ANA SAYFA > Yazarlar > Gülperi Altun > Demokrasi Sancısı

Demokrasi Sancısı

GülperiAltun
Sosyal Medya :
07 Ocak 2019, Pazartesi 17:53
4705 kez okundu

Heyecanı, kavgası, çekişmesi, nefreti, öfkesi, pazarlıkları, enerjisi dorukta  geçtiğimiz Pazar günü başlayıp, pazartesi günü sonuçları ancak  belli olan  bir il kongresi yaşadık.

Kazanan, İl Başkanı Alaattin Yüksel’i ve yönetim kurulu üyelerini tebrik ediyor görevlerinde başarılar diliyorum. Yarışı kıl payı kaybeden, Nevzat Kavalar’ı da ayrıca tebrik ediyor, Bornova İlçe Başkanlığı görevinde  ve yine il yönetimine aday olup yeterli oyu bulamayanları da medeni cesaretlerinden dolayı kutluyorum.

İl kongresi öncesi, il kongresinde ve sonrasında yaşanan kavgalardan hakaret boyutuna varan konuşmaların yankıları; gerek partililerce, gerekse basın camiasında henüz devam ediyor. Bu güne kadar  öfkesi doruğunda yaşanan bu seçimde yapılan konuşmalar kulis arkasında yaşananların bir düellosuydu adeta. Peki, bu kadar sevgisizce ve siyasi etik ihlalleriyle dolu bu denli kırıcı  olan bu seçimde sinirler neden bu kadar gerildi. Bazı uzmanlara göre göre sinirlenen insanlar korktukları bir şeylerin olduğuna dairdir derler. Zira, insan neden bu denli öfkelenir ve öfkesini kontrol edemez. Efeler diyarında efelenmek normaldir, ancak efeler bir birine efelenince "ne oluyoruz" demekte bizlerin hakkı. Bana göre erklerin yarışı oldu. Bu erk sahibi olanların mikrofonu ellerine alınca taşan öfkelerinin yansıması. Bu erk sahipleriyle belli münasebetleri olan taraftarlar ve basın camiası da ortamı kışkırtınca tadından yenmez bir futbol maçı gibi yorumları ortaya çıkıyor. Sıradan delege şaşkın, çünkü siyasetin kitabını yazacak emsalde tecrübeli olan kongrenin aktörleri konuşmalarıyla örgütün oylarını manüpüle edebiliyorlardı. Yok onurlu kaybetme, "yok kazansan da kaybetmişsin", yok "bu yaştan sonra ne adayı", "senden başka aday yok mu daha üst görevlerde bulundun, bu görev sana mı kaldı" gibi bir dizayn çabaları,  örgütün gözünde  hasmı itibarsızlaştırma çabalarıdır.

Aşırı demokrasinin yan etkileriyle karşılaşmamak adına eski-yeni-olası belediye başkanlarının ve milletvekillerinin son güçleri ile mücadele etmeleri bizlerin bu kavgaları yaşayıp şahit olmasına neden oldu. Kavga üslubunu ki sevmem ama bu herkesin eteklerinde ki taşı döktüğü  kavgada ders çıkartılabilirse iyi sonuçlarda çıkarılabilir. Eskiden ne güzeldi(!) ilçe kongreleri sessizce kağıt üzerinde yapılırdı, yönetimler blok listeyle oluşturulurdu bunlar zaten genel merkezin kontrolünde gerçekleşirdi. Belki alt kademeler değişirdi ama üst kademe yerinden bir iki ufak vitrin değişikliğinden başka bir şey olmazdı. Geçtiğimiz dönem yaşanan ön seçim seçimler gösterdi ki artık aday belirlemeleri ön seçimle olacak. Ön seçim en çok delege ağalarının işine yarayacağından bu kez mevcut vekiller ve başkanlar işe sıkı sarıldılar sonuç ortada kavga ve gürültü. Ama iyidir CHP nin daha demokrat ve reformize olacağının işaretidir. Umarım İzmir de yaşanan bu demokrasi sancısı diğer illere dolayısıyla diğer partilere de bulaşır.


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?