ANA SAYFA > SAĞLIK > Vali eşi, kadınların sağlığı için Karşıyaka'da

Vali eşi, kadınların sağlığı için Karşıyaka'da

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Vali eşi, kadınların sağlığı için Karşıyaka'da

İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Uzman Doktor Dilek Didem Ayyıldız kadınların sağlığı için Karşıyaka’da düzenlenen bir dizi etkinliklere katıldı.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Uzman Doktor Dilek Didem Ayyıldız, Sağlık Bakanlığı'nın ulusal tarama kanser programı kapsamında hayata geçirilen Mobil KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) Projesi çerçevesinde İzmir'i dolaşan kanser tarama TIR'ının çalışmalarını izlemek için Karşıyaka'ya geldi.

Kanser tarama TIR’ının çalışmalarına dikkat çekmek için bir dizi etkinlikler düzenlendi. Mobil KETEM TIR'ı, ilçede kanser hastalığına karşı erken teşhis için ücretsiz tarama faaliyetlerini sürdürecek.

İzmir'de İl Sağlık Müdürlüğü'nün koordinesinde ve İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız'ın desteği ile başlatılan kanser tarama çalışmalarına Mavişehir İlkokulu’nda bir program düzenlendi.

Mavişehir İlkokulu’ndaki programdan sonra Karşıyaka Hükümet Konağı Bahçesinde bulunan kanser tarama TIR'ı gezildi. Burada Kanser çalışmalarına destek vermek için Türk Kızılay’ı Karşıyaka Şubesi tarafından aşure,  İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından fidan dağıtılırken, Kızılay mobil kan bağış aracı, organ bağışı, aralarında Karşıyakalı İş Kadınları Derneğinin de bulunduğu STK ler programa destek verdi.

Programa katılanlar en son Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın Karşıyaka’da bulunan mezarını ziyaret ederek, dua okudu.

Mavişehir İlkokulu’ndaki programa katılan Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız, kanser konusunda erken tanının önemine dikkat çekti. Farkındalık yaratılması halinde kanserin önlenebileceğini belirten Uzm. Dr. Ayyıldız, dünyada her saatte 20 kadının kanserden hayatını kaybettiğini ifade etti. Uzm. Dr. Ayyıldız, "Kadın yalnızca bir birey olarak düşünülmemeli. Kadının eşi, evlatları, annesi ve yakınları vardır. Aslında bir dünya, gelecek kayboluyor. Her şeyde olduğu gibi burada da eğitim çok önemli. Meme muayenesi veya rahim ağzı kanseri gibi konularda eğitimli olsak bile taramayı ikna edemediğimiz hemcinsimiz var" dedi.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birim Sorumlusu Dr. Ümit  Altıntığ, Türkiye'de yılda 170 bin kişiye kanser tanısı konduğunu, İzmir'de ise bu sayının 15 bini bulduğunu söyledi. İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Dilek Didem Ayyıldız ise kadınların özellikle meme ve rahim kanseri konusunda mahremiyet duygusu ile hareket ettiklerini belirterek, "Bu konuda mahremiyet o kadar anlamsız ki bunu kadınlarımıza anlatmalıyız" dedi.

Kadınlara ulaşmak için birçok çalışma yaptıklarını dile getiren Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız, "Sadece erken tanı değil, kanser riskini de azaltmaya çalışıyoruz. Bunun için de halk eğitim merkezilerinde verilen kurslara katılım sağlanmasını çabalıyoruz. Kurumlarda çalışanlar tarama konusunda amirinden izin istediğinde, ona kolaylık sağlanmalı" diye konuştu. Uzm. Dr. Ayyıldız, fabrikalarda çalışan işçi kadınların, kanser taraması yapabilmesi için mobil TIR'lar ile fabrika önlerinde olacaklarını söyledi. Uzm. Dr. Ayyıldız, şöyle dedi:

Mobil KETEM Fabrikalarda çalışan kadınlara da hizmet verecek

"Fabrikalarda üreten, ekmek parası peşinde koşan işçi kadınlar var. Bu fabrikalardaki işçi kadınlar belli bir sayının üstünde olursa, mobil TIR'ımızı buraya çekmeyi hedefliyoruz. Onlara kolaylık sağlamaya çalışıyoruz. Sadece kaymakamlık önlerine, merkezi yerlere değil fabrika önlerine de çekmeyi planlıyoruz. İşverenlerin bu konuda, özellikle kadınlarımıza destek vermeleri için kendilerinden kolaylık göstermelerini bekliyoruz. Uzun vadede sağlıklı bir gelecek oluşturmak istiyoruz."

