçmesu’da ürünlerinin bu projeler sayesinde daha çok değer kazanacağını ve daha kaliteli pazarlar bulacağını düşündüğünü söyleyerek emeği geçen herkese teşekkür etti. İçmesu, “Benim arzum bundan sonra da geride kalan çiftçiler bu çalışmalara katılsın ve bu alanı genişleterek vatandaşlarımızın çoğunu hatta sebze üreticilerini bile organik tarıma girsin.” Dedi.
Konuşmaların ardından projeye verdikleri emek için Beydağ Eski İlçe Müdürü Mutlu Tıraş ve eski çalışanı Ziraat Yüksek Mühendisi Emine Peynirci, teşekkür belgelerini İl Müdürü Ahmet Güldal’ın elinden aldı.
Ardından projeye dahil olan üreticilere “Proje Katılım Belgeler”i verildi