2018 İzmir İşgücü Piyasası Araştırması raporlaştırıldı
İzmir Çalışma ve İş Kurumu'ndan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:
İzmir ilinde 6 bin 589 işyeri İşgücü Piyasası Araştırması kapsamında çalışmaya katılmıştır. Piyasanın önde gelen faaliyetleri İmalat, Toptan ve Perakende Ticaret ve İnşaat sektörlerinde yer almaktadır.
İzmir ilinde araştırma kapsamına giren 20+ istihdamlı işyerlerinin yüzde 25’ inde 9 bin 928 kişilik açık iş olduğu tespit edilmiştir. İzmir genelinde açık iş oranı %2,8 olarak hesaplanmış ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör %9,4 ile Diğer Hizmet Faaliyetleri olmuştur. Açık işi en çok olan işyerleri %38,2 oranı ile İmalat sektörü ve %36,4 ile Bilgi ve İletişim sektörüdür. İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler Makineci (Dikiş), Beden İşçisi (Genel), CNC Torna Tezgâhı Operatörüdür. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri, Fiziki ve Bedensel Yeterlilik ile Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe ve Takım Çalışması’ dır. İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok İŞKUR ve Gazete-İlan vb. aracılığı ile aramaktadır.
Araştırma kapsamındaki 20+ istihdamlı işyerlerinin %34,2’sinde 12 bin 47 kişinin temininde güçlük çekilmektedir. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler Makineci (Dikiş), CNC Torna Tezgâhı Operatörü, Gazaltı (Mig-Mag) Kaynakçısı, Garson (Servis Elemanı), Güvenlik Görevlisi, Satış Danışmanı/Uzmanı, Beden İşçisi (Genel), Diğer Kauçuk Mamuller İmalat İşçileri, Şoför-Yük Taşıma ve Kaynakçı (Oksijen ve Elektrik) meslekleridir.
İzmir’ de 20+ istihdamlı işyerlerinde, İşverenler, 2019 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 18,7 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla istihdam artışı beklenen sektörler İmalat, su temini, kanalizasyon atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri ile Finans ve sigorta faaliyetleridir. Makineci (Dikiş) , Temizlik Görevlisi, Güvenlik Görevlisi mesleklerinde istihdam artışı beklenmektedir.
Çalışmanın sonuç raporunda İzmir’in işgücü piyasasının yapısı ve ihtiyaçları ortaya konulmuştur. Aktif İstihdam Politikalarının; özellikle de işgücü yetiştirme kurslarının tespit edilen ihtiyaçlara göre açılması planlanmaktadır.
İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün gerçekleştirdiği, İzmir İşgücü Piyasası Araştırması ile yerel işgücü piyasası yapılarının ve ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasını hedeflemektedir. Ayrıca İzmir ilinde geliştirilecek istihdam politikaları; araştırmanın sonuçları dikkate alınarak oluşturulacaktır.
Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da yer aldığı “İzmir İşgücü Piyasası Raporu” çalışması tamamlanmış olup www.iskur.gov.tr adresinde yayınlanacaktır. Bu Rapor kapsamında İzmir işgücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derlenmiştir.
Araştırmanın; ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, çalışma hayatının tüm aktörlerine, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, araştırmacılara ve tüm kamuoyuna faydalı olması beklenmektedir.