Altın Kedi Ödülleri sahiplerini buldu

15. İzmir Uluslararası Kısa Film Festivali’nde ulusal ve uluslararası dallarda kurmaca, belgesel ve animasyon kategorilerinde verilen Altın Kedi Ödülleri, Alsancak tarihi Havagazı Fabrikası’nda yapılan törenle sahiplerini buldu.

Karşıyaka Haber

İzmir’in uzun soluklu ve kesintisiz devam eden tek film festivali olan 15. İzmir Uluslararası Kısa Film Festivali, bu yıl 1-5 Kasım tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Festival kapsamında, ulusal ve uluslararası filmler 15 bini aşkın kişiye  ücretsiz ulaştı. Ulusal ve uluslararası dallarda kurmaca, belgesel ve animasyon kategorilerinde yarışmak üzere 63 ülkeden 1093 filmin başvurduğu festivalde ön jüri tarafından elenen filmlerden sonra, finale kalan 30 film, Tunç Başaran (Yönetmen), Feza Çaldıran (Görüntü Yönetmeni), Nilüfer Açıkalın (Oyuncu), Klaus W. Becker (Bremen Film Büro Yöneticisi) ve Gulbara Tolomushova (Sinema Yazarı)’dan oluşan jüri karşısında ‘Altın Kedi’ için yarıştı.

Jüri değerlendirmesi sonucu 15. İzmir Uluslararası Kısa Film Festivali Altın Kedi Ödülleri, Alsancak tarihi Havagazı Fabrikası’nda yapılan törenle sahiplerini buldu. Ödül törenine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Yaşar Üniversitesi Rektörü Murat Barkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, jüri üyeleri ve festivalde yarışan yönetmenler katıldı. Mavi Sanat Merkezi bünyesinde Aydın Tonya’nın kurduğu Musicana Band adlı grup Türk Sineması’nın unutulmayan eserlerini kendilerine özgü yorumlarıyla sergileyerek geceye renk kattı.

ALTIN KEDİ ÖDÜLLERİ

Ulusal Kategoride; Birincilik Ödülü: Dondurma (İce Cream) - Serhat Karaaslan İkincilik Ödülü: Alamor (Raw Tomatoes) - Özer Kesemen Üçüncülük Ödülü: Kaleka (The Emptiness) - Cem Onur Tunca

Uluslararası Kategoride; Birincilik Ödülü: Sonuncu (The Last) - Sergey Pikalov (Azerbaycan) İkincilik Ödülü: Limon Tutulması (Evil of Lemon) - Jeremy Rosenstein (İsviçre) Üçüncülük Ödülü: Çingene (Gypsy) - David Bonneville (Portekiz)

En İyi Ulusal Animasyon Ödülü: Salkım Söğüt (Weeping Willow) - Ehtem Onur Bilgiç

En İyi Ulusal Belgesel Ödülü: Bir Şehrin Aşırı Acıklı Hikayesi (One City’s Extremly Tales) - Mustafa Karakaya ve Fırtına - Aydın Kapancık

Jüri Özel Ödülü: Adrı - Estibaliz Urresola (İspanya)

Gençlik Ödülü: Tabu (Taboo) - Mehmet İrfanoğlu

Gelecek Vaad Eden Genç Oyuncu: Ziazan - Derya Durmaz (Ermenistan-Türkiye)

15 BİN SEYİRCİ

Önceki yıllarda, İzmir Sinema Derneği tarafından yapılan festival, bu yıl ve bundan sonraki yıllarda Kare Film bünyesinde, Yusuf Saygı yönetiminde devam edecek. Kültür Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Buca Belediyesi, Bornova Belediyesi ve Konak Belediyesi’nin desteklediği festivalde; Polonya Animasyonları, Japon Seçkileri, Almanya Seçkileri, Belçika Seçkileri ve özel gösterimlerle beraber 150’yi aşkın kısa film ücretsiz olarak izleyicilerle buluştu. Fransız Kültür Merkezi’nde her gün yapılan film gösterimlerinin yanında Ege Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi başta olmak üzere İzmir’deki üniverstelerde de film gösterimleri yapıldı. Dolu dolu geçen festival, 15 bini aşkın seyirci ağırladı.

FESTİVAL BOYUNCA ETKİNLİKLER YAPILDI

Festival kapsamında birçok etkinlik düzenlendi. Çektikleri kısa metrajlarla geçtiğimiz yıllarda 15. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali’nde yarışan, sonrasında sinema yolculuklarına uzun metrajla devam ederek, ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüller kazanan son dönem Türk Sineması’nın genç ve başarılı yönetmenleri Erdem Tepegöz, Erol Mintaş ve Mehmet Bahadır Er genç sinemacılarla buluştu. Oyuncu ve yazar Nilüfer Açıkalın sevenleri ile bir araya gelerek sohbet etti, kitabını imzaladı. Yeşilçam’ın yaşayan efsanesi Kemal İnci ve Türk Sineması’nın nam-ı diğer Godzilla’sı efsane Set Amiri Selahattin Geçgel ise İzmirlilerle anılarını paylaştı.

EMEK ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Fransız Kültür Merkezi’nde yapılan açılış töreninde festivalin “Emek Ödülleri” verildi. Ödüller; oyuncu, senarist, yönetmen ve yapımcı, ayrıca Erkin Koray’ın, “Yalnızlar Rıhtımı” adlı şarkısının da söz yazarı olan, Yeşilçam’ın yaşayan efsanesi Kemal İnci’ye, Türk Sineması’nın ilk sis makinalarını, patlamalı sahnelerin fünyelerini yapan, yurtdışından jimmy jib, steadicam gibi kamera ekipmanlarını kendi imkanlarıyla getiren Türk Sineması’nın nam-ı diğer Godzilla’sı efsane Set Amiri Selahattin Geçgel’e, tiyatro kökenli sinema emekçisi Kutay Köktürk’e ve sinema yazarı Sadi Çilingir’e verildi.