Kanserin erken tanı ile önlenebileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Ayyıldız, "Geç konulmuş kanserin tedavisi çok yorucu. Kanser bir aile hastalığı. Onun ailesindeki sevenleri ile o kadının hayatında kim varsa hepsini ilgilendiren bir hastalık. Bu nedenle kadınlar, pembe bahanelerin arkasına saklanmamalı. Özellikle meme kanseri ve rahim ağzı konusunda bir mahremiyetin olduğunu düşünüyorlar ama bu konuda mahremiyet o kadar anlamsız ki. Ulaşabildiğimiz herkese ulaşmalıyız. Böylece bir çocuk, annesi ile bir gün daha fazla geçirebilir. İzmir kanser ile mücadelede Türkiye'de birinci. Bu nedenle artık İzmir kendisi ile yarışacak" diye konuştu.

Karşıyaka çalışmalarda birinci

İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur da kanserle mücadelede sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaptı. Kahvaltının mutlaka yapılması gerektiğini aktaran Uzm. Dr. Salnur, gündüz meyve yenmesi gerektiğini belirterek ölçülü olunması uyarısında bulundu. Salnur ayrıca hareketli bir hayatın da kanserle mücadelede etkili olduğunu söyleyerek, obezitenin yarattığı sorunlara değindi.

Karşıyaka’nın çalışmalarda her zaman öncü olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Salnur, organ bağışında birinci olan Karşıyaka’nın kanser taramada da birinci olacağını söyledi.

İzmir’de Yılda 15 Bin Kişiye Kanser Tanısı

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birim Sorumlusu Dr. Ümit Altıntığ ise kanser hastalıklarına dair verileri paylaştı. Türkiye'de yılda 170 bin kişiye kanser tanısı konduğunu söyleyen Altıntığ, İzmir'de bu sayının yılda 15 bin kişiyi bulduğunu aktardı. Altıntığ, İzmir'de günde 45 kişiye kanser tanısı konulduğunu belirterek, kanserin erken tanı ile önlenebileceğini dile getirdi.

Karşıyaka Kaymakamı Ali Rıza Çalışır Karşıyaka’da çalışmalarda farkındalık yaratacaklarını söyledi. Karşıyaka İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yıldıray Çığırgil de Karşıyaka’daki çalışmalar hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Karşıyaka’da Mobil KETEM için düzenlenen programa; İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Uzman Doktor Dilek Didem Ayyıldız, Karşıyaka Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, Orman İşletme Müdürü Erdal Şahan, Kızılay Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök, Karşıyaka’daki kamu kurum yöneticileri,  STK yöneticileri, AK Parti İlçe Başkanı İsmail Çiftçioğlu, çok sayıda Karşıyakalı katıldı.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Uzman Doktor Dilek Didem Ayyıldız, okulun kapısında Karşıyaka Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur tarafından karşılandı, Uzm. Dr. Salnur tarafından bir buket çiçek takdim edildi.

Mavişehir İlkokulundaki program öncesi Halk Eğitim Merkezinin Giysi ve Şehit Astsubay Hilmi Öz Fotoğraf sergisi gezildi.

Karşıyaka Kızılay şube başkanlığı tarafından yapılan tencerelerdeki hilal ve ay yıldız ile resim edilmiş aşureleri İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Uzman Doktor Dilek Didem Ayyıldız, Karşıyaka Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, Kızılay Karşıyaka Şube Başkanı Kamil Karadeniz ve beraberindekiler vatandaşlara dağıttı.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü standında da binlerce çeşitli fidan İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Uzman Doktor Dilek Didem Ayyıldız, Karşıyaka Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur ve İzmir Orman Bölge Müdürü şahin Aybal tarafından vatandaşlara dağıtıldı.

Haber ve fotoğraf: Yılmaz Durmaz

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Lions Hizmet Günü'nde kan ve organ bağışı için yarıştılar
Sonraki Haber Sek Henry sağlık kontrolünden geçti

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?