ANA SAYFA > Yazarlar > > ETKİLİ ZAMAN YÖNETİMİ

ETKİLİ ZAMAN YÖNETİMİ

  • Yazar :
  • E-posta :
Sosyal Medya :
07 Ocak 2019, Pazartesi 17:53
2781 kez okundu

Ögrenci seçme sinavinin hem lise, hem de üniversite seviyesinde egitim sistemine büyük zararlar verdigi akademisyenler arasinda genel olarak kabul görse de, ülkemizin nüfus yapisi sebebi ile asiri bir taleple karsi karsiya olan üniversitelere girecek ögrencileri seçmek için bir seçme sistemine mecburuz. Bu sebeple sistemi en iyi hale getirmek için çareler aramaliyiz.

Seçme sinavina hazirlanan bir adayin odaklanma kâbiliyetini gelistirdigini ve azimle uzun süre çalismayi ögrendigini kabul etmeliyiz. Çoktan seçmeli sinavin mantigi dahilinde bir miktar bilgi ve beceri kazandigi da söylenebilir. Öte yandan, özellikle müzik, resim, edebiyat, okuma, grup çalismasi, sözlü sunum, münazara, arastirma, hitabet, yazarak kendini ifade etme, bilimsel deney ve gözlem yapma, proje çalismasi, bilgisayar okur-yazarligi, yorumlama, spor bilinci, çevre bilinci, liderlik, doga tutkusu gibi alanlarda artik lise egitimi verilemiyor, çünkü sinavda ise yaramadiklarindan bunlarla ugrasmak bir zaman kaybi olarak görülüyor.

Lise egitimi ögrencileri sorgulamaya, elestiriye sevk etmeli, zihinlerini açarak merak etme ve ögrenme hevesi uyandirmali ve onlari üretken kilmaya yönelmelidir. Tüm lise egitimi seçme sinavi etrafinda sekillendigi için, bu anlayisa uymayan disiplinler ikinci plana atiliyor. Üstüne üstlük bu ruh hali üniversitelere sirayet edip egitim seviyelerini asagi çekiyor. Bu mahzurlari kismen de olsa gidermenin bir yolu var mi?

Ögrenci seçme sinavinin içerigi lise müfredati ile sinirlandirilmistir.  Asil mahzur ise çoktan seçmeli olmasidir, çünkü çoktan seçmeli sorular daha üstün bir kavrayisa ve anlayisa yöneltemez. Neticeye ulasirken yapilan muhakemeden hiç bir iz yoktur. Ögrenci seçme sinavinda sorulmasi âdet olan bir metin analizini ele alalim. Burada bir paragraflik bir metin üzerine sorulan bazi sorularin cevaplanmasi istenir. Bu kadar kisa bir metinde pek fazla sey anlatmak mümkün degildir, sorular açik olmasin diye metnin yeterince karmasik seçilmesi gerekir. Oysa o paragraf daha uzun bir metnin, belki de bir makalenin ya da romanin bir parçasidir.  Peki, içinden pasajlar alacagimiz bu metni önceden ilan edemez miyiz?

Öncelikle sinav içerigi lise müfredati ile sinirlandirilmaktan vazgeçilebilir. Adaylarin sinava hazirlanmalari ise aylik çikarilan bir dergi ile saglanabilir. Bu dergide islenen konulardan da sinav sorulari sorulur. Dergide bulunan metinler Matematik Dünyasi, Tübitak Bilim-Teknik, Atlas vb. gibi düzenli yayinlardan
makaleler alinarak ya da 100 temel eser gibi daha hacimli kaynaklardan uzun pasajlar islenerek olusturulur. Adaylar eserin tümünü okumaya ve dergileri izlemeye tesvik edilir. Ögrenci seçme sinav içeriginin  tamamiyla önceden belirli olmasi, adaylari daha lise I'den itibaren hazirlanmaya itmekte ve lise egitimini baltalamaktadir. Oysa bu planda sinav içerigi degisken oldugundan lise egitiminin ilk seneleri hiç etkilenmeyecektir, aksine lise egitiminin asil islevine odaklanmasi temin edilecektir. Bu sayede liselere eski itibari iade edilmis olacaktir ve seçme sinavi nedeniyle dislanan ve önemsenmeyen disiplinler de lise egitiminde hak ettikleri yeri alacaktir.

 Bu planda öngörülen sinava hazirlanmak isteyen aday, önünde yüzbinlerce sorucuk içeren "soru bankalari" olmadigi için, sinav dergisini ve isaret ettigi kaynaklari gerçekten  etüt etmek ve özünü anlamak mecburiyetinde kalacaktir. Bunun için de, artik lise egitiminde verilemediginden sikayet ettigimiz okuma, arastirma, sözlü sunum, yazarak kendini ifade etme, tartisma gibi yöntemleri kullanmak ve ögrenmek durumunda kalacaktir.


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?