ANA SAYFA > KÜLTÜR-SANAT > Yeniden Sinematek klasik filmlerle başlıyor...

Yeniden Sinematek klasik filmlerle başlıyor...

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Yeniden Sinematek klasik filmlerle başlıyor...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Yeniden Sinematek” gösterimlerinin kış sezonuna “Caz ve Sinema” temalı klasik filmlerle başlıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sinemanın yapı taşları sayılan önemli filmleri İzmirli sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. 2009 yılından bu yana devam eden “Yeniden Sinematek” gösterimlerinde ‘Yol Hikayeleri’, ‘Japon Sineması Altın Yıllar’, ‘Bilim Kurgu Klasikleri’, ‘Hollywood’da Yıldız Kadın Oyuncular’, ‘Müzik ve Dansın Büyüsü’, ‘Şehir Hikayeleri’, ‘Macera Filmleri Klasikleri’, ‘Savaş Şarkıları’, ‘İtalyan Sineması’, ‘Sinema Yargının İzinde’ ve ‘Yönetmen Sineması’ gibi temalarla onlarca önemli filmi beyazperdeye taşıyan Büyükşehir Belediyesi, Kasım ayında ise ‘Caz ve Sinema’ temasıyla sinema tarihine damga vuran 3 klasik filmi izleyiciye sunacak.

Sinemanın kilometre taşı
“Yeniden Sinematek”in bu ayki ilk gösterimi, 10 Kasım 2017 Cuma günü. Orijinal Adı “Jazz Singer” olan “Caz Şarkıcısı” adlı başyapıtın yönetmeni Alan Crosland. Senaryosunu Samson Raphaelson, Alfred A. Cohn ve Warner Oland’ın kaleme aldığı filmin başrollerinde Al Jolson, May McAvoy ve Warner Oland gibi ünlü oyuncular yer alıyor. Tarihteki ilk sesli film unvanını taşıyan Jazz Singer, 1927 ABD yapımı bir müzikal. Oscar’a aday olmuş filmin müzikleri ise Louis Silvers’a ait.
İzmir Sanat'ta saat 20.00'de gösterilecek filmde, Yahudi bir ailenin şarkıcı olmak isteyen oğlu ve babasının buna karşı çıkıp kendisi gibi sinagogda dini şarkılar söylemesini istemesinden kaynaklanan çatışma anlatılıyor.

Bir efsanenin hayat hikayesi
17 Kasım 2017 Cuma Günü Micahael Curtiz’in yönettiği “Young Man with a Horn”  (Trompetli Adam), ünlü Caz sanatçısı Bix Beiderbecke’nın hayat hikayesini anlatıyor. Kirk Douglas, Lauren Bacall, Doris Day gibi ünlü oyuncuların yer aldığı 1950 ABD yapımı film, aynı zamanda izleyenlere caz ziyafeti de yaşatacak.
Hayatta bir hedefi olmayan Rick Marti’nin müziğe yeteneği olduğunu anlamasıyla hikaye başlar. İyi bir trompet yıldızından işin ustalıklarını öğrenen Rick’in bir yıldız trompetçi oluşunu anlatan filmde kırılma noktası yaşanır ve Rick her şeyden uzaklaşır.
Bu önemli sinema eseri, 17 Kasım'da İzmir Sanat'taki gösterimden iki gün önce, 15 Kasım’da saat 19.00’da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Seferihisar Kültür Merkezi Çağan Irmak Salonu’nda da izleyicilerle buluşacak.

Cazı sinemaya taşıyan film
24 Kasım'da ise "cazın filmin önemli bir parçası olduğu kabul edilen ilk film" unvanını taşıyan “İdam Sehpası” orijinal adıyla “Ascenseur pour I’echafaud” günü izleyiciyle buluşacak. Bulgar asıllı Fransız yazar Noël Calef'in aynı adlı romanından, senaryosunu Roger Nimier'le birlikte yazan Louis Malle, aynı zamanda filmin yönetmenliğini de üstleniyor. Başlıca rollerinde Jeanne Moreau, Maurice Ronet, Lino Ventura, Georges Poujouly ve Yori Bertin oyuncuların yer aldığı filmin özgün müziğini Amerikalı ünlü caz trompetçisi Miles Davis yapıyor. Robert Bresson ve Alfred Hitchcock'un tarzlarından izler taşıyan film, aynı zamanda Fransız Yeni Dalga sinema akımının da ilk habercisi sayılıyor.

Louis Malle'e Louis Delluc Ödülü'nü kazandıran film, "İdam Sehpası"nda patronunun karısıyla aşk yaşayan bir iş adamının patronunu öldürüp olaya intihar süsü vermesi sırasında yaptığı küçük bir hatanın büyüyerek olayları içinden çıkılmaz bir hale dönüştürmesini anlatıyor. Film 24 Kasım saat 20.00'de İzmir Sanat, 29 Kasım’da saat 19.00’da ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Seferihisar Kültür Merkezi’nde gösterime sunulacak.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber En çok boyozu yiyen kazandı
Sonraki Haber ''20.yüzyıldan 21.yüzyıla Atatürk'' konferansı Karşıyaka'da

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?