Bayramda şeker ve tatlı yerken dikkat!
Ege Üniversitesi İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Reci Meseri ve Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Özge Küçükerdönmez bayramda, tatlı tüketimi ve beslenme konusunda önerilerde…
Ramazan ayıyla birlikte uzun saatler aç kalan bünyenin bayram gelmesiyle beslenme düzenlerinin değiştiğini söyleyen Doç. Dr. Meseri, “Oruç baktığımızda bir ay boyunca çok farklı bir beslenme düzenidir. Özellikle bu sıcaklarda çok dikkat edilmesi gerekiyor. İftardan sonra sahura kadar sıvı tüketimi önemli” diye konuştu.
Sıcaklığın hala devam ettiğini, sıcak günlerde bol sıvı tüketilmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Meseri, özellikle gazlı içeceklerin tüketilmesinden kaçınmak gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Meseri, “Gazlı içecekler yerine sağlıklı içecekler olarak adlandırılan su, ayran, evde yapılmış limonata ya da meyve suları tarzında şeker eklenmemiş sıvılar tercih edilmelidir. Oruç tutulmasa da gün içerisinde çay ve benzeri içeceklerle sıvı almaya çalışılıyor. Bu içecekler sıvı ihtiyacını karşılayamıyor. Bu durum su kayıplarına dolayısıyla verilen kiloların fazlasıyla geri alınmasına sebep oluyor” diye konuştu.
EN BÜYÜK SIKINTI YANLIŞ BESLENME
Ramazan'da yanlış beslenildiğini söyleyen Doç. Dr. Küçükerdönmez, “Ramazan'da sadece öğünleri kaydırmış oluyoruz. Açlık söz konusu ama kıtlıktan çıkmış gibi iftara oturuyoruz. Önemli olan bir çorba, azıcık pide, bir kase yoğurtla açmak, 20 -30 dakika bekleyip dönüp ana yemeği yemek, aradan 2 saat geçtikten sonra meyve tabağı yenebilir. Daha sonra tatlı istenirse yaz aylarında, dondurma yenebilir. Ama çikolata parçacıklı yada ağır dondurmalar yerine fresh meyve aromalı, vanilyalı dediğimiz biraz daha sade dondurmalar tercih edilmelidir” diye konuştu.
Yaygın kanı olan Ramazan'da zayıflama ile ilgili olarak da konuşan Doç. Dr. Küçükerdönmez, Ramazan'da kilo kaybının olmadığını aksine yanlış beslenmeyle kilo alınacağını belirtti.
ŞERBETLİ TATLILAR YERİNE SÜTLÜ TATLI
Doç. Dr. Küçükerdönmez, “Bayramda, ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, zeytinyağlı dolma, sarma ikram edilebilir. Ara öğün olarak tercih edilecekse yanında fırında yapılmış peynirli bir börek olabilir” diye konuştu.
Bayram ziyaretlerinde tatlı ikram edildiğinde hayır diyebilmeyi ve ev sahibinin de bu durumda ısrar etmemesi gerektiğine vurgu yapan Doç. Dr. Meseri “Burada ev sahiplerine düşen görevler de var. Daha sağlıklı ikramlarda bulunmak. Şeker yerine bir parça bitter çikolata ikram etmek daha sağlıklı. Onun yerine ara öğün verilecekse ballı tatlılar, şuruplu tatlılar yerine, su böreği olabilir fırında pişmiş bir börek olabilir. Bize düşen de sunulan tercihler arasında en sağlıklı olanı seçmeye çalışmak” diye konuştu.
Doç. Dr. Meseri ve Doç. Dr. Küçükerdönmez, Ramazan Bayramı'nda en çok dikkat edilmesi gereken şeyin, sağlıklı beslenmeye devam etmek olduğuna dikkat çekti.