'Aşı hayat kurtarır'
Ülkemizde yalnızca aşı uygulayarak her yıl yaklaşık 50000 bebeğin ölümü engellenmektedir. Konu ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalığı A.B.D. Öğretim Üyesi Doç.Dr.…
Aşının uygulandıkları kişileri koruduğu gibi, korunan kişilerin hastalık yapan mikropları diğer kişilere taşıyamayacağı için diğer insanların da hastalanmalarını engelleyerek toplumsal bağışıklık yarattığını belirten Dr. Tolga İnce, “Dünyada her yıl Difteri nedeniyle 30 bin çocuk hastalanmakta, 3 bin çocuk ölmekte, Boğmaca nedeniyle 39 milyon çocuk hastalanmakta, 300 bin çocuk ölmekte, Yeni doğan Tetanozu nedeniyle 200 bin bebek ölmekte, Kızamık nedeniyle 30 milyon çocuk hastalanmakta, 888 bin çocuk ölmekte, Hepatit B nedeniyle 6 milyon kişi hastalanmakta, 500 bin kişi ölmekte, Verem nedeniyle de 2 milyon kişi ölmektedir. Oysaki bu hastalıkların hepsi aşı ile önlenebilir hastalıklardır” diye konuştu.
“Aşı yapılması gerekli gruplar”
İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Eğitim Görevlisi Doç.Dr. Nihal Olgaç Dündar, günümüzde öldürücü, sakat bırakıcı pek çok hastalığa karşı aşılar geliştirildiğini belirtti ve risk gruplarını sıraladı: “Yeni doğmuş bebekler, okul çocukları, gençler, yaşlılar, mevcut hastalığı nedeniyle bazı bulaşıcı hastalıklara yakalandığında çok daha ağır durumlarla karşılaşacak kişiler, ülkeler arası seyahate gidecek kişiler, mesleği nedeniyle bulaşıcı bir hastalığa yakalanma olasılığı yüksek olan kişiler, deprem, savaş, bölgesel göçler gibi afet durumlarına maruz kalan bireyler, bazı bulaşıcı hastalıklarda, hastalık mikrobu ile karşılaşıp hastalık geliştirebilecek kişiler mutlaka aşılanmalıdır”
“Tedavi pahalı, aşı ücretsiz”
Hastalığa yakalanılmadığı için çeşitli ilaçların alınmasına da gerek kalınmadığına işaret eden İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Hekimi Dr. Tolga İnce ise aşılamanın ekonomiye etki eden boyutuna vurgu yaptı. Dr.İnce, “Bir hastalığı önlemek her zaman tedavi etmekten daha kolay ve ucuzdur. Örneğin kızamık hastalığının tedavisi yaklaşık 400 TL iken her bir doz kızamık aşısının maliyeti sadece 20 kuruştur. Aşılama çalışmalarına harcanan her 1 TL, genel sağlık harcamalarında 30 TL’lik tasarruf sağlamaktadır” dedi.
“Bebekler doğar doğmaz aşı takvimine başlamalı”
Aşılamanın Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulandığını söyleyen Dr. İnce, bebeklerde doğar doğmaz uygun aşı takvimine başlanması gerektiğini belirtti. Dr. Tolga İnce, “Aşı programı kişilere veya ailelere bazen karışık gelebilir. Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Çünkü aşılarını uygun sayıda ve uygun aralıklarla almamış çocuklar yeterince korunmuş olmaz. Bu nedenle ilk kez aşı olmaya giden bir kişiye ya da anne/babaya çocukları için bir aşı kartı verilir. Aşı kartının üzerinde kişiye yapılan aşılar ve yapıldığı tarih, yapılması gereken aşılar ve başvurması gereken tarihler yazılmıştır. Böylece aile çocuğunun ya da kişi kendinin ne zaman hangi aşıyı olacağını takip edebilir” şeklinde konuştu.