Başkan Soyer deprem öncesi yapılması gereken çalışmaları anlattı
İzmir İl Afet Azaltma Planı Hazırlık Toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer depremle ilgili alınması gereken önlemleri anlattı. Başkan Soyer, ana karayolu bağlantıları ve köprülü yolların acilen tekrar…
Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) tarafından düzenlenen İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlık toplantısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP, AK Parti ve MHP İzmir milletvekilleri, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.
Toplantıda konuşan Başkan Tunç Soyer, 30 Ekim’de çok acı bir deprem meydana geldiğini hatırlattı. Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ilk andan itibaren bu felaketin yaralarını sarmak ve bu zorlu süreci atlatabilmek amacıyla merkezi hükümet ve ilgili kurumlarla kapsamlı bir koordinasyon yürüterek kentte dayanışmayı güçlendiren çalışmalar yaptıklarını söyledi. Deprem anında belediyenin tüm imkanlarını ve insan kaynağını, depremin yarattığı etkileri azaltmak aynı zamanda afetzede yurttaşların ihtiyaçları için seferber ettiklerini kaydeden Başkan Tunç Soyer şöyle devam etti: “Şüphesiz ki deprem, jeolojik gerçekliğin bir sonucu. Ülkemiz bir deprem ülkesi, İzmir ise birden fazla fay hattının geçtiği bir deprem bölgesi. Bu gerçekle yaşamak, ama aynı zamanda gerekli tüm tedbirleri öncesinden alarak çalışma yürütmek mecburiyetindeyiz.”
Başkan Soyer alınması gereken önlemleri paylaştı Başkan Soyer deprem ile ilgili alınacak tedbirleri de paylaştı. Yaptıkları çalışmalarda, cephe malzemeleri ile cephe panellerinin deprem anında büyük zararlara yol açtığını gördüklerini belirten Soyer, ana karayolu bağlantıları ve köprülü yolların acilen tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine değindi. Soyer, “Tarihi dokuya sahip alanlarda alınacak önlemler yerleşim alanlarından farklı olması gözetilmeli. İnsanların toplu olarak bulundukları resmi yapılar, sosyal ve kültürel tesisler, eğlence ve alış veriş merkezleri, oteller, sağlık tesisleri gibi yapılar yangın önlemleri ve acil bir durumda tahliye olanakları gözden geçirilmeli” dedi.
“Kararlılıkla ortak adımlar atmamız gerekiyor” Konuşmasında imar planları ile ilgili yeni bir değerlendirme yapılması gerekliliğinin bulunduğunu ifade eden Tunç Soyer, özellikle yapı stoğu envanterinin CBS veri sistemi üzerinden hızlı şekilde erişebilir olmasının afet hazırlıkları anlamında kolaylık sağlayacağını da belirtti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Erken algılama sistemlerinin kullanılması, zemin etütlerinin yapılması önemli yer tutmaktadır. Bu toplantı ve devamında atacağımız adımlar elbette yitirdiğimiz canlarımızı geri getirmeyecek. Ancak yeni yaşamları kurtarmamızı ve güvenle yaşamamızı sağlayacak. Bunun için samimiyet ve kararlılıkla ortak adımlar atmamız gerekiyor” diye konuştu.
Toplantıda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu da konuşma yaptı. Toplantıda AFAD Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Başkanlığı İRAP Grup Başkanı Mehmet Akif Alkan İRAP hakkında katılımcıları bilgilendirdi. AFAD İzmir İl Müdürü Kartal Muhcı ise AFAD’ı anlattı. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in sunumundan sonra akredite olmaya hak kazanmış ANDA Arama Kurtarma ve Türkiye İzcilik Federasyonu temsilcilerine akreditasyon belgeleri verildi.