ANA SAYFA > KÜLTÜR-SANAT > Yeni Anıt projesine onay çıktı...

Yeni Anıt projesine onay çıktı...

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Yeni Anıt projesine onay çıktı...

Karşıyaka Anayasa Meydanı'nda bulunan “Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı”nın büyütülmesi projesine İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu “yeni anıt projesi”ne onay verdi.

Karşıyaka Belediyesi, 44 yılda yıpranan, AFAD raporuyla da yıkılabileceği belgelenen “Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı”nı yenileme kararı almış, Karşıyaka'nın simgesi olan yapıyı 3 kat büyüterek yeniden yapmak üzere projelendirmişti.

2015 yılından itibarin projeyle ilgili ön çalışmaları başlatan Karşıyaka Belediyesi'nin harekete geçmesiyle ise tartışma çıkmıştı.

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar anıtın yıpranmış olduğunu, uzun yılların ihmalkarlığı nedeniyle başta can güvenliği olmak üzere birçok olumsuzluğu barındırdığını açıkladı. Akpınar, "Bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak adına belediyenin de bayrağında olan, simgesi olan anıtı Karşıyaka'ya İzmir'e yakışır şekilde yeniden yapmaya karar verdik. Anıtın yasal müellifi Heykeltıraş Prof. Tamer Başoğlu'nun izniyle yenilenmesine karar verildi" dedi.

Anıt tartışmasına Koruma Kurulu noktayı koydu. Karşıyaka'da Anayasa Meydanı'na giderek anıtı yerinde de inceleyen kurul üyeleri son kararlarını verdi. Anıtın tescillenmesi başvurusuyla ilgili olarak anıtın korunması gerekli kültür varlığı tanımına girmediği sonucuna ulaşan Kurul, tescil edilmesine gerek bulunmadığı kararı aldı. Böylece, anıtın yerinden kaldırılıp ya da yıkılmasının önünde engel kalmadı.

Anıtın yeni projesinin uygulanmasıyla ilgili de bir karar veren Koruma Kurulu, anıtın Yalı Caddesi'ndeki tescilli yapılara uzak mesafede olması ve görsel olarak etkilenmeyeceği tespitiyle, projenin Karşıyaka Belediyesi tarafından değerlendirilmesine karar verdi. Böylece yeni projenin yapılmasının önü açıldı.

Karşıyaka Belediyesi bu kararın ardından en kısa sürede anıt projesiyle ilgili çalışmalara başlayacak. Çalışmalar kapsamında Atatürk, Zübeyde Hanım ve mermi taşıyan Türk analarının yanı sıra öğretmen, hukukçu, kimyager olarak tasvir edilen kadın heykellerinin bulunduğu anıt, 15 metreden yaklaşık 42 metreye yükseltilecek. 72 adet fore kazık çakılacak. Etkili bir ışıklandırma sistemiyle Körfez'in her yerinden görünmesi sağlanacak. Anayasa Meydanı da yenilenecek. Tören alanı olarak kullanılan kısım büyütülerek, aynı anda daha kalabalık topluluklara hizmet edebilir hale getirilecek. Çalışmalar yaklaşık 6 ayda tamamlanacak. Ayrıca, eski yapının parçalarından da çeşitli anı eşyaları üretilecek.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka’nın en güzel balkon ve bahçeleri…
Sonraki Haber CHP'li Sındır: Mera düzenlemesi hayvancılığımızı bitirecek

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?